САМО В ПИК! Проф. Радослав Гайдарски: Знаем, че БСП ще бием Слави Трифонов, трябва да се провери дали Кантарджиев е отстранен законно

Акценти

САМО В ПИК! Проф. Радослав Гайдарски: Знаем, че БСП ще бием Слави Трифонов, трябва да се провери дали Кантарджиев е отстранен законно

104428
на 10.06.2021
САМО В ПИК! Проф. Радослав Гайдарски: Знаем, че БСП ще бием Слави Трифонов, трябва да се провери дали Кантарджиев е отстранен законно
Автор:   Симо Русев

Членът на Националния съвет на БСП проф. Радослав Гайдарски, който е авторитет в медицината, проговори пред ПИК за нагласите в Столетницата с оглед на последните социологически сондажи, които им дават преднина пред формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Изтъкнатият хирург направи собствен прочит за възможната коалиционност с червените преди и след вота. Професорът изказа и мнение за случаите „Кантарджиев“ и кадровите намеси на служебния министър Стойчо Кацаров в ръководствата на болниците Правителствена и Александровска.

препоръчано

- Проф. Гайдарски, вие сте член на ръководството на БСП, в Националния съвет сте. Имате ли вече усещане за партията си като за победител на предстоящите парламентарни избори, след като и социологически сондажи ви отреждат място преди партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“?

- Има такова нещо. Буквално вчера имахме заседание на Изпълнителното бюро. Знаем, че има такава възможност, защото виждате как се развиват събитията. Не може една крадлива партия като ГЕРБ да бъде първа. А пък другата партия – на Слави, това е, нали разбирате, едно шоу, което не знам хората как го възприемат, но да излезе не второ място… И аз не мога да си го обясня, да ви кажа честно.

- Имате ли идея какви са възможностите на партията ви за коалиционни формати преди или след изборите, с кого бихте си взаимодействали?

- Най-добре е да се мисли след това. Защото предварително – нали знаете… Предварителните сметки са като да сложиш тигана, готов за пържене, докато рибата още е в реката. Обикновено трябва да се говори, след като видим какви са резултатите.

- Имате ли експертния си коментар по случая с пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев и мерките, предприети от служебния министър д-р Стойчо Кацаров в Правителствена и Александровска болница?

- Това са различни неща. За освобождаването на директора на Правителствена болница и на Александровска болница. Там нещата са съвсем други. Струва ми се, че ви е ясно за какво става въпрос – за огромни  финансови злоупотреби.

А тук, при проф. Кантарджиев, нещата са съвсем други. Той е навършил пенсионна възраст и съгласно Закона за висшето образование би следвало съответният факултетен съвет или департамент да реши да се продължи ли с още една година неговият договор, да се провери закона. Съгласно закона обикновено удължаването е до три години. Ако е на 65, има право на 66, 67 или 68, но ако евентуално е използвал тези три години, повече няма право да е нито директор на НЦЗПБ, нито декан.

- Не беше ли редно все пак поне в чисто човешки план да му се изкаже благодарност. Наистина ли тези хора от Националния оперативен щаб не свършиха възможното по овладяване на епидемията, та дори някои сега си позволяват да ги наричат убийци, такива ли са те?

- Е, чак убийци. Никой не ги е наричал „убийци“. Как, няма такова нещо. Това ми се струва, че е измишльотина. Как ще ги наричат „убийци“, те се трудиха достатъчно. Но допуснаха грешки и не мисля, че беше от тяхна страна. Мисля, че се получиха чисто политически залитания от страна пак на правителството и специално на премиера. Знаете, че Бойко Борисов ръководеше всичко. Той нареждаше какво да има, какво и как да се случва.

          

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - неочаквани изненади за Близнаците, нерви вгорчават деня на Стрелците САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп - неочаквани изненади за Близнаците, нерви вгорчават деня на Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това