Вход
София
Времето в София 8 o C

САМО В ПИК! Първан Симеонов с горещ коментар за срещата на лидерите, свикана от Борисов - какво спечели България от европредседателството и какво е бъдещето на Балканите

САМО В ПИК! Първан Симеонов с горещ коментар за срещата на лидерите, свикана от Борисов - какво спечели България от европредседателството и какво е бъдещето на Балканите

на 17.05.2018
150301
29
САМО В ПИК! Първан Симеонов с горещ коментар за срещата на лидерите, свикана от Борисов - какво спечели България от европредседателството и какво е бъдещето на Балканите
17.05.2018
29
150301

Кулминацията в българското европредседателство е срещата на върха в София във формат Европейски съюз – Западни Балкани. На нея освен дневният ред на Европа, ще бъде взето и решение за бъдещето на тази част от европейския континент, която почти винаги е оставала встрани от фокуса на вниманието на Брюксел. Инициатор и организатор на тази среща е българското правителство, което си постави ясна цел – Западните Балкани да станат част от голямото европейско семейство. Доколко успешно е българското председателство, какво успяхме и какво не успяхме да свършим през тези месеци, ПИК потърси за коментар политолога Първан Симеонов. С него разговаря Ивайло Атанасов.

- Г-н Симеонов, днес България е във фокуса не само на европейските, а и на световните прожектори с теми, които вчера Доналд Туск каза, че ще се обсъждат. Как да разчитаме това – като позитивен знак, като успех?

Не е нещо, което да не сме очаквали. Факт е, че успяхме да превърнем Западните Балкани в реална тема в европейския дневен ред. Това е добре. Другото, което е добре е, че е възможно от София да произтекат позитивни знаци за диалога между Гърция и Македония. Ние българите имаме преки ползи и интерес от това отваряне на евро-атлантическите перспективи за Македония. От тази гледна точка случващото се е добро. Разбира се то е още по-добро, защото е възможно да се приеме документ – мисля, че точното наименование беше „Декларация от София”, което ще стане нарицателно за Западните Балкани – както има процеси от Солун или Берлин по отношение на Западните Балкани, дай Боже сега да има и от София.

- Специално за Македония се заговори, че може би, че ще получат дата за присъединяване през 2025 г. Българските надежди са, че на заключителната среща следващия месец в Брюксел ще бъде дадена тази дата?

Това е част от позитивните новини, че има конкретна пътна карта. Това е хубавото. Останалото вече зависи от нас. Наша работа е да засилим нашите отношения с Македония, защото те през годините изпадаха в плен на изкуствено провокирани спорове и скандали, които държаха народа от двете страни на границата разделен. Вижда се обаче – и нашите данни го показаха, българите на чия страна застават в спора за името, чисто експериментален, но доста показателен въпрос – те инстинктивно застават на страната на Македония. Т.е. всичките тези години, в които политическият елит в Скопие се опитваше да раздалечи двата народа, не е успял. Да, ще трябва да подобряваме тези отношения, но те са си живи и оттук нататък ще трябва да ги подобряваме.

- Европредседателството ни е към края си. Какви позитиви извлече България от него?

Първо, доколкото разбирам, тенденцията в западни медии е обърната. Тонът е станал доста положителен, а това е позитив. После България наистина е успяла да постигне по редица ресори напредък и да поощри, провокира и улесни консенсусни позиции между различни противостоящи си мнения, които да осигурят напредък. По различните ресори имаме напредък, имам предвид в онази чисто делова част на Европейския съюз, за която рядко чуваме. Например ние почти нищо не чуваме за договарянето на следващата бюджетна рамка, а България там има своите успехи. Ние обикновено чуваме за големия замах на външната ни политика, което несъмнено съществува. Това са две теми. И двете са успешни между другото – и замахът на външната ни политика в момента и деловата работа по европредседателството, която е свързана с много документи, с много диалог между страните, с изморителни преговори, със затваряне на досиета и т.н. Това не го чуваме, а това си е успех.

Пуснаха пощенска марка, посветена на Българското председателство

Пуснаха пощенска марка, посветена на Българското председателство

"Пощенската марка, посветена на първото Българско...

на 16.05.2018

Следващият позитив разбира се е срещата на върха между Европейския съюз и Турция във Варна. Тя не донесе нещо конкретно, но показа, че диалогът съществува, а това беше важен знак. И разбира се сега тази среща за Западните Балкани. Самият факт, че на едно място се събират тези, които са с доста различни мнения – вярно, всеки търси свяо нюанс – испанския премиер търси своя, Сърбия има своите резерви на тема „Косово”. Но събрани всичките, това означава хубави неща. Разбира се ще бъде хубаво, ако европредседателството разкаже нещо и за вътрешната публика. Българите прекалено дълго слушат как Западните Балкани това, Западните Балкани онова... Съвсем логично е в един момент българите да се запитат „А за мен какво?”. Тук има две теми, по които се очакваше развитие, но такова няма. Едната е Шенген, а другата е еврозоната. По темата с еврозоната виждам напоследък тласък. Разибра се ще има обществено недоволство, защото това не е консенсусна тема. По темата „Шенген” аз не виждам сериозен напредък. Към края на председателството ще трябва някаква ясна перспектива с тези две теми, защото в противен случай ще изглежда така, че за вътрешната публика на България не остава нищо, по никакъв начин не се повлиява нашият живот. Може да се повлияе животът на Западните Балкани, но нашият тук специално не. Това е голямата опасност пред европредседателството – да не зазвучи много външно.

- Българското правителство успя ли да се справи с тази тежка задача, която имаше – защото това председателство си е тежка задача – самото председателство, организацията около тези шест месеца.

Най-важното беше да не сбъркаме. Досега не сме сбъркали. Това е най-важното. Другото е ако не успеем да постигнем някакви политически цели, поне да постигнем имидживи цели. Струва ми се, че успяваме. А мисля, че даже и политически цели можем да постигнем. Пак казвам – онова, което на мен лично ми липсва, е какво става с вътрешната публика, за живота на всеки един в България. Да, разбира се, ще кажат: „Не можем да очакваме, това не е икономизирано, това не е някаква социална дейност”... Това е международна дейност, тъй или иначе не можем да очакваме нещо конкретно за нас, би било егоистично, но истината е, че хората ще го очакват.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(29)
1
Какво спечели обикновенния българин ,затъваме в мизерията а тези се чудят какво да ядат само
2
Имате ли на идея какви приоритети би защитавала БСП, ако бяха на власт? Първо биха легализирали всички методи за кражба, после всички офшорки да са над местните закони, трето задължително изучаване Историята на КХСС и БКП в Европа и не на последно място всички траншове от и за Европа да минават през Позитано №20 с главен финансист Кико Контрабандата!
3
Будните българи, заспалите не мечтаят, те търкат талончета. Мечтаят да видят поне един крадлив български политик в затвора, а кандидати има много! Поне една свиня да видят осъдена! А по будните са готови и правят нужното за да се случи това. Защото ни е писнало от черепи, суджуци, шишита, бойковци, златевци, миневци, герговци и цаци да ни крадат и лъжат докато ни обещават „сбъднати мечти“ и развитие. Защото ни е писнало да гледаме слугите им как се гърчат и лижат задниците на господарите си и се хранят с трохите от трапезата им, пълна с откраднатото от народа. Мечтаят българите не да търкат талончета, а децата им да търкат праговете на родните им къщи. БОЕЦ имаме над 6500 последователи, сред тях няма нито един, който да е спечелил от свинските лотарии, но всички са загубили от свинската власт на мафията и дебелите! Загубиха децата си, земята си, мечтите си, бизнеса си, а някои и живота си. Свинете не търкат талончета за да забогатеят, те затриха цял един народ ограбвайки го. Колко талончета е изтрил Буда за да напълни офшорките си с милиарди? Колко талончета е изтрил Пеевски за да „спечели“ държавата? Колко талончета е изтрил Минев, за да „спечели“ половин Пирин? А? Е за това мечтаят българите! Да изтрият мафията и да спечелят свободата си! БОЕЦ водим тази битка и ще трием до край! Източник: www.boec-bg.com - Тел.0899-591399 - e-mail: gdboec@abv.bg - #БОЕЦсрещуМАФИЯТА
4
АКО БСП БЕШЕ НА ВЛАСТ СЕГА ПЕНСИИТЕ ЩЯХА ДА СА ДВА ПЪТИ ПО ВИСОКИ, А ЗАПЛАТИТЕ ДА СА ТРИ ПЪТИ ПО ВИСОКИ И ТО В ЕВРО! А МОЖЕ БИ В РУБЛИ?
5
По време на днешната среща няма да има „зелена светлина” за разширяване на ЕС към Западните Балкани. Това заяви пред bTV Ингрид Щайнер, която от години отразява европейската тема за австрийския в.”Курир”.
6
https://www.youtube.com/watch?v=u_4TK-qHRIA
7
от трите най-дългото!
8
БОЕЦ е мафиотска организация. Гошо Тъпото от Видин ходеше да се моли пред офиса на ГЕРБ да го правят кандидат депутат от ГЕРБ. Ама Борисов го отразя и сега Гошо Тъпото Георги Георгиев клевети Борисов. Гошо Тъпото е една мутра.
9
Тримата бездетни Меркел, Макрон и Мей, Буда Амфетаминов Бухалков, ще прегръща, ще прегръща, ще прегръща и ще целува, ще целува, ще целува!!! А целият този театър, прилича на церемония на уволняващи се от служба трудоваци !!!
10
Бездетни били. Това ли е най-важното? А ти колко деца копеленца имаш?
11
ний с тикосаната тихомирка мухоморкова нищо не сме спечелили
12
ФАТМАКА ДА ИЗВЪРТИ ЕДНО КОРЕМНО ПРЕД НДК, ПО ПОТНИК И ДЖАПАНКИ!
13
Много злоба, много завист, голяма мъка че не са на власт, въпреки че не стават за нищо!Да си пият редовно хапчетата за да не се насират ! Много червен трол, много харчове от Позитания, ама и Кутов си отделя 20% от всичко, Кико е на 10% а Импексова иска всичко :)
14
Защо не чуваме мнението на Президента ? Липсва ми неговият цветущ език.
15
........ ПУЛИТИКЕ ГЕИ ЛЕЗБИ ПАРАДЕ У ЗОФИЯ !....НА ТАИНО МЕСТО У БАЛКОНИТЕ....БАЛКАНИТЕ БЕ СЕ ПРУВЕЖДА ГЕИ ПАРАДЕ !....НА ПУЛИТИЦИ КОИ СА МУЛТИ СЕХЕ ГЕИОВЕ ПЕЕРАЗИ ЛЕЗБИКИ И СА КРИЯТ УТ СВЕТО И У УИРОПЯ И СА ТУКА НА СЕХ ТУРИЗМЕ И АЛКУХОЛ ТУРИСМЕ ШО ЗОФИЯ Я НЕМА НА КАРТАТА И ТЕРОРИЗТЕН НЕ ЗНАИУТ ШЕ ИМА ТАКОФ ГРАД !....И ЗАТУВА СА ТУКА СА НАПИЯТ И СА ИБАТ НА СФОБУДА....А БАЦО КЕЛНЕР И ТУРАЧ С УЯ ША ПРАИ ФОИЕРВЕРКЕН С ТЕЯ ПЛАШЛИФИ ГЕИОВЕ МА ИМ СА ИБЕ И ЗАТУВА СА КРИЯТ ТУКА !....ВИКАТ СРЕШТА НА ВРЪХО ШО Е СРЕШТА НА ВРЪХО МА НА КЛИТУРА !....ТВА НЕ ГУ ЗНАИЕТЕ ШО СТЕ ПРОССТИ И ЗАТУВА СА ЗАТВОРЕНИ УЛИЦИ....МНО А НЕ ЗНАИЕТЕ....ШО ОДАТ ГОЛЛИ БЕ....НЕМА А ГЛЕЦАТЕ ТАНТЕ НУДА !....А ТЕРЕЗКА...МИ ПИШОН МИКРОН ГОЛЛ !....Е ЗАТУВА СА ЗАТВОРЕНИ УЛИЦИ !....НА МОГЕРИНИ КЛИТУРА И КОТУ КИФЛА С МАРМЕЛАДЕ !....МИ ВИСИ И !....ЗАТУВА Е ТАИСВЕНО И БЕЗ ШУММ БЕ !.....КОИ ЗНАИЕ ЗОФИЯ ?...МИ НИКОИ !....ЗАТУВА Е ТУКА !.....
16
отговор на коментар
Suglasen, no sushtoto vazsi i za segashnata partiya.
17
Четкари и лизачи започнаха да плетат венците.
18
ЛИЧНО БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ Е СПЕЧЕЛИЛЕ ОТ ЕВРОГЕЙСТВОТО, ПРДОН ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО. ОСВЕН ПИЕНЕ И ПЛЮСКАНЕ НА КОРЕМ ШКЕМБЕ ЧОРБА, ВИКОВЕ КАТО НА ФУТБОЛЕН МАЧ- УУУУУУУУУУУ,АААААААААААА, ДРУГО НИЩО НЯМА. БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ НА-СТАРИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА, БИЛА И ЩЕ Я ИМА, ТАКА ЧЕ НИЕ СМЕ ПО-ЕВРОПЕЙЦИ ОТ ТЕЗИ, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ СА ТАКИВА. ВИДЯХМЕ ИМ ДЖЕНДЪРИТЕ И ГЕЙСКИТЕ ЦЕНОСТИ, НАГЛЕДАХМЕ ИМСЕ НА СВИН..ЩИНАТА
19
А, не е така,как няма да има печеливши, ами сега разни платени агенциийки и мижави сайтчета като размахат баданарките и зейнат с отворени гърла ,как яко ще напълнят гушките от хвалби и детирамби, ами че ти така дълго и нетърпеливо чакаха този момент!
20
отговор на коментар
Много е важно,защото този без деца въобще не му пука какво ще е бъдещето на държава.Твоите деца или твоя народ-едно и също за държавника.За бездетните е важна само амбицията,която най-често болна амбиция и всякакви нюанси на психоптията.Да си чувал нещо за Херострат?!
21
и след европредателството,кесията,се празна.
22
”Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител - в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона”, се казва в репортаж на ”Ханделсблат” от София, писан в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.
23
Този брадатКозел е завършен гъзолизецНА властта.
24
НА КАКВО ДА СЕ НАДЯВА НАРОДА ,КАТО В УПРАВЛЕНИЕТО ИЗПЬЛЗЯХА АЛЧНИ И ПОДЛИ ХОРА .
25
Вижте , вие от пик-престанете да използвате думата (горещ коментар(-наистина прекалявате,какво му е горещото на коментара-измислете други думи за да привлечете вниманието на читателя
26
Бъдещето на Балканите е като настоящето на плочника пред НДК!
27
Какво ли печели България ? Дали Б. Борисов не е един маскиран антиЛевски , в стил - АКО ГУБЯ - губи цял народ , АКО ПЕЧЕЛЯ - печеля само за себе си ! Пагубно и погрешно е да си създаваме идоли и да ги величаем. Още повече , ако са посредствени , прости , кухи , самовлюбени , лицемери.....
28
Спечелиха европейските лапачи, ядоха пиха портиера бойко ги целува по задниците на тях им бе хубаво а за народа НИЩО.
29
Здравейте всички, ТОВА Е МОМИЧЕСТВОТО НА КАК ДА НАМИРАМ МОЯТА ЗАЕМ Казвам се г-жа Марибел Базалар, гражданин на ПЕРУ. Бях подлъган от 6 различни международни кредитори на интернет, всички обещават да ми дадат заем, след като ми платиха няколко такси, които не произвеждат нищо и не са постигнали никакви положителни резултати. Аз загубих трудно спечелените си пари. Един ден, докато сърфирах в интернет със сълзи в очите си, намерих свидетелство за човека, който също беше измамен и най-накрая свързан със законна компания за заем, наречена "Carlos Yamada Investment Company" (carlosyamadainvestment@gmail.com), където най-накрая получих затова реших да се свържа с една и съща компания за кредитиране и след това им разказах историята ми за това, как бях измамен от 6 различни кредитори, които не направиха нищо друго освен да ми причинят повече болка, разказах на компанията по пощата и всичко, което ми казаха, плачете повече, защото ще получа кредита в компанията си и също така взех правилното решение да се свържа с тях. Изпълних формуляра за кандидатстване за кредит и продължих с всичко, което поискаха, и тази велика компания (Carlos Yamada Investment Company ), наредил на г-н Карлос Ямада да ми даде заем от 500 000 щатски долара и тук съм щастлив, защото Карлос Ямада инвестиционна компания ми даде заем, затова се заклех, че ще продължа да свидетелствам в интернет за това как получих кредита си. Нуждаете се от заем спешно се свържете с Карлос Ямада Инвестиция сега за вашия заем по имейл: carlosyamadainvestment@gmail.com КОНТАКТ Инвестиционна компания "Карлос Ямада" Имейл: carlosyamadainvestment@gmail.com ТЕЛ: (+254) 756-946-114
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Сервитьор, бихте ли ми дали друг хляб, този е вчерашен!
- Господине, ако искате днешен - елате утре.

няма нови новини
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
сега
1518
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Волен Сидеров проговаря ексклузивно - какво ще е бъдещето на обединените патриоти, съюза му с Николай Бареков и отношенията с Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)
x
5 храни и напитки, които да приемате след тренировка
x