Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК! Проф. Румен Ваташки със сензационни разкрития: Вселенският патриарх Вартоломей е чужда политическа марионетка за разрушаване на православието, седалището му е в мюсюлманска Турция

САМО В ПИК! Проф. Румен Ваташки със сензационни разкрития: Вселенският патриарх Вартоломей е чужда политическа марионетка за разрушаване на православието, седалището му е в мюсюлманска Турция

на 12.01.2019
77088
39
САМО В ПИК! Проф. Румен Ваташки със сензационни разкрития: Вселенският патриарх Вартоломей е чужда политическа марионетка за разрушаване на православието, седалището му е в мюсюлманска Турция

Безпрецедентен акт за разрив в православната цъква бе направен не от кого да е, а лично от вселенския патриарх Вартоломей. Навръх Бъдни вечер за украинците, руснаците и голяма част от православните народи той връчи указа за автокефалност на Украинската църква. И така извърши разкол в православната църква.

Русия скочи и обвини Вартоломей, че е извършил разкола, за да започне да печели от нея. Той пък се оправда, че не е взимал пари, а само бомбони от фабриката на милионера президент на Украйна Петро Порошенко. 

Разколът в Православието става в момент, когато ислямският фундаментализъм все по-бързо настъпва към Европа и заплашва християнската цивилизация. 

Потърсихме за коментар известния богослов проф. Румен Ваташки. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Застрашено ли е православието след разкола, който направи вселенският патриарх Вартоломей, давайки автокефалност на Украинската църква, проф. Ваташки?

- След всичко това, което се случи през последните месеци в Православната църква въпросът Ви е напълно логичен. За съжаление, трябва да призная, че решението на вселенския патриарх Вартоломей да даде автокефалност на Православната църква на Украйна (ПЦУ), която е ново образувание, смути сериозно поместните православни църкви и този акт сам по себе си е насочен срещу единството на светото православие. Православната църква е една и тя трябва да показва своето единство, защото „Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението”, както се казва в светото писание. Общението трябва да се осъществява постоянно.

- Това определено беше знак от страна на Вартоломей, защото указът беше връчен на Бъдни вечер за украинците и руснаците. Защо го направи?

- Константинополският патриарх Вартоломей подписа Томоса за автокефалията на ПЦУ на 5 януари 2019 г., а на 6 януари стана връчването му на Киевския митрополит Епифаний, който на следващия ден, когато в Украйна и Русия се празнува Рождество Христово отслужи празничната литургия в храма "Св. Софѝя" в Киев. Датата не е избрана случайно, както и празникът. Вартоломей иска да покаже своето могъщество и да уязви Руската православна църква.

 - Защо Бъларската православна църква не взима никакво отношение по този въпрос? Този безпрецедентен акт касае и нас?

- По решение на Св. Синод на БПЦ във връзка с църковния разкол в Украйна беше създадена специална комисия, която се запозна с наличните документи, но все още няма официално становище. Вероятно се изчаква мнението на други поместни църкви. Все пак въпросът е деликатен.

 В началото на октомври 2018 г. БПЦ не подкрепи Руската църква за свикване на събор за статута на Украинската църква. Предложението беше направено от Ловчанския митрополит Гавриил. Само един всеправославен събор, като най-висш представителен орган на Православната църква най-авторитетно и канонично може да реши въпроса за автокефалията на ПЦУ и за преодоляване на разкола в Украйна. Да припомня, че подобен събор беше свикан в София през 1998 г.,  който спомогна за преодоляване на разкола в Българската православна църква.

Всяка една поместна църква е свързана с определена народност и държава. Често пъти те са заложници на държавната политика по различни обществени и политически въпроси и нямат възможност да бъдат независими в отношенията си със сестрите църкви, което създава трудности за осъществяването на единството на Църквата. Това поставя самите автокефални църкви в изолация една от друга. 

- Учени историци твърдят, че всъщност стореното от Вартоломей е в угода не на Украйна, а на Запада. Тъй като още от средните векове католическата църква е искала да унищожи православната? Какво мислите вие като учен богослов?

- Действията на Константинополския патриарх са продължение на "Оранжевата революция" в Украйна, но този път на религиозна основа. Брест-Литовската уния от 1596 г. е много сериозен успех за римокатолическата пропаганда в Киевска Русия. Днес Римокатолическата църква в Украйна е много добре организирана и акта на Вартоломей за създаването на нова православна църква в Украйна е насочена не само срещу каноничната Украинска православна църква, но и срещу светото православие като цяло.

Вселенският патриарх има предимство по чест, което му е дадено от Вселенските събори, но ролята му през последните десетилетия намалява чувствително, тъй като неговата катедра се намира в Турция – ислямска държава, чието правителство насърчава един агресивен ислям, който е насочен и срещу християнството.

Вартоломей е податлив на  политически внушения, които не са интерес на светото православие и той се явява марионетка на политически сили и често неговите действия са насочени срещу интересите на самата Православна църква, която официално представлява. Той почти няма паство, мисионерска дейност, а функцията му е чисто административна. От другата страна стои Руската православна църква, която има милиони вярващи, добра организация и се радва на подкрепа от страна на държавата.

Крайно време е да се свика всеправославен събор, на който да бъдат отчетени новите религиозни и политически реалности, на който да се признае водещата роля на Руската православна църква и на Московския патриарх. Константинопол отдавна не е нов Рим и няма водеща роля в православието, не е столица християнска държава. 

- Най-големият проблем всъщност е, че се допуска политиката да се намесва в църковните дела? Не е ли изключително опасно и пагубно това?

- Решението на патриарх Вартоломей е чисто политическо и е част от геополитиката в момента. Насочено е по-скоро срещу Русия, която е защитник на светото православие и нейната роля през последните години нараства в международен план. Това тя го доказа в Сирия, където защити православните християни, които бяха преследвани и убивани от ислямистите. С намесата си във войната Русия защити човешките и християнски ценности. Днес тя има същото значение за православието както някога Византия, която също е била защитник на Православната църква.

В Източната църква липсва общ административен управленски център, общовалиден за цялата Църква, както е при Римокатолическата. Вартоломей не е папа, за да решава сам. Всяка епархийска църква се управлява от приетия и утвърден от Вселенските и поместни събори каноничен кодекс, който е задължителен. Съборното начало е първостепенно, т.е. съборът на епископите. Вселенският събор е определящ, но за съжаление, вече дванадесет века не е свикван, а последният е от VIII век. По този начин не може да покаже и изрази пълнотата на православното единство векове наред. 

- Разколът се случва в момент, когато иде голямата опасност от ислямския фундаментализъм. Църквата отслабва. Докъде ще доведе това?

-  Политиците на Запад и в САЩ предпочитат православието да бъде слабо и разединено, за да могат да налагат по-лесно волята си над православните народи. По този начин целят да наложат нови ценности, които са чужди на нашата история, култура и традиции. Те не биха се спрели пред нищо.

 - Застрашена ли е нашата цивилизация от унищожение?

- Светът е Божие творение и Бог не би допуснал това, а и свободната воля на човека има някакви предели.

- Не мога да не ви попитам и за предстоящата визита на папата в България. Хубаво е, че водач от такъв ранг ще дойде у нас, спор няма. Но защо българинът сякаш загуби пътя си? За папата се асфалтират улици, търсят се подаръци, ври и кипи от притеснения и приготовления. Цитират папата за щяло и нещяло, дори на Нова година. А нашия патриарах Неофит го забравиха, и той имаше новогодишно обръщение, на което никой не обърна внимание. Ние не сме католическа държава, а православна.

- Имате право. През последното десетилетие авторитетът на папата пострада сериозно след поредица от скандални разкрития за сексуален тормоз на католически свещеници върху деца. Педофилските скандали със свещеници е една от причините папа Бенедикт XVI да се оттегли от поста си и на негово място да бъде избран папа Франциск. По отношение на папата политиците ни трябва да гледат по-трезво. България е православна страна, а католиците са около 60 000 души. Православието е традиционното вероизповедание за българския народ. Така е било от приемането на християнството до днес и ще бъде винаги свидетелство за националната ни самобитност

- Задавала съм този въпрос и на други хора  - всички политизират. Нашите отци били ченгета, русофили, путинофили. Това не е атеизъм, а войнстващо невежество. Вие как мислите?

- Съгласен съм с Вас. Историята изхвърля на боклука онези, които рушат, а тези който участват в градежа, в съзиждането на държавността ни остават во веки веков. Русофилството в България е част от визията за страната ни, защото Русия е държава, с която всички се съобразяват.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(39)
1
No тия ваташки едни и същи ли са?Има една друга с тази фамилия,която обикаля де що има митинги?А за църквата,ами ако един народ иска да има независима църква,какво?Ами нашата нали и тя не е била независима.Какво,да я върнем обратно ли?Този томос не е за сега ,а е украинската е била временно и то с решение на Вселенската патриаршия предадена за управление преди над 300г заради османците.Сега се връща,така излизат нещата,че имат право и то е исторически закономерно и справедливо да го имат.
2
Папата е открит йезуит и за да се влачи в България, това не е случайно. Кон зне какви тайни ритуали ще се случат на наша земя, за които блейките нищо няма да разберат.
3
Този Ваташки е професор по марскизъм-лайненизъм и русороб.
4
.............ЕВРЕЯ АРАПА И КАТОЛИКА ЗАЕДНО.....СРЕШТУ ПРАВОСЛАВИЕТО !.......ТВА Е ЦЕЛТА !.......ШО ЕВРАЯ ИСКА СИЧКО........ХИЕНИ НАПАДАТ ОРЕЛ !.......ХА !......И ТО ДВУГЛАВ !......
5
...................3.....НАМАИКЯТИФПУДКАТА !.......
6
Ей, професорче-рублофил ти каква марионатка си? Вартоломей ще остане завинаги в историята, а за теб никой няма да си спомня. Знаеш ли, че Истанбул, т.е. Константинопол е бил най-големия град в света в продължение на 1000 години. Знаеш ли, че на Вартоломей се кланят над 300 млн. православни християни, а на Кремъл по-малко от 100 млн. И тези 100 млн. са православни християни благодарение на България. Добре, че сме им дали писменотст и религия, че кой знае какви аборигени щяха да са сега.
7
Рошко да види дали този има бродирана петолъчка когато посети кабината естествено на голо.......????
8
Да нямаш други богове....За каква Русия плещиш!
9
Сатаната се е вселил във Вартоломей, което е факт неоспорим, но Господ скоро ще отпрати завинаги безумецът в Геената огнена, амин!
10
браво,чак сега ли разбрахте истината за вартоломей-вижте с чии самолет пътува?!?!??
11
А пък аз мисля ,че на православния свят му е омръзнало да целува ръката на подполковник Гундяев ( тази с часовника за 30 000 Евро ) и да го величае ,като глава на всички източноправославни християни ! ПП. Горното не се отнася за Президента на България Радев и вицето му Йотова - те му целуват ръка ,именно като на подполковник от КГБ ( но това е друга история ).
12
БКП(герб де) победи БСП, Коритаров и Антончо Тодоров. Последният шапка му свалям, макар че и той е объркан, Шайката и сие
13
Сидирастите ревнаха в хор ,кефя се ! А хохолата Вартоломей трябва да се изхвърли на бунището ! Слава за велика Русия и к у р за наглосаксонците !
14
За някой тъпанари, най-добре ще бъде вселенски Патриарх, да е Вовата Путин.
15
СЛАВА НА ИЗТОРМОЗЕНИЯ РУСКИ НАРОД ! ВОВАТА Е БОК !
16
Е ной големия АнтиХрист и трябва да бъде поставен в тотална изолация!
17
чуе от поредния червен професор,един от многото с което стоим на първо място в света по "учени със титли" на глава от населението,а науката ни е близо до колапс.
18
Сидирастите са ги навили като на пружинка да подскачат срещу Русия! Вижте го оня смешник Ал Йорданов торбата и Иво Минджев ,все платени проститутки!
19
Прост народ - слаба държава. Що е то: съвременна България. Ха наздраве, да пием по една люта ракия за словоблудствашите в сайта антибългарски тролове и да ги оставим да бълбукат в блатото! Не обръщай на глупака грам внимание и той сам ще се оттече в канализацията на историята!
20
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
21
отговор на коментар
ти си кръгъл идиот
22
ПИК=жълт клюкарски сайт =Подлога на комунистите от герб
23
За кой Рошко хортуваш ? За Е.БАНИЯ ли ??
24
Руската т.нар. църква самата тя няма томос и столетия вече е нелегитимна Това сега излезе наяве и Гундяй е бесен.... Лично Решетников ми ги подшушна, ама вече е из нета, много се разчу. Вай вай вай....
25
ТРЯБВА ДА ТУРИМ ПОП ОТ КГБ НА МЕСТОТО НА ВАРТОЛОМЕЙ!
26
Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и бедността са основните проблеми пред България, която иначе върви уверено по пътя към въвеждане на еврото, заяви зам. председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис
27
Пръдиалко, ти също като Цецилий ли си срещу националпопулизма, който провокирал само омраза? Да знам как да те третирам в ефир като дойда да взломя с моите мутри централата на Пик. На микрофон ли ще ми се обясняваш, или веднага да пристъпя към поренето?
28
Повечето от тези които коментират по горе не са православни и тяхното пнение не е меродавно .Господ ще отреди кое как ще стане.Спрете да подскачате.Ходете на служби за да опознаете правата вяра.
29
Вселенската патриаршия също няма томос, Вартоломей да се представи пред мен да му го връча и да си върви.
30
Един въпрос: Порошенко не е ли евреин? Да не би и те да са станали православни? Иначе браво за църковната независимост на украинците
31
Вартоломееви нощи от Фауст. Е satane condui la ball
32
Ако има желаещи, нека седнат. Само 23 см. е .
33
Тази журналистка такива удобни въпроси му задава че може би накрая и свирка му е направила.
34
Ваташки е бил кандидат на Атака за кмет на Перник. Идиот и половина. Рубладжия.
35
Вярно казва 28 - повечето изразили мнение тук, уви, не са православни, може би не са и наистина вярвящи християни, иначе не биха си позволили и не биха използвали подобни думи и изрази. Не е лошо да се остроумничи, но е лошо, сиреч грях е да се използва свободната воля за зло, пък дори и чрез остроумничене и оригиналничене... за всякакво злословене и несправедливо внушение. Не в силата е Бог, а в правдата! Т.е. не е и в злословията, в злонравн!ите внушения, в неистините, макар такива често да звучат "приятно, весело и бодряшки"... Да, наистина Бог не е в броя и 'силата' или 'обаянието' на недобронравните внушения - дори понякога или винаги да са "мнозинство" или "мнозинства". Защото истината не зависи и не се определя от силата или от броя на крясъците, от силата или оригиналността на цинизма или бесрамието, или от каквото и да е временно впечатляващо безумно въздействие, сиреч "шоу" (както между другото е било при първородния грях на Адам и Ева...). Защото рано или късно винаги настъпва опомняне и отрезвяване и за да няма посипване на главите с пепел..., по-добре да не се прибързва и да не се мислят, говорят и пишат неистини и неверни внушения, за да не се подхлъзваме неусетно и към осъждане... (Не съди, за да не бъдеш съден... Или с какъв съд/аршин съдиш, с такъв и ще ти бъде отсъдено...) Които знаят това, не биха дръзвали безотговорно да хулят, да внушават и одобряват злословия и да се радват на хули и злословия и зложелателност. Защото наистина! - един Ден, не след дълго..., всички ще отговаряме за всичко свое - извършено с дело, дума, мисъл или чувство... Това не е шега или заплаха, това е самата истина. Но това не трябва да ни плаши, а тъкмо обратното - да ни дава увереност и надежда, че всеки ще получи това, към което се е стремял цял живот - вършилите добро - едно, а вършилите недобро - друго. Никой не е отменял и не може да отмени отговорността ни за нашия живот и делата ни само защото тя не е тук и веднага... Така че по-добре да не злословим, да не сме злонравни, и винаги са помним - че НА КОГОТО ПОВЕЧЕ Е ДАДЕНО, ОТ НЕГО ПОВЕЧЕЩЕ СЕ ИЗИСКА........ Защото всичко, което е (било дадено и давано - дарби, таланти, гениалности, вкл. остроумия и оригиналности) е за добро, а не за зло! Защо е така ли - ами много просто - защото никога не е прекъсвала невидимата! бран (война) мужду Доброто и злото, и това ще е не до безкрай, а до не след дълго... Така че Истината не дависи и не се определя от демокрацията или от временни неща като земна сила, земно имущество, земни достижения, земни успехи - не че те са задължително лоши - но те ка добри или лоши, в зависимост да какво ги търсим, искаме и използваме. Демокрацията може да съвпада с Истината само ако я осъзнана, уважава, съобрадяна с нея и я пази. Ако демокрацията върви против истината, както и ако силата си внушава, че щом е у някого - значи той е задължително прав, без да пита себе си и без да е наясно дали върши зло или добро - то тогава 'такава демокрация' просто ще причини сама на себе си мъка и гибел. Това - важното е какво се върши - добро или зло, и то не е трудно да се види, да се почувства, да се прецени и да се каже с честност, т.е. по съвест. А съвест имат всички, колкото и да е 'запрашена', винаги може да се почисти и съживи за Истината, та дори това да става в последния миг, както при разкаялия се разбойник... Но нали сега всички или почти всички знаят почти всичко, така че далеч по-добре е тона да не става съвсем накрая, колкото и време да ни е отредено - и то са бъде използвано несъмнено за добро. Да, може и с по-малко думи, но при 'наличните' обстоятелства, това е за обща полза. Дано да има поне малка духовна полза.
36
Малко известен е фактът, че Вартоломей е бивш офицер от тутските тайни служби. Това обяснява всичко.
37
отговор на коментар
Това склерозирало старче е авторитет в ортодокса, хайде де, ти нормален ли си
38
Подкрепям проф. Ваташки, но реалностите са просто такива - командва Вселенският патриарх.Вселенските събори са му дали два прерогатива пред другите патриарси и архиепископи: да дава автокефалия и да е върховен арбитър, когато в някоя църква има проблеми като разколи, ереси и др., и той трябва да се намесва и да ги решава, ако в съответната църква липсва воля сама да си реши грижите, които са я налегнали. Православните църкви се делят на патриаршии и архиепископии. Архиепископиите са с по-нисък статут от патриаршиите, които са 9 на брой: Вселенска, Александрийска, Антиохийска, Иерусалимска, Московска, Румънска, Сръбска, Грузинска и Българска. По-нататък са подредени архиепископиите. Българската патриаршия е била на пето място, защото е създадена преди Московската, а Московската е била на девето място, но поради турското робство и че има при Българската патриаршия прекъсваемост, тя отива на девето място, а Московската идва на пето място. Неслучайно от Македония също както от Украйна се обърнаха към Вселенския патриарх и помолиха да им даде автокефалия. Единствения начин да се спре Вселенският патриарх от горепосочените прерогативи е да се свика Девети вселенски събор, който да ги даде (тоест прерогативите) на Московската патриаршия. Има и още нещо - както при папата може да се избере от всяка народност папа (поляк, немец, сега е аржентинец) и тук би трябвало да се избира Вселенски патриарх, който да не е само грък, а и от друга народност. Но това са въпроси, които са в компетентността на Вселенските събори. Наложително е да се свика Вселенски събор, който да е девети поред. Иначе нищо няма да случи.
39
Западът създал разкол в Украйна навръх бъдни вечер. Разкол в украйна има от 30 години. И го създаде Москва, защото даде църковна независимост на украинците. Нашите владици са наследници на екзархийските митрополити, защо се кичат с тяхната слава, като не следват примера им?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 13056
архив

- Тате, бременна съм...
- Евала! Доволен съм! Най-накрая и от тебе ще излезе човек!

няма нови новини
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
сега
1119
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Психолози обясняват как да започнете разговор с човек, който ви привлича
x