Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК: Скандал с Филмовия център и парите за българско кино - ще връщат ли цели 5 млн. лв. в бюджета

САМО В ПИК: Скандал с Филмовия център и парите за българско кино - ще връщат ли цели 5 млн. лв. в бюджета

на 08.11.2018
35211
6
САМО В ПИК: Скандал с Филмовия център и парите за българско кино - ще връщат ли цели 5 млн. лв. в бюджета
08.11.2018
6
35211

Изпълнителната директорка на Националния филмов център Жана Караиванова /на снимката/ се ожали в националния ефир как поверената й институция не може да раздаде 5 милиона лева (или повече от 1/3 от бюджета на агенцията) за одобрени през 2017 и 2018 г. проекти за игрални, документални и анимационни филми, които нямат сключени договори за производство и финансиране.

Съгласно правилата на държавния бюджет, тези пари, както и всички останали средства, които не са могли да бъдат изразходвани до 31 декември на съответната бюджетна година,  би трябвало да се върнат обратно в хазната, припомнят притеснени кинаджии. Жана Караиванова, която вече цяла година е на поста, намекна, че виновно е ръководството преди нея. 

Как въобще възникна тази криза, която може да спести 5 милиона на Министерството на финансите и в същото време да „върне“ с 5 милиона назад финансирането на българското кино, което през годината нито е „цъфнало“ с награди от престижните фестивали, нито е „вързало“ големи зрителски успехи?

С Регламент 651 от 17 юни на 2014 на Европейската комисия беше променена процедурата за нотификация, (т.е. съгласуване и одобрение) на схемите за разпределяне на държавни помощи в областта на киното. До този момент те се одобряваха директно от Комисията, но по новите правила, ако обемът на разпределяните средства не надхвърля 50 милиона евро, схемата се нотифицира от министерството на финансите на конкретната държава. Срокът на българската схема, одобрена от Брюксел, изтече на 31 декември 2017 г. и след тази дата реално НФЦ нямаше право да финансира нови проекти.

По това време Жана Караиванова вече от два месеца е директор на агенцията и едно от първите й действия е да прекрати започналото от предишния директор Камен Балкански съгласуване на схемата за държавно подпомагане с българското министерство на финансите. Нещо повече - провокирана и подкрепена от току-що назначения от нея Национален съвет за кино, тя учудващо избира по-сложния начин - започва действия за съгласуване на схемата за държавна помощ не на национално равнище, а в Брюксел пред Европейската комисия. Безумните и донякъде смешни усилия продължават повече от половин година, докато европейските чиновници не се смиляват над директорката и я упътват да прочете добре регламента и да се обърне към българското министерство на финансите. Забавянето с тези седем месеца е фатално, защото през втората половина на годината приоритет не са толкова частните закони, а законът за държавния бюджет.    

В екпресен порядък чиновниците от финансите и културата съчиняват текстове в закона, които са неободими за преминаване към съгласуване на схемата с националното министерство на финансите. Днес промените бяха гласувани на първо четене от Народното събрание, но вероятността цялата процедура да приключи до края на годината е в жанра на холивудски трилър, което означава треперене до последната минута. Защото освен гласуването на две четения и публикуване на Закона в Държавен вестник е необходимо приемане и публикуване на Правилник за неговото прилагане. Едва на негово основание филмите, одобрени за реализация, могат да се явят на финансова комисия, за да получат зелена светлина за размера на държавното финасиране. И чак след това да сключат договори и да получат част от 5-те милона. Истинско коледно чудо ще бъде, ако дните до края на годината се окажат достатъчни.

Сигурно много хора се питат защо се стигна до този съспенс посред ноември, защо просто навреме не е била спазена процедурата на регламент 651 от далечната 2014 г. Според врели и кипели в гилдията причината е много проста: някои български кинаджии никога не са искали да бъдат контролирани от министерството на финансите колко, как и защо харчат за филми, одобрени от комисии, които същите тези кинаджии са си назначили. В същото време пък финансисти се питат на какво основание през 2018 година кинаджиите са си раздавали пари, пък било то и на „книга“, в бъдеще неопределено време, без да имат одобрена от държавата схема за раздаване на държавни помощи? Добре е да попитат Караиванова, която е одобрявала решенията на тези комисии, и онези, които са й давали кураж за подобни действия. 

 

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31224
архив

                  Той: – Снощи заспах с усмивка на лицето! Тя: – От обич към мен ли, скъпи? Той: – Не, дядо утре ще вари ракията…             

няма нови новини
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
сега
3163
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов на въпрос на ПИК за нападките на Радев: Не ме интересува какво говорят хората без работа! (НА ЖИВО)
x
МИСТИЧЕН ДЕН: Честваме велик светец, направил важно предсказание
x