Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК! Симеон Дянков разби пред медията ни тандема Иван Костов и Румен Радев за данъците: Искат несигурност в държавата, синхронът им е учудващ

САМО В ПИК! Симеон Дянков разби пред медията ни тандема Иван Костов и Румен Радев за данъците: Искат несигурност в държавата, синхронът им е учудващ

на 13.10.2018
160741
34
САМО В ПИК! Симеон Дянков разби пред медията ни тандема Иван Костов и Румен Радев за данъците: Искат несигурност в държавата, синхронът им е учудващ
13.10.2018
34
160741

Темата за премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивно подоходно облагане, отново се появи на дневен ред. Изненадващо, тя беше повдигната от бившия премиер Иван Костов, а само след няколко дни, беше подета и от президентството. Именно този синхрон по изключително важната тема, стана причина ПИК да потърси за експертен коментар бившия финансов министър Симеон Дянков, който в момента е директор на Института по Финансови Пазари в Лондонския Университет по Икономика.

Каролев скочи на БСП заради плоския данък

Каролев скочи на БСП заради плоския данък

Владимир Каролев не пропусна да захапе БСП в поредния си...

на 05.05.2015

Интервю на Гергана Ингилизова:

- Г-н Дянков, Иван Костов отново върна на дневен ред темата с плоския данък и това, че как трябва да се определя бюджетът и как парламента да разпределя разходите. Това според вас реално ли е и защо пак темата се активира?

- Действително г-н Костов връща лентата назад 10-12 години – и по темата за плоския данък, и по темата как да се разпределя бюджетът. Смятам, че и на двете теми не им е сега времето. Това, което е важно за българския бизнес и за българската икономика е стабилност, определено данъчна стабилност и стабилност в регулациите. Сега един такъв разговор, особено идвайки отдясно за въвеждане или по-точно за връщане на прогресивния данък след 10-12 години успешна политика с плоския данък, ще въведе една значителна несигурност. Не му е сега времето нито да се говори, нито да се прави.

Относно темата за бюджетни излишъци, които за радост нашият бюджет има тази година, дали това е работа на министерски съвет, дали някой друг трябва да определя тези излишъци, виждаме, че тази тема се поема вече от президентството през тази седмица. Това как може да стане въобще не е ясно и дори дали е конституционно, защото дори по време на годината, месец по месец разбира се, министерство на финансите показва какви са излишъците или дифицитите разбира се, но това е месечно изпълнение и не може във всеки месец да има някакво ново условие и да се казва има излишък и парламентът да казва как да го изразходва. Първо, това е несериозно и второ противоречи на Закона за държавния бюджет.

-  Добре, но защо според вас, въобще Иван Костов повдига тази тема? От какво може да произлиза това? Знаем, че той е от хората, които последните години се изказва по определени теми поради някакви причини. Бих го сравнила и с Ахмед Доган дори. Г-н Доган също така излиза в определени моменти и за определени теми. Защо според вас Костов в момента подема темата?

Делян Добрев: Приемането на плоския данък от БСП е предизборен трик

Делян Добрев: Приемането на плоския данък от БСП е предизборен трик

БСП ни изненадоха със заявката, че се отказват от...

на 18.01.2017

- От една страна в момента за поредна година това е сезонът за следващия бюджет. Бюджетът за тази, а и за следващата година се развива добре и изведнъж излизат апетитите. Така че първата тема е кой да преразпределя бюджетния излишък. Тази тема обикновено се поема и то не само в България, а въобще в Европа, за по-прогресивни данъци, за премахването на плоския данък и за налагането на прогресивен данък. Това обикновено е лява тема, това ходи на социалистите да го говорят. Когато се говори отдясно или от така нареченото дясно е изненадващо. Първо плоският данък е дясна политика в света и второ – той в България се е доказал като успешен начин за събиране на бюджетни средства. Така че наистина е интересно, защо темата се появява сега и се появява оттам и се появява, вече започваме да я чуваме и от президентските съветници. Целта е по-скоро, предполагам, с идващи избори.

- Ако трябва да го гледаме от тази гледна точка, тогава, а и за никому не е тайна, че президента Радев има политически амбиции да управлява държавата. Така ли да го смятаме, че това е пореден негов ход да елиминира министерския съвет в една толкова ключова като бюджета и финансите тема?

- Според мен това е популистки ход. Такива ходове, особено във време на добруване, на добро бюджетно изпълнение тази година, имат някаква друга цел. Целта не е по-високо усвояване на данъчни приходи. Пак казвам – за мен е изненадващо, защото обикновено във време на излишъци, както имаме сега, разговорът би трябвало да бъде как тези излишъци да се разпределят така, че икономиката да върви по-напред, което между другото е тема на г-н Костов и неговите анализи трябва повече да се занимават как икономиката да върви напред и как да има по-добро преразпределяне – например на големите инфраструктурни проекти между Северна и Южна България и как в Северна България да се развива икономиката. Това според мен е важна тема.

Темата как да се определя данъчното изпълнение и какви да са данъците в България, в момента изваждането ѝ на дневен ред пречи на икономиката и пречи на бизнеса в България. От тази гледна точка наистина е един вид пръчка в колелото на българската икономика.

- Икономиката се размива изключително добре, имаме излишък, който не сме имали от много време насам, имаме инвестиции. И все пак и отляво, и отдясно, и от президентството – това са три фронта, които говорят в един глас, така ли излиза?

- Точно така излиза. Всъщност това е изненадата, че обикновено по време на бюджетна процедура излиза такава тема отляво е разбираемо. Тя излиза и в други европейски страни. Обаче ако излиза и отляво, и от старото дясно, това вече е наистина изненада. Според мен тази изненада или това поведение има друга цел и целта не е просто по-добре да се развива данъчната политика на България. Затова е хубаво по тази тема да се чуят и други гласове и те да кажат смисленото – икономиката върви добре, бюджетното изпълнение върви добре, да запазим тази стабилност в България и да не се намесваме в теми, на които не им е времето.

Сподели:
свързани новини
КНСБ иска замяна на плоския данък
КНСБ иска замяна на плоския данък
КНСБ искат замяна на плоския данък с прогресивна скала,...
на 09.07.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3589
архив

– Кондуктор, какво е това безобразие? Влакът едва тръгна, а на мен вече ми откраднаха куфара! – Нищо чудно, господине, това е бърз влак!

 

няма нови новини
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
сега
2587
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x