Вход
София
Времето в София 26 o C

САМО В ПИК! Симеон Дянков разби пред медията ни тандема Иван Костов и Румен Радев за данъците: Искат несигурност в държавата, синхронът им е учудващ

САМО В ПИК! Симеон Дянков разби пред медията ни тандема Иван Костов и Румен Радев за данъците: Искат несигурност в държавата, синхронът им е учудващ

на 13.10.2018
156256
34
САМО В ПИК! Симеон Дянков разби пред медията ни тандема Иван Костов и Румен Радев за данъците: Искат несигурност в държавата, синхронът им е учудващ
13.10.2018
34
156256

Темата за премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивно подоходно облагане, отново се появи на дневен ред. Изненадващо, тя беше повдигната от бившия премиер Иван Костов, а само след няколко дни, беше подета и от президентството. Именно този синхрон по изключително важната тема, стана причина ПИК да потърси за експертен коментар бившия финансов министър Симеон Дянков, който в момента е директор на Института по Финансови Пазари в Лондонския Университет по Икономика.

Каролев скочи на БСП заради плоския данък

Каролев скочи на БСП заради плоския данък

Владимир Каролев не пропусна да захапе БСП в поредния си...

на 05.05.2015

Интервю на Гергана Ингилизова:

- Г-н Дянков, Иван Костов отново върна на дневен ред темата с плоския данък и това, че как трябва да се определя бюджетът и как парламента да разпределя разходите. Това според вас реално ли е и защо пак темата се активира?

- Действително г-н Костов връща лентата назад 10-12 години – и по темата за плоския данък, и по темата как да се разпределя бюджетът. Смятам, че и на двете теми не им е сега времето. Това, което е важно за българския бизнес и за българската икономика е стабилност, определено данъчна стабилност и стабилност в регулациите. Сега един такъв разговор, особено идвайки отдясно за въвеждане или по-точно за връщане на прогресивния данък след 10-12 години успешна политика с плоския данък, ще въведе една значителна несигурност. Не му е сега времето нито да се говори, нито да се прави.

Относно темата за бюджетни излишъци, които за радост нашият бюджет има тази година, дали това е работа на министерски съвет, дали някой друг трябва да определя тези излишъци, виждаме, че тази тема се поема вече от президентството през тази седмица. Това как може да стане въобще не е ясно и дори дали е конституционно, защото дори по време на годината, месец по месец разбира се, министерство на финансите показва какви са излишъците или дифицитите разбира се, но това е месечно изпълнение и не може във всеки месец да има някакво ново условие и да се казва има излишък и парламентът да казва как да го изразходва. Първо, това е несериозно и второ противоречи на Закона за държавния бюджет.

-  Добре, но защо според вас, въобще Иван Костов повдига тази тема? От какво може да произлиза това? Знаем, че той е от хората, които последните години се изказва по определени теми поради някакви причини. Бих го сравнила и с Ахмед Доган дори. Г-н Доган също така излиза в определени моменти и за определени теми. Защо според вас Костов в момента подема темата?

Делян Добрев: Приемането на плоския данък от БСП е предизборен трик

Делян Добрев: Приемането на плоския данък от БСП е предизборен трик

БСП ни изненадоха със заявката, че се отказват от...

на 18.01.2017

- От една страна в момента за поредна година това е сезонът за следващия бюджет. Бюджетът за тази, а и за следващата година се развива добре и изведнъж излизат апетитите. Така че първата тема е кой да преразпределя бюджетния излишък. Тази тема обикновено се поема и то не само в България, а въобще в Европа, за по-прогресивни данъци, за премахването на плоския данък и за налагането на прогресивен данък. Това обикновено е лява тема, това ходи на социалистите да го говорят. Когато се говори отдясно или от така нареченото дясно е изненадващо. Първо плоският данък е дясна политика в света и второ – той в България се е доказал като успешен начин за събиране на бюджетни средства. Така че наистина е интересно, защо темата се появява сега и се появява оттам и се появява, вече започваме да я чуваме и от президентските съветници. Целта е по-скоро, предполагам, с идващи избори.

- Ако трябва да го гледаме от тази гледна точка, тогава, а и за никому не е тайна, че президента Радев има политически амбиции да управлява държавата. Така ли да го смятаме, че това е пореден негов ход да елиминира министерския съвет в една толкова ключова като бюджета и финансите тема?

- Според мен това е популистки ход. Такива ходове, особено във време на добруване, на добро бюджетно изпълнение тази година, имат някаква друга цел. Целта не е по-високо усвояване на данъчни приходи. Пак казвам – за мен е изненадващо, защото обикновено във време на излишъци, както имаме сега, разговорът би трябвало да бъде как тези излишъци да се разпределят така, че икономиката да върви по-напред, което между другото е тема на г-н Костов и неговите анализи трябва повече да се занимават как икономиката да върви напред и как да има по-добро преразпределяне – например на големите инфраструктурни проекти между Северна и Южна България и как в Северна България да се развива икономиката. Това според мен е важна тема.

Темата как да се определя данъчното изпълнение и какви да са данъците в България, в момента изваждането ѝ на дневен ред пречи на икономиката и пречи на бизнеса в България. От тази гледна точка наистина е един вид пръчка в колелото на българската икономика.

- Икономиката се размива изключително добре, имаме излишък, който не сме имали от много време насам, имаме инвестиции. И все пак и отляво, и отдясно, и от президентството – това са три фронта, които говорят в един глас, така ли излиза?

- Точно така излиза. Всъщност това е изненадата, че обикновено по време на бюджетна процедура излиза такава тема отляво е разбираемо. Тя излиза и в други европейски страни. Обаче ако излиза и отляво, и от старото дясно, това вече е наистина изненада. Според мен тази изненада или това поведение има друга цел и целта не е просто по-добре да се развива данъчната политика на България. Затова е хубаво по тази тема да се чуят и други гласове и те да кажат смисленото – икономиката върви добре, бюджетното изпълнение върви добре, да запазим тази стабилност в България и да не се намесваме в теми, на които не им е времето.

Сподели:
свързани новини
КНСБ иска замяна на плоския данък
КНСБ иска замяна на плоския данък
КНСБ искат замяна на плоския данък с прогресивна скала,...
на 09.07.2018
Напиши коментар »
(34)
1
http://media.almasirah.net/uploaded/Videos/2018/09-2018/29-09-2018/mshahd_lamlyat_aljysh_walljan_alshabyh_jnwb_kylw16wghrb_althyta_29_09_2018.mp4
2
ЗАЩО давате думата на човек който окраде здравните осигуровки за 1 200 000 лв и е следствен по друго дело. Той ли ше дава акъл ? Престъпник .
3
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЯДО МИ!И СЕГА ПОВЕЧЕТО НАЗНАЧЕНИ ОТ НАС БИЗНЕСМЕНИ СЕ ОТЧИТАТ НА ФАМИЛИЯТА НИ!КАКА ЖЕНИ И МЪЖА Ѝ РУСНАКА ПРИБИРАТ ПАРСАТА.ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТА НЕ СЪМ ПИПНАЛ,НО СЕ КЪПЯ В ЛУКС И ПОСТОЯННО СИ ПОРКАМ!ИЗДЪРЖАМ СЕ ,КАТО ПРОДАВАМ ОТ КЪРПЕНИТЕ ЧОРАПИ НА КРАДЛИВИЯ МИ ДЯДО-ТОДОР ЖИВКОВ ! СЕГА В МОМЕНТА ПАК СИ ПОРКАМ УИСКИТО И СЕ СМЕЯ НА БАЛЪЦИТЕ КОИТО СИ МИСЛЯТ И ВЯРВАТ,ЧЕ ДЯДО МИ Е ИМАЛ КЪРПЕНИ ЧОРАПИ ! ИМАМ ЯХТА НА ЖЕНЕВСКОТО ЕЗЕРО И СЪМ Я КРЪСТИЛ"КЪРПЕНИЯ ДЯДОВ ЧОРАП"
4
Време е г-н Борисов да тропне по масата и да попита г-н Путин докога руската рафинерия край Бургас ще продава на средноевропейски цени, но няма да плаща данък печалба и по този начин да ощетява българския бюджет със стотици милиони левове. Ограбването на българския народ с високите цени на горивата е не по-малко страшно от премахването на плоският данък.
5
ИЗКАРАХТЕ ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ 'ТРУП' ОТ НАФТАЛИНА ЗА КАМПАНИЯТА 'АНТИ-РАДЕВ',УПОРИТОСТТА ВИ Е ДОСТОЙНА ЗА НАГРАДАТА НА ФОНДАЦИЯ 'АСКЕЕР' ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС ПО ОТРАЗЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ПРЕЗИДЕНТА ! ! ! !
6
БЯХ ПИЛ ТРИ РАКИИ АНАСОНЛИЙКИ И БУТНАХ С КЕФ ТОЗИ ИНВАЛИД , КОЙТО МИ СЕ ПРЕЧКАШЕ ПРЕД МЕРЦЕДЕСА НА КРЪГОВОТО В ХАРМАНЛИ ! НАШИ ХОРА ПОТУЛИХА СЛУЧАЯ И УПЛАШИХА ПОСТРАДАЛИЯ ИНВАЛИД , КОЙТО НЕ СМЕЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕ. https://www.youtube.com/watch?v=cSdz7i-JQOs
7
КОЙ СИ ТИ ЧЕ ДА МЕ ПИТАШ БЕ, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ НА НАС ВСИЧКО НИ Е ПОЗВОЛЕНО ? ТИ НЯМАШ ПРАВО ДА МЕ ПИТАШ , ЗАЩОТО АЗ СЪМ НЕДОСЕГАЕМ И СЕ ВОЗЯ ПО ПРАВО НА МЕРЦЕДЕС , НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ СЕ ПРЕЧКА , НО ВСЕ ПАК ОТГОВАРЯМ : МОЖЕХ ДА СТОЯ ПРАВ , НО ЩЯХ ДА СЕ КЛАТЯ КАТО ПИАН МОРКОВ , ОСВЕН ТОВА ЗВЪНЯХ ОТ МОБИЛНИЯ НА ВОЙНИКА ЗА ДА МЕ ПРИКРИЕ
8
Точно това Л.А.Й.Н.О Дянков ли ще ми говори за стабилност ? Точно този престъпник където ограби цяла България и изгони 2 милиона българи от България?Точно този който ограби милиард и половина от Здравната каса и ги прехвърли в техни партийни офшорни сметки в Кипър и Сейшелите? Точно този който поддържаше 4 години в абсолютна тотална мизерия и бедност млади и стари.Точно този който фалира редица предприятия и увеличи външния ни дълг със заеми? Този ли ? Този който беше изгонен позорно от народа защото държавата беше изправена пред ГРАЖДАНСКА ВОЙНА заради този и неговия шеф мутрата от СИК ? Този ли ще ми дава акъл ?
9
Нещо трябва да се е случило в "най-четеното, търсено и световно известно"сайтче,за да допре до интервю с този доказал се крадец и некадърник,клиент на прокуратурата, явно някой чичко-паричко се е изръсил и го е препоръчал на момата ингилизка!
10
Дянков перифразира вица на деня - отдясно : Синко, ако слушаш, тате ще ти открадне милиард !
11
Доскоро издирван от българската прокуратура очилат със златни рамки съсел,от обвиняем,премина в обвинител,за да разпънат чадъра над кратуната му и престъпленията му да отидат в забвението.Тъжно се живее в такава държава,където овчедушието ни надделява в отношението между хора и към днешните управляващи.Дянков ще премине през следствието, като бърз влак покрай гара Яна.
12
След 30 години крадене другарите, които бяха назначени от БКП за управляващи държавата остаряха, но пък огромния ресурс от кражбите е в техни ръце, което би им позволило да продължат доенето на зомбитата, ако случайно не се яви конкуренция. Конкуренцията не може да се появи в реалното производство заводите са техни, земята е тяхна, връзките са техни, те търгуват, те се прегръщат със световни политици. Обаче една игра за телефон като да хванеш покемон спечели милиард долара за една седмица. С прогресивен данък много по-лесно ще бъде такава ситуация да се овладее, иначе другарите от всички бои за година две ще загубят парите, хотелите, заводите, земята и ще трябва на стари години пак да нижат тютюн или да пасат говеда. В България няма ляво и дясно има една паразитна каста, завещана ни от БКП.
13
ПО ИМЕТО ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ. ПРИ ТАКЪВ БОГАТ ИЗБОР НА БЪЛГАРСКИ ИМЕНА, БЕЗГРАНИЧНАТА ЛЮБОВ КЪМ СССР ЗАСЕНЧВА ВСИЧКО. ОСОБЕНО МОЗЪКА-ПОСТОЯННО МОЗЪЧНО ЗАТЪМНЕНИЕ. ЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕШ БЕ ВАЛЕРИ ?НИКОЙ НЯМА ДА ЗАБЕЛЕЖИ, ЧЕ ТЕ НЯМА. КАКТО И ВСИЧКИ ПИШЕЩИ ТУК СРЕЩУ ДЯНКОВ. С ТЕЗИ ДРЕБНИ МОЗЪЧЕТА НЯМАТЕ КАПАЦИТЕТА КОЛКОТО КОСТНИЯ МОЗЪК НА КУТРЕТО МУ И ДРЪНКАТЕ ИЗТЪРКАНИ КЛИШЕТА. НЕЩАСТНИ КОМУНИСТИ, ВЪРВЕТЕ НА МАЙНАТА СИ, Т.Е. В ПОДМОСКОВИЕТО
14
За всеки грамотен човек е ясно, че плоския данък обслужва богатите и тежестта пада върху бедните. Във всички държави където се проповядва едно по солидарно общество е въведен прогресивно подоходен данък- като горните ставки обикновено минават 50% , като някъде стигат до 80%. Въпроса е какво общество искаме - див капитализъм или едно общество в което всеки е важен. Не всички могат да бъдат назначени за капиталисти. Вижте ги нашите - бивши шофьори, охранители, първи солташаци.
15
защо тогава ще вдигат данъците, таксите и акцизите? Всичко това за сметка на обикновения човечец.
16
Ако има прогресивен данък, 99% от работещите ще са на минималната,необлагаема ставка! Сивата икономика ще стане черна!
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
А сега да не би икономиката ни да е бяла ??? Разликата е там че Пеевски и хиляди като него мошеници и крадци няма да плаша колкото ЧИЧО 10% а ще плаща примерно 30 % !!!
19
Ало, крадец на пари от здравната каса, защо не отидеш в горите на зомбитата.
20
отговор на коментар
ТВЪРДЕ СЪМ МЛАД ЗА ДА СЪМ ЗАРАЗЕН ОТ ТОЗИ 'ВИРУС' НАРЕЧЕН ПОЛИТИКА,ОТНОСНО ИМЕТО МОЯ СИН СЪЩО НОСИ ТОВА ИМЕ И ПОСЛЕДНО ВЪРВИ ПО ДЯВОЛИТЕ ПЛАТЕН НЕДОНОСЕН ТРОЛ ЗАЕДНО С ЦЯЛАТА ПАСМИНА,КОЯТО ОСВЕН 'МЪНИ',СЪЗНАНИЕТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗМЪТИ НИЩО ДОБРОДЕТЕЛНО,БЪЛГАРИН БЕЗ 'ФИЛ И ФОБ' ! ! ! !
21
До ТЪПАНАРА №4. ГОЛЯМ ТЪПАНАР СИ, и се очудвам колко много ТЪПАНАРИ КАТО ТЕБ СА ТИ МАРКИРАЛИ +. Вие просто сте ИЗРОДИ. Прочети си поста, погледни се в огледалото, и си кажи "АЗ СЪМ МАЛОУМЕН ИЗРОД".
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Дянков, Трайчо и Прокопиев са престъпници и обвиняеми. В затвора от друга страна има рецидивисти манафи. Дано двете страни се срещнат скоро и тримата крадци с бели якички станат убект на садистични кексоални извращения. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!
24
Това е най справедливия данък, прогресивния!Само да не се по Българи в полза на богатите!Без милиардери и повече много повече разумни милионери!
25
Където е финансирал мошеника Дянков е причинил икономическа разруха и за това е персона нон грата- Само у нас продължават да му дават думата за съвети и критики независимо, че ограби народа с 1.5 милиарда и то от тяхното здраве, но пък си изплати скъпата къща в САЩ и кой знае колко милиона лапна от патентованата му постна пица за народа. Въведе такава бъркотия в МФ и отне на служителите си това от което той се ползваше Е, няма такъв финансов престъпник!!!
26
Няма съмнение, че Борисов обича и има силен афинитет към финансовите измамници. Вече 10 г се е обградил с такива играчи все на възлови и високи държавни постове и няма защо да се чудим, че са откраднати десетки милиарди от всички останали и оцеляващи българи Дянков е само един от многото и трябва да си получи заслуженото
27
отговор на коментар
По 1000 ,момче. Не милион и нещо ,а милиард и нещо...
28
До 16. Това на каква заплата ще бъдеш зависи от теб. След като си ценна калинка и работодателя не може без теб ще те назначи на реалната заплата. Също така има една огромна администрация която може да установи дали работниците се осигуряват на реални заплати. При адекватни закони санкциите могат да бъдат стимулиращи. С една дума ако администрацията работи сивата икономика ще бъде средноевропейска.
29
Подсъдимия Симеон Дянков!Човек на Прокопиев и Сорос,където е отишъл след него настава потоп!
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
31
Абе много си прост Явно здравата ти пълнят гушата
32
Малоумният Дянков да не дава съвети и да върне крадените пари на народа и да се облажат държавните служители и да си плащат данъците
33
Б.Борисов и правителството не са в състояние да да проведат такава реформа .Въобще досега да са провели някаква от страх? Никаква решителност спрямо тези , който им дърпат конците - назначените "бизнесмени".Сега и пенсиите ще ум управят.
34
Вашите икономисти му дишат праха на Дянков, световноизвестно име в науката.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14374
архив

- Красавице, защо още не сме познати с теб?
- Бог те пази...

няма нови новини
Днес: 104
hot
най-четени новини в момента
сега
2525
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
Откриха „пухкава“ екзопланета с плътността на стиропор
x