САМО В ПИК! Сеизмологът проф. Бойко Рангелов след серията силни трусове на Балканите - докога Господ ще бъде българин

Балкани

САМО В ПИК! Сеизмологът проф. Бойко Рангелов след серията силни трусове на Балканите - докога Господ ще бъде българин

99052
на 28.11.2019
САМО В ПИК! Сеизмологът проф. Бойко Рангелов след серията силни трусове на Балканите - докога Господ ще бъде българин

Последвайте ни в Google News Showcase

Разрушително земетресение в Албания отне живота на над 40 души и предизвика сериозни разрушения в курортния и пристанищен град Дуръс. В същото време Балканите сякаш се събудиха и цяла поредица земни трусове люлеят Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

България пък е същински остров на спокойствието и Господ сякаш наистина е българин и ни пази от по-сериозно земетресение. 

Сваля ли земята натрупаното напрежение с трусовете на Балканския полуостров, какви са причините за разрушенията в Албания и докога земята под България ще е сравнително спокойна, агенция ПИК потърси за експертен коментар проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". С него разговаря Ивайло Атанасов: 

- Г-н професоре, през последните дни Балканите се тресат. Първо беше силното земетресение в Албания със жертви и разрушения, бяха регистрирани и сериозни трусове в Гърция, Румъния и Босна. Сваля ли земята напрежението с тази поредица от земетресения?

- В поредицата земетресения няма нищо необичайно. Всички земетресения станаха в добре известни земетръсни зони. Изглежда са се понатрупали тези напрежения, за които вие споменавате и сега земята ги освобождава. Жалко е само, че това е съпроводено с жертви и разрушения.

- Да, трусът в Албания се превърна в смъртоносен въпреки, че трусът от 6,4 по Рихтер не е чак толкова голям като магнитуд, като сила. Какви са причините за тези човешки жертви, които бяха дадени? Всеки ден броят им се увеличава, което наистина си е една трагедия.

- Да, има причини затова и аз ще опитам да ги конкретизирам съвсем накратичко. Първо - земетресението беше близо до населени пунктове. Доколкото разбираме от средствата за масова информация, най-сериозно е пострадал град Дуръс. 

Второ - земетресението беше сравнително плитко, а както е известно, плитките земетресения са много по-разрушителни от дълбоките със същия магнитуд. И третата причина - лошото строителство в Албания си каза думата. Ако погледнете кадрите, които се разпространяват по масмедиите ще се види, че стои сграда непокътната и непомръднала, а залепената за нея - срутена изцяло. Това категорично говори за лошо строителство, за лошо изпълнение, лоши материали. Накратко - това са причините.

А бройката нараства по простата причина, че винаги е така, защото в първия момент оценката на жертвите не може да бъде направена точно. След като има масови разрушения нормално е да има и повече жертви.

- Нещо подобно се случи и преди 20 г., когато беше унищожителното земетресение в Турция в района на Измит - лошото качество на строителството тогава отне много човешки животи...

- Тогава загинаха около 20 000 души.

- И един последен въпрос, защото хората ги интересува и се вълнуват. Ние, България, седим като един остров на спокойствието сред тези люлеещи се Балкани. Докога можем да бъдем сравнително спокойни, че земята под краката ни ще кротува?

- Да, така е. Продължаваме да вярваме, че Господ е българин и в този смисъл, като че ли има известно потвърждение на тези думи. Само че аз не вярвам, че Господ може безкрайно да бъде българин. Живеем в земетръсен участък, силни земетресения не са ставали повече от 90 години на територията на страната. Така че, ние не трябва да се стресираме и паникьосваме сега, но трябва да се готвим, защото не е невъзможно България също да преживее сравнително мощен трус.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Даниел Митов се оттегля (ВИДЕО)
ново
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК