Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК: Служебното правителство на президента Румен Радев разследвано от ОЛАФ заради сделка с Гриша Ганчев - фирма на бизнесмена спечелила скандалната поръчка за 29 млн. лв.

САМО В ПИК: Служебното правителство на президента Румен Радев разследвано от ОЛАФ заради сделка с Гриша Ганчев - фирма на бизнесмена спечелила скандалната поръчка за 29 млн. лв.

на 04.04.2019
144133
76
САМО В ПИК: Служебното правителство на президента Румен Радев разследвано от ОЛАФ заради сделка с Гриша Ганчев - фирма на бизнесмена спечелила скандалната поръчка за 29 млн. лв.
Автор: ПИК
04.04.2019
76
144133

Продължават скандалните разкрития около обществена поръчка на служебното правителство на Румен Радев с тогавашен вътрешен министър Пламен Узунов, сега съветник на президента. Тя е за закупуване на 290 джипа за силовото ведомство, за която медията ни писа първа, след като стана ясно, че ОЛАФ разследва случая, тъй като са плащани и европари. 

Именно хората на Радев в служебния кабинет да открили поръчката, писали критериите по нея, отворили офертите и класирали и избрали победителя. Това става забележете само в рамките на 2 месеца - март и април 2017 г., което е своеобразен рекорд по приключване на поръчка в толкова кратък срок. И то толкова сериозна за над 29 млн. лв.! 

Както ПИК разкри, под ръководството на Узунов и в рамките на служебното правителство е определен печелившия за поръчката на стойност близо 30 милиона лева.

След внимателен преглед на документите, става ясно как компанията първенец в конкурса се оказва "Българска автомобилна индустрия", която пък е придобила активите на "Литекс моторс", вече обявила несъстоятелност. 

В разкритието направено от ПИК и изложената документация ясно се вижда, че вместо качеството на колите, най-солидният аргумент на правителството на Радев изведнъж става цената, тъй като именно тази компания предлага най-ниската такава. Така се изключва всякаква възможност някоя от другите 10 компании, подали заявление да спечели солидната поръчка. Именно затова се появиха съмнения, че критериите са нагласени така, че да се определи предварително печелившия, което пък е станало причина ОЛАФ да започне разследване на поръчката. 

Още по онова време експерти са на мнение, че джиповете не са качествени, което в последствие се отразява и на работата на служителите. Според информация на агенция ПИК голяма част от доставените коли започват да дават дефекти скоро след влизането им в експлоатиция. Джиповете имат проблеми при запалването, често аварират, имат проблеми с имобилайзерите, лющи се боята, не малки са проблемите и по ходовата част. 

Дефектиралите автомобили, за които са похарчени 29 милиона лева без ДДС след конкурса, проведен от кабинета на Румен Радев, пък са доставени от фирмата на Гриша Ганчев. "Българска автомобилна индустрия" се появява у нас след не едно и две прехвърляния, а собственик на активите е "Литекс моторс", контролирана именно от Гриша Ганчев. Видно от договорите под тях стои името на Андон Димитров, който е основно лице във всички бизнеси на Гриша Ганчев. 

Името на Андон Димитров може да бъде видяно в следните фирми: Литекс Комерс, Футболен клуб Литекс - Ловеч, Евроком България, Централна автогара, Литекс моторс АД, Галоп Гембъл ЕАД, Литекс бус ЕАД, Анди пропърти ЕООД, Утотърсии България ЕАД, Баховица индустриален парк ЕАД. 

Друга тема е как дружеството на Гриша Ганчев "Литекс моторс", обявено в несъстоятелност, дължи 57 милиона лева на фалиралата КТБ, е допуснато от кабинета на Радев за участие в толкова солидна обществена поръчка. Според официални данни фирмата е сред най-големите длъжници, а след редица цесии, задълженията бяха изчистени. Синдиците на КТБ заведоха дела срещу тези цесии с искане съдът да ги обяви за невалидни.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34885
архив

Доктор пита новоназначената медицинска сестра:
- Сестра, взехте ли кръв от пациента в шеста стая както ви казах?
- Да, докторе.
- Колко?
- Колкото можах.
- По-точно?
- Към пет литра.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x