Вход
София
Времето в София 0 o C

САМО В ПИК: Радев изгонен от Естония преди посещение в свръхсекретна база на НАТО

САМО В ПИК: Радев изгонен от Естония преди посещение в свръхсекретна база на НАТО

на 21.10.2020
155052
0
САМО В ПИК: Радев изгонен от Естония преди посещение в свръхсекретна база на НАТО
Автор: ПИК
21.10.2020
0
155052

Мистерията около скандала с Румен Радев в Естония се заплита все повече, защото непосредствено преди да бъде изолиран с делегацията в Талин, той е трябвало а посети свръх секретна база на НАТО. Визитата му там е била планирана за късния следобед в понеделник, малко преди официалната вечеря на Инциативата "Три морета". 

Става дума за NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (NATO CCD COE). Базата е модерен център за усъвършенстване на киберзащитата на НАТО. Центърът в Талин е създаден през 2008 г. и има пълна акредитация от военната организация, като в него се разработват свръхсекретни кибер технологии.

Радев е трябвало да разгледа базата, да се запознае с новите технологии и да се срещне с ръководството й, тъй като главнокомандващ на България той е човекът, който ни представлява в инициативата "Три морета". Затова макар връзките му с руските служби и издигането му за президент от агента на ГРУ Леонид Решетников да не са тайна за никого в ЕС и НАТО, домакините нямат друга опция. Непосредствено преди тръгването за центъра по киберсигурност обаче се разгаря скандала с укрития от Румен Радев факт, че е контактувал с болен от коронавирус. 

Както първо и ексклузивно ПИК съобщи в понеделник следобед той е получил недвусмислен призив да напусне Талин заедно с делегацията си в най-кратки срокове. Лично премиерът на Естония Юри Ратас заявил, че са научили за контакта му с заразения командир на родното ВВС ген. Димитър Петров, което е било укрито от самия Радев. 

Така обаче се осуетила и визитата му в свръхсекретния център на НАТО и остава въпросът дали от естонското разузнаване освен за коронавируса, са предали и други пикантни подробности на премиера си за българския президент, известен с руските си връзки.

Припомняме още, че бе анулирана и поканата му за вечерята на инициативата "Три морета", както и всичките му срещи на следващия ден, а той и делегацията му били карантинирани в местни хотели. За изолацията и скандала проговори в официално обръщение и президентът на Естония Керсти Калюлай, както медията ни съобщи по-късно. Въпреки тези публични изявления на властите в Талин и скандалът, който гръмна в техните и някои чужди медии, Радев най-нахално ги обвини в "активно мероприятие" и дори опита да ги набеди в лъжа, заявявайки, че не бил под карантина с делегацията от България. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20245
архив

Вуте: - Абе, Нане, моеш ли да ми дадеш назаям каручката, оти моята се прехаби нешо? Нане: - Да кажем, че ме нема, те ме те, тука съм си. Да ти кажем, че каручката я нема, тея те, там си е. Затова, че ти отговорим уклончиво - Ти що си не е*еш майкята?

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x