САМО В ПИК! "Сова Харис" с горещо проучване: ГЕРБ бие с много и на евроизборите, взима 26,6% - ППДБ на косъм да сдадат второто място на "Възраждане" - 15,4 срещу 15,3! 76% от българите искат незабавно спиране на войната в Украйна (ГРАФИКИ)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

САМО В ПИК! "Сова Харис" с горещо проучване: ГЕРБ бие с много и на евроизборите, взима 26,6% - ППДБ на косъм да сдадат второто място на "Възраждане" - 15,4 срещу 15,3! 76% от българите искат незабавно спиране на войната в Украйна (ГРАФИКИ)

356697
на 05.06.2024
САМО В ПИК! Сова Харис с горещо проучване: ГЕРБ бие с много и на евроизборите, взима 26,6% - ППДБ на косъм да сдадат второто място на Възраждане - 15,4 срещу 15,3! 76% от българите искат незабавно спиране на войната в Украйна (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

ГЕРБ води с 10% пред "Възраждане" за изборите за Народно събрание и с повече от 11% пред ППДБ за изборите за парламент. Това сочи най-новото изследване на агенция "Сова Харис", осъществено по поръчка на ПИК.

препоръчано

Проучването е проведено в периода 29 май - 3 юни 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

Избирателна активност

Съчетанието на националните с Европейските избори повишава интереса на хората, имащи право на глас. Свидетели сме и на сериозни усилия от партийните централи за преразпределение на влиянието в политическото пространство. Според данните от настоящето проучване, решилите да гласуват за български парламент са 43% от избирателите, което е увеличение с 2% за последния месец. Ако посочената тенденция се запази, можем да предоложим, че на 9 юни избирателната активност ще бъде близка до тази от последните парламентарни избори (около 2,7 млн. души).

Разпределение на гласовете по партии за български парламент сред гласуващите за конкретна партия/коалиция

ГЕРБ-СДС продължават да водят убедително с подкрепа от 25,5% от гласуващите за конкретна партия. Поставеното от Бойко Борисов условие за преднина от 10% пред втората политическа сила изглежда изпълнимо. Така лидерът на ГЕРБ би следвало – според неговото обещание - да се кандидатира за премиерския пост. Интригата около второто място обаче се заплита – данните показват, че "Възраждане" с подкрепа от 15,3% посягат към тази позиция. За ПП-ДБ полученият резултат е 15,1%. Разликата между двете формации е в рамките на стохастичната грешка, но тенденцията е показателна. Твърде близко след тях е ДПС с 14,2%, което също е на преодолима дистанция за заемане на второто място. БСП стои стабилно на пето място с 8,4%, което й определя позицията на парламентарна сила без претенции за участие в следващото мнозинство. "Има такъв народ" също заема позиция над бариерата с 5,1%. Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа. Засега никоя от тях не консолидира върху себе си интереса така, че да премине 4-процентната бариера. Най-близо до желания праг са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България" с 3,2%. Значим резултат получават още "Левицата" - 2,5%, ВМРО – 1,7%, "Български Възход" - 1,2% и Коалиция "Център" – 1,1%. Това е подкрепа, която би могла да има съществена роля при съставяне на коалиционни споразумения в бъдеще както вляво, така и вдясно от политическия център. За други политически проекти заявяват, че ще гласуват 3,3%.


Разпределение на гласовете по партии за Европейски парламент сред гласуващите за конкретна партия/коалиция

Гласуването за Европейски парламент в голяма степен възпроизвежда структурата на вота за национално Народно събрание. Очертава се по-ниска избирателна активност – 39,4%. От друга страна, тъй като избирателният праг е по-висок, гласовете се насочват в по-голяма степен към партиите с водещи позиции. ГЕРБ-СДС и тук са начело с 26,4% декларирана подкрепа. За второто място позициите са практически изравнени – 15,4% за ПП-ДБ срещу 15,3% за "Възраждане". ДПС са близо до тях с 14,4%. Сигурен участник в Европейския парламент е и БСП с 8,9%. Интрига съществува около "Има такъв народ", които с 5,6% се доближават до самата граница за излъчване на представител в Европарламента.

Акценти в предизборната кампания

Образът на силната партия, която ще победи на едни предстоящи избори, обикновено носи допълнителен бонус. Съществува конформистки вот от няколко процента, който отива към победителя. На изборите на 9ти юни тази роля стабилно са взели ГЕРБ-СДС с 45,5%. ПП-ДБ и "Възраждане" поддържат донякъде интригата, но съответно с дялове 9,5% и 6,3% изоставането им от образа на бъдещ победител е значително.

Няма как войната в Украйна да не е в центъра на общественото внимание. Прекалено близо е до нас и прекалено силно сме обвързани с конфликта. Желан изход от войната 76,3% от българските гласоподаватели виждат в незабавното прекратяване на бойните действия и започването на преговори. Според 7,7% от избирателите по-добре би било да се изчака Украйна да получи надмощие във военно отношение и тогава да започнат преговори.

Важен въпрос за българските граждани е регулирането на отношенията ни с Русия в бъдеще. Преобладава становището, че България трябва да е лоялен съюзник на партньорите ни от Запад, но същевременно да поддържа отношенията с Русия като с близък съсед в региона – 35,9% от пълнолетните българи застъпват това мнение. Едната крайна позиция – че България трябва да се държи на възможно най-голяма дистанция от Русия, се поддържа от 21,7%. Другата крайност – България да се обяви против санкциите срещу Русия – се застъпва от 18,6% от пълнолетните българи.

В България имаме добра изборна администрация, която натрупа значителен опит в годините на демократично управление. За съжаление, политическите партии правят непрекъснати опити да променят правилата в своя изгода, което затруднява изборния процес. Виждаме, че значителна част от избирателите - 38,4% - не вярват, че служебното правителство ще осигури условия за провеждането на честни и демократични избори на 9 юни. 29,8% от пълнолетните българи са на противоположното мнение. Не е за подценяване обаче делът на хората, които не могат да заемат конкретна позиция – 31,8%. Политическите пристрастия по този въпрос създават проблем, тъй като легитимността на изборите е от изключително значение за успокояване на обстановката в страната.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 юни - Близнаците да отложат взимането на важни решения, добри финансови постъпления за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 юни - Близнаците да отложат взимането на важни решения, добри финансови постъпления за Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Сарафов се скъса да хвали и да благодари на американското посолство и ФБР. Кенет Мертен: Даваме 5 млн. долара за информация за Ружа Игнатова (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Сарафов се скъса да хвали и да благодари на американското посолство и ФБР. Кенет Мертен: Даваме 5 млн. долара за информация за Ружа Игнатова (ВИДЕО)
ново
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК