САМО В ПИК! Проф. Михаил Мирчев: Не е фатално БСП да излезе от ПЕС

Интервю

САМО В ПИК! Проф. Михаил Мирчев: Не е фатално БСП да излезе от ПЕС

63888
на 02.04.2019
САМО В ПИК! Проф. Михаил Мирчев: Не е фатално БСП да излезе от ПЕС
Автор:   Симо Русев

Последвайте ни в Google News Showcase

Потърсихме социолога проф. Михаил Мирчев, който бе кандидат на левицата за кмет на София, за коментар допустимо ли е Корнелия Нинова да предпоставя неучастието на Сергей Станишев в евро листата на БСП и има ли риск от това поведение за българските социалисти - да бъдат изключени от ПЕС.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Професорът анализира още от какви позиции ще се сблъскат като водачи на листи Мария Габриел и Елена Йончева. Мирчев направи и смела прогноза още колко месеца живот остават на 44-ото Народно събрание и полезно ли ще е за БСП да се връща в парламента, както и за ГЕРБ да стои там.  

- Проф. Мирчев, допустимо ли е лидерът на БСП Корнелия Нинова да предпоставя ситуацията, като твърди, че президентът на ПЕС Сергей Станишев може и да не е в евролистата на българските социалисти, преди да са разгледани номинациите от първичните организации и без санкцията на Националния съвет?

- Не става дума за предрешаване съдбата на Станишев, защото това става с гласуване на Националния съвет. Тя изразява своето лично мнение и мисля, че има право, защото той ходи и говори, че има място в европейската листа, а тя има право да каже обратното – че според нея той няма място там.

Освен това, по този начин тя непрекъснато напомня принципната позиция, също гласувана от висшия партиен орган, че хора, които са за Истанбулската конвенция и хора, които са подкрепила Пакта за миграция на ООН и няколко други подобни неща, нямат политическо основание да бъдат в евро листата. Така би се получило, че БСП има една политика спрямо Европа и решенията на парламента, а тези хора - там, ще работят за обратното. Решението на Националния съвет не бива да се забравя, когато хората обсъждат този казус.

- Не е ли логичен тогава рискът БСП да се дистанцира до степен да бъде изключена от ПЕС?

- Е, голяма работа, че ще бъде изключена от ПЕС. Нали виждате какво става с ЕНП – атакуват Орбан. Той казва – ние ще останем в Европейския съюз, но можем да си изберем в кое политическо семейство. Същата работа е и с БСП. В Европейския съюз всичко се прегрупира през тази 2019 година. Така че няма нищо фатално социалистите да излязат от един от социалистическите "интернационали", ако той е толкова сбъркан, колкото е ПЕС в момента, и да отидат в някаква друга компания.

- Какви са шансовете на Елена Йончева срещу разпознаваемата в Европа Мария Габриел като водачки на листи?

- Мария Габриел е много слаба като водач на листа и много неубедителна за самите поддръжници на ГЕРБ. Затова в пряката конкуренция с Елена Йончева, тя няма да спечели много. Няма да спечели много дори в пряката конкуренция с Радан Кънев, който беше излъчен като водач евентуално на групата на „Демократична България“. Има битка не само между ГЕРБ и БСП, а битка между криминалното дясно – ГЕРБ, и горе-долу по-нормалното дясно в лицето на „Демократична България“.

- Самата Йончева обаче по тази „криминална“ линия на коментар не е ли в уязвима позиция с оглед на това, че срещу нея има повдигнато обвинение за пране на пари? Излязоха и разкрития за имотите й, на които не е отговорила...

- Какви повдигнати обвинения? Няма съдебен процес. Има само повдигнати обвинения. За тези неща говори Цветан Цветанов, който вече поне седем пъти е осъждан. Това изобщо е една много измислена теза в момента.

- Кога и как би било възможно връщането на БСП в Народното събрание и вярна ли е тезата, че от отсъствието социалистите трупат негативи?

- На този въпрос никой не може да ви отговори.  Може да трупа и позитиви, може да трупа и негативи. Това ще го видим през април – как се движат рейтингите. Много голяма въпросителна е и докога ще го има това Народно събрание, защото вероятно те ще си дадат една по-дълга почивка, което означава, че от края на април те ще затворят кепенците и няма да работят. Така че на практика има три седмици оттук нататък.

В тази перспектива не може да се каже дали БСП печели от това, че е навън, както и дали ГЕРБ печели, че са вътре.    

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК