Вход
София
Времето в София 19 o C

САМО В ПИК: Скандалният съдия Калпакчиев пуснал и друг убиец преди Полфрийман - храненикът на "Америка за България" освободил Герман Костин! Оправдава и всички подсъдими по делото "САПАРД"

САМО В ПИК: Скандалният съдия Калпакчиев пуснал и друг убиец преди Полфрийман - храненикът на "Америка за България" освободил Герман Костин! Оправдава и всички подсъдими по делото "САПАРД"

на 20.09.2019
66459
12
САМО В ПИК: Скандалният съдия Калпакчиев пуснал и друг убиец преди Полфрийман - храненикът на "Америка за България" освободил Герман Костин! Оправдава и всички подсъдими по делото "САПАРД"
Автор: ПИК
20.09.2019
12
66459

Скандалният председател на Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев предизвика пореден трус в съдебната система, след като помилва убиеца Джок Полфрийман. Както ПИК съобщи, тричленен състав на съда, начело с Калпакчиев, пусна 6,5 години предсрочно австралиеца, убил студента Андрей Монов с нож в гърба.

Скандалното решение предизвика взрив в обществото, включително гневни реакции на политици и магистрати. Главният прокурор Сотир Цацаров също се възмути и заяви, че магистратите не трябва да забравят, че трябва да могат да обяснят решенията си и да отговарят за тях. Припомняме, че в негово лице, както и при предшественика му, прокуратурата не позволи никакви отстъпки от присъдата на Полфрийман.

Пред медията ни бащата на убития Андрей Монов - Христо Монов поиска Калпакчиев публично да обяви мотивите за решението си и не скри невероятната си болка и обида от отношението на българския съд към българските граждани.

Проверка на ПИК установи, че Освобождаването на Джок Полфрийман далеч не е първото, а е поредното скандално решение на председателя на Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев. Именно Калпакчиев е съдията, оправдал на втора инстанция всички подсъдими по делото "САПАРАД".

Решението му тогава предизвика сериозни трусове. Европейските институции реагираха бурно, защото аналогичният процес в Германия отдавна беше завършил с осъдителни присъди, като немските граждани си признаха, че Марио Николов е закупувал от тях остарелите машини.

Съдия Калпакчиев тогава излезе и даде пространни интервюта, че е отсъдил по вътрешно убеждение. Храненикът на "Америка за България", която издържа със соросоидни грантове управлявания от него Съюз на съдиите в България, опита да хвърли вината по традиция на прокуратурата. Но главна прокуратура намери процесуален и законов път да атакува присъдата на Калпакчиев пред ВКС, като изложи мотиви, че делото трябва да бъде възобновено, тъй като съдия Калпакчиев не е произнесъл оправдателната си присъда по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по казуса, както и че не е взел мерки за разкриване на обективната истина по делото. 

САМО В ПИК: Те пуснаха предсрочно на свобода убиеца Джок Полфрийман (СНИМКИ)

САМО В ПИК: Те пуснаха предсрочно на свобода убиеца Джок Полфрийман (СНИМКИ)

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с...

на 19.09.2019

ВКС уважи това искане и върна делото за пране на 7,5 млн. евро по програма САПАРД на апелативния съд за ново разглеждане. Произнасяйки се, върховните съдии отхвърлиха извода на Калпакчиев, че документна измама няма как да бъде доказана, като изрично записаха в мотивите си, че САС "едностранчиво" е обсъждал доказателствата, не е ценил и анализирал фактите по делото, като в крайна сметка е пропуснал да изложи каква фактическа обстановка приема по делото и какво е различното от възприетата от първостепенния съд.

Соросоидният грантаджия Калпакчиев и преди месец изпрати България на нокти с шокиращо решение - този път за убиеца Герман Костин. През август тричленен състав на Софийския апелативен съд, начело с Калпакчиев, отмени присъдата на руснака, осъден на доживотен затвор без замяна за убийството 5-годишния Никита Плотников.

Решението на Калпкачиев е делото да се върне за ново разглеждане на друг състав на Софийския градски съд. Миналата година Костин получи най-тежката присъда след напрегнат съдебен процес, в който почти на всяко заседание отправяше обиди към съда. Апелативните магистрати, начело с Калпакчиев, обаче казват, че съдебният акт на Софийския градски съд е постановен след "съществени нарушения на процесуалните правила".

Решенията на Калпакчиев не будят по никакъв начин изненада сред запознатите с работата на отделни софийски магистрати, заемащи ръководни позиции в обвързаната с политико-икономически и олигархични интереси организация - Съюз на съдиите на България.

От страна на роднини и дори австралийски дипломати за освобождаването или преместването на Полфрийман, който е осъден на 20-години затвор за убийството на студента Андрей Монов на 28 декември 2007 г. в центъра на София, се работи активно вече над десет години. При това по всевъзможни начини, някои публични, но и други, които никога не са ставали достояние на широката общественост.

Факт е, че двама български главни прокурори - първо Борис Велчев, а по-късно и Сотир Цацаров, не се поддадоха на външния натиск и отказаха трансферирането на убиеца от България в Австралия. За сметка на това, множество лобистки организации, начело с Българския хелзински комитет (БХК) от години водят кампания по реабилитирането на Полфрийман. Убиецът дори попадна преди години в класацията "Човек на годината" на БХК, но заради острото обществено недоволство номинацията му бе оттеглена. Важна подробност е, че носител на наградата "Човек на годината" е била колегата на Калпакчиев - известната с политическите си пристрастия съдийка Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на ССБ.

Двете организации - БХК и ССБ, освен, че често изразяват общи становища, имат и общо финансиране - част от парите им идват от Фондация "Америка за България", както и от проекти по т.нар. Норвежки финансов механизъм, за чието разпределение отговаря българското подразделение на "Отворено общество" на Джордж Сорос.

Факт е още, че решението на Апелативния съд е взето, без това да е известно на медии, извън кръга от обслужващите ССБ и организации като БХК. И това далеч не е случайно, защото още преди три месеца, когато Полфрийман за пореден път потърси условното предсрочно освобождаване от Софийския градски съд, осъденият, а по-късно и председателят на БХК Красимир Кънев, изразиха недоволство от факта, че медиите бяха предварително информирани за това искане.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2626
архив

Казали на мъжа ми: – Вашата жена изглежда много млада! Той им отговорил: – Разбира се, вампирите не стареят!

 

няма нови новини
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
сега
2559
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
Тази грешка убива страстта в секса
x