САМО В ПИК! Спас Гърневски: България пропусна шанса си с кабинета "Габровски". Борисов е държавник и мисли за бъдещето на страната

Интервю

САМО В ПИК! Спас Гърневски: България пропусна шанса си с кабинета "Габровски". Борисов е държавник и мисли за бъдещето на страната

63125
на 25.05.2023
САМО В ПИК! Спас Гърневски: България пропусна шанса си с кабинета Габровски. Борисов е държавник и мисли за бъдещето на страната

- Г-н Гърневски, опитите за съставяне на редовно правителство на затъналата ни в тежки кризи страна, преминават през незапомнени в 33-годишния ни преход към демокрация, политически перипетии. Вижда ли се изход от тях или безпътицата ще ни отведе отвъд ръба на надвисналата над България неизбежна катастрофа?

препоръчано

- Г-н Атанасов, последният миг, в който имахме възможност да натиснем спирачките и избегнем полета в бездната, беше пропуснат на 14 декември 2022 г. Въпреки, че на 2 октомври ГЕРБ-СДС беше победила в цели 24 района в страната, срещу пет на ДПС и само два на ПП, предложи не свое, а широко експертно правителство. То беше съставено изцяло от безспорния и кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Преди кабинетът му да бъде бламиран, той заяви от парламентарната трибуна дословно:

“Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата на това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите. Заявяваме ясна и европейска евроатлантическа насоченост, активно противодействие на хибридна пропаганда и дезинформация. Готови сме да реализираме публични инвестиции, ще вземем бързи мерки, които да преодолеят инфлацията и икономическата криза“. Сред основните приоритети изброи: 

Закон за бюджета за 2023 г., политически консенсус за промени в правосъдието, противодействие на корупцията, провеждане на реформи чрез ПВУ, приемане в Шенген, Еврозоната, енергийна независимост, отбрана“.

С помътнелите си и жадуващи реванш след загубата в изборите мозъци, мнозинство, начело с ПП-ДБ, отхвърли кандидатурата на този достоен българин. Българин решил да жертва брилянтната си кариера на световно известен учен за спасението на Отечеството си…

И питам аз - не са ли абсолютно еднакви постулатите в програмата за управление предложена на Народното събрание от ГЕРБ и нейния кандидат за премиер на 14 декември от днешните, които се предлагат с втория мандат на ПП-ДБ? Каква беше причината България да прахоса в безвремие цяла половин година? Кой ще поеме щетите, нанесени на народа ни, заради импотентнити напъни на самозвани политици с нечистоплътни амбиции? С какво самочуствие от ПП-ДБ се заклевате, че няма да допуснете победилата ви ГЕРБ до управлението на страната и то с експертно правителство, а като победени, искате да управлявате с ваши политически кадри?

В десетгодишното си управление ГЕРБ превърна страната ни в стабилен и уважаван европейски партньор. Партньор, който само за две години запокитихте в миманса на европейската политическа и икономическа сцена.

Братя българи, едва ли днес си даваме сметка какво може да се случи само след броени дни на всеки един от нас, ако ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов бяха проявили дори най-малка частица от партийния егоизъм на победените в два поредни избора и настояваха за свой и то законен кабинет и ако мислеха за интересите си в местните избори, а не за обществено-политическия апокалипсис надвиснал над страната ни.

- Има ли някъде по света толкова превъртял политически лидер, който лишава победилата си партия, от иначе доказаното си безспорно успешно управление през годините, за сметка на провалили се политически аматьори?

- Ако съдим от поведението на двуличния президент Радев, от блудната му спътница БСП, от извънбрачните му харвардски изтърсаци и от възродения у нас неонацистки хибрид “Хитлер- Путин“, такова чудо по света рядко се среща.

За наш късмет, точно у нас обаче, макар и много рядко, се срещат едни други политически изкопаеми, наречени държавници. Държавникът ще разпознаете по това, че той прави точно обратното на онова, което обикновено правят политиците-еднодневки. Докато последните мислят за собствения си просперитет чрез отстояване интереса единствено на своята партия, държавникът мисли за бъдещето на държавата и нейните днешни и следващи поколения.

В тази си кауза той е готов на всичко и никой не е в състояние да му попречи да изпълни дълга си. Държавниците са най недолюбваните политици. Приживе ги хулят, съдят, убиват. Вторият управлявал най-дълго България – Стамболов, е съсечен насред София, заради волята му да нареди България сред цивилизованите европейски народи.

Първият засега – Борисов, все още само е привикван по-разпити, а веднъж вече и арестуван, но в тези решителни за Родината ни мигове, е готов да изтърпи всякакви низости и обвинения, за да я изведе отново до обетования европейски бряг. Доколкото го е доказал и с дявола ортак ще стане, ще му отстъпи дори залъка си, но ще успее!

- В 44-ото Народно събрание бяхте заместник-председател на парламентарната антикорупционна комисия. Как ще коментирате престрелките в Съдебната система и в частност прокуратурата? През годините сте изразявал положително отношение към дейността на главния прокурор. Тези дни той откри огън срещу лидери на ГЕРБ...

- В политическото си битие винаги съм се старал да държа конюктурните съображения далеч от мен. И днес няма да скрия, че одобрявам конкретни държавнически факти от дейността на г-н Гешев. За първи път през всичките 33 години от криминалния преход, благодарение на волята му, бяха повдигнати обвинения към недосегаеми до този момент мастити олигарси. Бяха им блокирани имущества и авоари за над 5 милиарда лева. Бяха разкрити и разобличени агенти и подведени под отговорност за шпионаж в полза на Русия. Беше арестуван дори съветник в президентството!

Разбира се, че следях скандала, който избухна в прокуратурата и пресконференцията, на която г-н Гешев скъса оставката си. Мнението ми е, че беше доста обстоятелен и поднасяше информация, придобита от твърдения на трети лица. Никак не е малък рискът да бъде подведен. Не успя да запази хладнокръвие. Прекрачи на терена на политическата реторика.

Смути ме доста забавеният отговор, че семейството му не е било в колата по време на атентата. Аз лично бях убеден, че един главен прокурор не би си позволил да вози своето семейството в служебния си автомобил.

Що се отнася до определени промени в правосъдната система от личен опит считам, че са наложителни, след сериозно обществено-политическо обсъждане. Ще дам два примера. Трябва да се избегне възможността по политически мотиви дадени досъдебни производства да отлежават години наред на трупчета в прокурорски кабинети. По времето на царското управление и главния прокурор Филчев, срещу мен беше образувано такова, което продължи цели 7 години. На осмата се оказа че е било прекратено само няколко месеца след образуването му, но вместо да го обявят, погубваше 7 години от живота ми с интриги срещу името ми от чекмеджето на главния прокурор!

Друг важен въпрос според мен, е при доказано престъпление в даден казус с широк обществен интерес, да отпадне чадърът на изтеклата давност. Ако това, което предлагам беше в сила, днес Международния панаир в Пловдив, щеше да бъде твърдо под контрола на държавата. Необходими са изключително сериозни промени свързани с местната власт, в която под прикритието на колективната безотговорност в Общинските съвети се злоупотребява с колосални народни средства.

Един сериозен дебат и промени по ред други недъзи в правосъдната ни система, би повишил значително интереса към страната ни, като я превърне в желана европейска дестинация.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война Учени предупреждават: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война
ПИК TV x
Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО) Доц. Стойчо Стойчев с топ анализ за ПИК TV как записът на Радостин Василев сближи ППДБ и ГЕРБ: Лагерите се смениха - Радев явно подкрепя Гешев, а Борисов... (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК