САМО В ПИК! Социалистът Димитър Дъбов: Радев два пъти шамароса звучно Нинова - президентът се заигра с други партии и видимо неглижира направеното от БСП

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Социалистът Димитър Дъбов: Радев два пъти шамароса звучно Нинова - президентът се заигра с други партии и видимо неглижира направеното от БСП

310112
на 15.09.2021
САМО В ПИК! Социалистът Димитър Дъбов: Радев два пъти шамароса звучно Нинова - президентът се заигра с други партии и видимо неглижира направеното от БСП
Автор:   Симо Русев

Авторитетният социалист и доскорошен член на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов разкри пред ПИК двойната игра на Корнелия Нинова с номинацията за президент на Румен Радев. Възможно ли е социалистите да се оттласнат от третата си парламентарна позиция, ако подредят листите си на друг принцип, ще отхапе ли живо месо от тях проект на Кирил Петков и Асен Василев, разсъждава Димитър Дъбов.

препоръчано

- Господин Дъбов, успех за БСП ли беше фактът, че до парламентарната група стигна третият мандат за съставяне редовен кабинет, или това и поредицата от избори, които доведоха до третото място на червените в Народното събрание, е по-скоро неуспех като цяло за левицата и за Корнелия Нинова персонално?

- След непрекъснато спадащото доверие в БСП през последните години през тази година сме с две последователни загуби и недостигано до момента дъно – трето място, 36 депутати и под 400 000 гласа.

- Възможно ли е да се оттласнете нагоре от тази позиция?

- Намираме се пред угрозата за още по-голям срив след два месеца на предстоящите парламентарни и президентски избори.

- Не е ли възможно ръководството от „Позитано“ 20 да предприеме нещо в оперативен порядък?

- Необходими са бързи и радикални мерки. Водевилът, разигран с третия мандат, завърши трагично за БСП и неговото ръководство – никой не ни подкрепи. Опитът за предизборен пиар пропадна. Недоверието към ръководството пролича още с връчването на мандата. Президента Румен Радев каза две важни неща:

Първо, че го връчва на БСП заради “хилядите честни социалисти”; второ, защото БСП е партия с развита вътрешно-партийна демокрация.

Това бяха два звучни шамара по адрес на ръководството.

Всички опити на Корнелия Нинова да говори, че е прочистила партията от чужди агенти, олигарси, предатели и т.н., които тя нарича вътрешна опозиция, са несъстоятелни.

- Е, няма ли наистина вътрешна опозиция?

- Вътрешна опозиция в БСП няма. Става дума за най-опитните, знаещи и можещи в БСП, които я създадоха, подпомагаха, прощаваха й, но мислят различно от нея и виждат друго развитие на партията – обединени основно около идеята “Движение Социализъм 21”, а не около президента, както ГЕРБ и други неясни структури, както Корнелия Нинова и групата около нея говорят.

- Какво на практика означават радикалните мерки, за които говорите?

- Радикалните мерки означават пълна смяна на водачите на листи. Почти всички те са наложени силово на областните ръководства, като там, където съпротивата беше голяма, бяха сменени и областните председатели и членове на областните съвети на БСП, за да се промени баланса в тях.

Сега определянето на водачите трябва да стане в разговор с областните съвети, където те да имат решаващото предложение и едва след това да бъдат внесени за утвърждаване от Националния съвет. По този начин срива от над 600 000 гласоподаватели може да бъде спрян. Има водачи, които са такива от шест-седем мандата. Да вземем самата Нинова – и на 4 април, и на 11 юли тя беше четвърта в София, Пловдив и Варна. Трите най-големи града на България.

Това е най-точната оценка на гражданите и членовете на БСП за нея като политик. С подобна “популярност” се окичиха и хората от нейното обкръжение.

- Не сте ли прекалено строг критик, все пак не беше ли БСП основният двигател за актуализирането на бюджета?

- Идеята за актуализиране на бюджета и то през третия мандат бе закъсняла. Народното събрание се зае с тази най-важна задача на 44-ия ден от клетвата, която положи. Затова носи отговорност и парламентарната група на БСП, която се присъедини към второстепенните въпроси, с които се занимаваше парламентът.

Ораторите от парламентарната група на БСП се включиха ударно в дискусиите за дипломата на главния прокурор, Закона за НСО и съдебната власт, забравяйки, че за изминалия 30-годишен период не е имало главен прокурор и ВСС, около които да не е имало скандали. Пропиля се ценно време, вместо да се работи по плана за възстановяване и развитие, касаещ десетки милиарди левове, здравната обстановка, скока на цените, особено в енергетиката и горивата, миграционния натиск и започналата инфлация.

- Това не е ли типично поведение за една системна, а не толкова протестърска партия?

- В опита си да се покаже като протестърска партия и че не е партия от статуквото, БСП се превърна в част от този театър със своите оратори и позиции. Но и тук не уцели. Както върви, партиите на статуквото си вдигат подкрепата и рейтинга.

Опитите Корнелия Нинова да бъде показана от някои медии и платени тролове като “новата Нинова” – диалогична и търпелива, завършиха с неуспех. Има една поговорка - вълкът козината си мени, но нравът - не. И Нинова, и оредялото й обкръжение претърпяха пълно политическо и човешко фиаско. Време е да си тръгнат сами.

В натрапчивия си стремеж да “се покажем какво и как можем” ние заприличахме на една древна професия, която продава любовта си на всеки, който минава, но никой не спира, дори да попита за цената.

- Затова ли Нинова реагира срещу Радев с уставната възможност за други номинации за „Дондуков“ 2?

- Двойнствените по своя характер взаимоотношения между „Позитано“ и президентството, маскирани като любезно отношение, продължават да заблуждават актива на БСП. Само крайно лошите резултати от изборите попречиха на Корнелия Нинова и компания да посочи друго решение.

- Ама, от друга страна, няма ли провокация през политическия проект на Радев, олицетворяван от Кирил Петков и Асен Василев?

- Тази неискреност е взаимна – заиграването на президента с други партии и коалиции, появата на други фаворити, неглижиране на направеното от БСП е все повече видимо. Малкото лансирани хора в служебния кабинет – в центъра и по места, които са свързани с БСП, се предлагат основно от един неуспял кандидат за председателското място в БСП.

- Кого визирате?

- Кирил Добрев. И сега, когато става ясно, че служебен кабинет ще има дълго, макар и с второ издание, изискването за качеството му на работа рязко се завишават. Освен честни избори, трябва висока компетентност в икономиката, финансите, здравеопазването, образованието и въобще в цялостната дейност на правителството.

- Добър вариант ли е и за кого, че изборите ще са две в едно на 14 ноември?

- Смятам, че действително има начин за организиране на изборите на принципа две в едно, който обаче не устройва в достатъчна степен политическите партии. Те биха предпочели парламентарните избори и първия тур на президентските в една дата.

 

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това