Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК! Спас Гърневски разби заверата между БСП и ДПС: В залата ще влязат като сватбари! Вотът им е връх на цинизма и разстрел на демокрацията

САМО В ПИК! Спас Гърневски разби заверата между БСП и ДПС: В залата ще влязат като сватбари! Вотът им е връх на цинизма и разстрел на демокрацията

на 21.01.2020
85331
68
САМО В ПИК! Спас Гърневски разби заверата между БСП и ДПС: В залата ще влязат като сватбари! Вотът им е връх на цинизма и разстрел на демокрацията

БСП внесе четвъртия си вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Този път водените от Корнелия Нинова социалисти яхнаха темата за безводието в Перник и горенето на боклуци. Мнозина анализатори, както и политици дадоха своите мнения, че вотът няма да успее въпреки подкрепата, която БСП ще получи от ДПС.

Дебатите се очаква да започнат в четвъртък в пленарна зала. Имат ли основание БСП и ДПС да клатят държавата с поредните си популистки и партизански акции, след като огромна част от проблемите във водния сектор, са започнали и не са решени именно при техните съвместни управления, агенция ПИК потърси за коментар острието на ГЕРБ в Народното събрание – депутатът Спас Гърневски. С него разговаря Ивайло Атанасов:

Г-н Гърневски, как ще коментирате предстоящия вот на недоверие към правителството, внесен от БСП и подкрепен от ДПС?

- Вече втора година многократно алармираме, че в страната е в ход пълзящ преврат срещу законното българско правителство. Основание затова ни дават безпринципната политика на конфронтация, напрежение и разделение в обществото, която БСП поведе срещу управляващото мнозинство още от първия му ден. С часове мога да изброявам фалшивите новини, внушенията, интригите, откровените лъжи, кофите с помия, с които бе заливан кабинетът като цяло, отделни негови членове и особено премиерът Бойко Борисов.

През втората година на страната на червените реставратори открито застана и президентът Радев. Бойкотираха първото българско европредседателство. В деня на откриването му, в София бяха организирани цели девет протеста. От трибуната на Народното събрание лидерката им Нинова пръскаше ежедневно отрова срещу "омразния й министър-председател" с неприкрита злоба. По негов адрес изричаше и изрича хули и обиди, които не би си позволил дори и уличен гамен; нарече парламентарното мнозинство „убийци“; президентът пък заговори открито за чистки; парламентарната им група напусна парламента; кръстосваха градове, села и паланки; манипулирайки хората призоваваха за бунтове и метежи; ПИК разкри в Тетевенския балкан сборище на бивши елитни ченгета, обсъждащи смяната на властта; елитът на БСП открито отправяше закани; тъкмеше се за постове след преврата, който щял да последва след победата им на евроизборите. Някои по-нетърпеливи си бяха отпечатали дори и нови визитни картички.

Само едно нещо бяха пропуснали – не се допитаха до народа дали отново той ги иска на власт. А народ толкова лесно „На бодлива крава рога не дава“, защото „парен каша духа“. Само за няколко месеца миналата година хората на два пъти ги пратиха в изборен нокдаун. Така планът на превратаджиите да предизвикат предсрочни парламентарни избори, бе провален.

Сега, използвайки водното бедствие в Перник, задействаха вариант „Б“ от узурпаторския си план – парламентарен преврат чрез вот на недоверие към правителството.

Все пак, като бивш кмет, няма как да не отчетете, че в Перник имаме истинска хуманитарна криза и някой трябва да понесе отговорността за нея.

- Опазил ме Бог! Споделям изцяло вашето мнение. Като кмет ми се е налагало да вземам решения в условията и на водни кризи, и на липса на електричество, с пълзящо към цял квартал активирано свлачище. Напълно съчувствам и на перничани, и на техния кмет, който още от първия си ден попадна в изключително сложна ситуация. Поздравявам го за отговорността и държавническото мислене, което прояви. Не направи от драмата политика и от водата – цвят. Убеден съм, че с волята и подкрепата на правителството, проблемът бързо ще бъде решен и то с качествена вода.

Но има ли виновни за водната криза?

- Разбира се, че има. Последните съобщения на специализираната прокуратура са недвусмислени. Оказва се, че държавната и общинска машина са имали съответната превенция, но за съжаление с отговорността, е прекъснато при най-високото й ниво, при отговорния министър. Да се причинят от действия или бездействия мъки, граничещи с трагедия на цял един град този, който е виновен, трябва да си плати сметката.

Също така толкова вина носи и онзи, който от трагедията, се опитва да прави политика. Това е добре да знае всеки политически рибар, който се опитва да лови политическа риба в пресъхналия язовир.

Другарко Нинова, председателят на ГЕРБ и премиер на България показва непрекъснато на обществото как се носи отговорност. Отдолу, та до най-високото ниво и в ГЕРБ, и в правителството не при грешка, дори сами при най-малкото съмнение за нарушаване на правилата, си заминаваш. Повечето министри и депутати, които бяха освободени, си тръгнаха не заради некомпетентност или престъпление, а за да поемат морална отговорност в различни казуси. В ГЕРБ Борисов е вдигнал толкова високо летвата на политическия морал, че вие с участието си в политическия живот дотук, още дълго ще пълзите под нея.

Сякаш обаче водните проблеми не се изчерпват само с Перник и празните язовири. Как смятате, така ли е?

- Ако се абстрахираме от случая "Перник“, то водните проблеми на страната тепърва ще излизат все повече на дневен ред. Нали видяхме случая с водопровода в Шумен, който експлодира след 40-годишна експлоатация? Нали експлодира и водопроводът в Свищов преди няколко дни? Самата Нинова посочи подобни проблеми и в други градове.

Днес вече проблемът с водата не е само сушата и празните язовири. Водата достига до домовете ни през амортизирана водопреносна мрежа, изградена през социализма основно с етернитови тръби, които освен опасност за здравето, представляват към днешна дата едно решето. През него, вместо през чешмите, в земята изтичат 70-80% от питейната вода. Е, колко и какви язовири трябва да имаме, за да покрият това разхищение на живителните струи? Как в тази ситуация ще осигурим достатъчно вода до по-високите етажи на сградите? Дори при едно леко увеличение на налягането, тръбите гърмят и без вода остават всички? Отново напомням случая в Шумен.

Значи решението на проблема е в пълната подмяна на тръбите на водопреносната мрежа?

- Сегашните магистрални водопроводи трябва да бъдат подменени с нови чугунени. Да, трябва да се отремонтират и язовирите там, където е нужно, но те все по-малко ще задоволяват потребностите на населението. Трябва да се помисли за подпочвени сондажи, до зоната на неогена, на 100-120 метра дълбочина, защото там водите са кристално чисти.

Отново се обръщам към другарката Нинова. Другарко Нинова, трябва да се впрегне целият потенциал на държавата, но и на общините с водещите им експерти. Необходима е конкретна синхронизирана работа по управлението на водите и не само на тях. В подземната инфраструктура имаме не само ВиК тръби – имаме още кабели за електрическа енегрия, кабелни оператори, газификация… Един булевард или една улица, преди да се преасфалтират планово, всички субекти имащи отношение към подземната инфраструктура, трябва в синхрон да си обезпечат сигурността на съоръженията в дългосрочен аспект. Асфалтира се най-накрая и когато това стане, тази улица или булевард, не трябва да се разкопава 10-15 години. Това означава, че е необходим синхронизиращ екип от всички институции.

В Пловдив такъв синхронизиращ орган създадохме още преди 25 г., начело с главния архитект на общината, който издава строителните разрешения. От 550 км. магистрални водопроводи, 200 км. вече са подменени с нови стоманени и чугунени тръби. Загубата на вода от 70% вече спадна на 60%. Цената на водата в момента е една от най-ниските – 2,22 лв. за кубичен метър. Във Варна например цената е над 3 лв.. В София нещата с водата също са добри благодарение на усилията на общинското им ръководство в последните 10 години. Към 2021 г. в София загубата на вода ще падне под 50%. За сведение, средните загуби на вода в развитите страни, са в диапазона 25-30%.

Най-добре с водния си проект се справи Община Габрово, където успяха да подменят цели 90 км. от водопреносната си мрежа и веднага свали с 40% загубата на чиста питейна вода. Видно е, че общини, които имат волята, благодарение на усилията си, на евросредствата и на подкрепата на правителството на ГЕРБ, започнаха да се справят решително с наследен проблем.

На революционерката Нинова искам да кажа, че този процес няма да стане с революция за няколко години, а в десетилетия с ускорена еволюция. Другарко Нинова, когато заклеймявате ГЕРБ, че за времето на своето управление, е трябвало да реши проблемите с водата на българите трябва да знаете, че: водата на българите не може да се черпи от гьолове, в корита и поилки, от които няма да пие дори и вашата кобила. За налична вода на България са необходими над 11 млрд. лв., а за истинска чиста безвредна – над 40 млрд.. Дори и да ги имате, няма как да ги похарчите за 5-6-7 години, защото няма как да разкопаете цяла България наведнъж. Ще трябва да я изселите на друга планета. Затова преди да хулите управляващите, прочетете страничка две по въпроса.

Да се върнем на вота на недоверие. Кои политически играчи ще се включат в заговора за преврат чрез парламентарната процедура вот на недоверие?

- В демокрацията смяната на властта става чрез гласуване на избори и подадени в урните бюлетини от суверена, т.е. от народа. По този начин обаче миналата година БСП се провали с гръм и трясък и то цели два пъти. Върхът на цинизма, бих казал – разстрел на демокрацията, е да искаш власт зад гърба на народа чрез парламентарни пазарлъци между личности и партии, загубили миналата година народния вот.

Аз питам – ако направят такъв кабинет, кого ще представлява той? От името на кой ще управлява? Засега нетърпеливите мераклии, оформили ядрото на преврата, са обичайните заподозрени и дългогодишни съдружници в разграбването на България – БСП и ДПС. Те представляват един неразрушим тандем от наследници на старата комунистическа номенклатура и доносниците от „Държавна сигурност“. И бившият секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов, и днешният депутат от БСП Иво Христов, в свои интервюта неотдавна заявиха, че: Стоян Михайлов: "След 10 ноември 1989 г., Луканов, Младенов и Атанасов, ориентираха партията към капитализма. Създадоха капитализъм от уродлив тип, който прокуди над 2 млн. млади българи от страната“.

Иво Христов пък каза: "Либерализмът, свободата на личността и свободното движение на стоки, хора и услуги бе удобен предтекст на групи хора от българската комунистическа номенклатура и тайните служби, да демонтират държавата и разграбят т.нар. общонародно имущество, създадено с кръв и пот през онези 45 г. от народа“.

Всичко е ясно. Двамата червени гаулайтери сами доказват недвусмислено кой направи българския преход криминален и несправедлив.

Да хвърлим и едно око на съюзника на БСП – ДПС и бройката в техните редици, принадлежали към ДС и РУМНО по време на прехода. От всички 160-170 разкрити депутати принадлежали към службите, 30% се падат на ДПС – близо 50 депутати. От председатели на партията, ДПС се гордее с цели двама – Ахмед Доган и Лютви Местан. В централната власт те имат и един министър-председател с техния мандат, който се казваше Любен Беров (1993-1994). По негово време се създаде правителството на мафията. През всичките години, заемалите високи постове – от заместник-министър до премиер агентите, свързани с ДС, са 140! В местната власт, през всичките години, като сътрудници на ДС и РУМНО, ДПС е реализирало 1500 свои членове.

Да се чуди и мае човек! Това ли са защитниците на онеправданите братя турци по време на Възродителния процес? Възродените преди 1989 г. днес избират и пращат на високи постове във властта идеалистите на тяхното възраждане и косвени техни възродители. Ако си припомним, като на кино лента, общият път на БСП и ДПС отново ще видим: свалянето на първото демократично правителство на Филип Димитров, включително с депесарски шут; последвалото правителство на мафията с премиер Любен Беров, с мандата на ДПС; ограбването на народа чрез банковите фалити; Жан-виденовата зима; криминалната приватизация; лъжите на царя; Станишевото безвремие; обръчите от фирми; раздаването на Догановите порции; кабинетът „Орешарски“; Батко и Братко; белият автобус, с който БСП и ДПС бягаха от народната любов. И няма как да не си спомним за страстната целувка между Станишев и Местан на „Орлов мост“ пред очите на цяла България. Толкова лиги изтекоха тогава, че всеки път, когато си тръгвам за Пловдив, на това място, колата ми още се хлъзга.

Още на консултациите за вота стана ясно, че БСП и ДПС ще влязат в пленарната зала като щастливо семейство, отбелязващо сребърната си сватба с ново пъклено дело. Интересно е дали някой от другите поканени сватбари, ще удостои с присъствието си този циничен и вулгарен ритуал на двойката, донесла огромни щети на България, по пътя й към цивилизована Европа.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8134
архив

Кавалер пита дамата, с която туко-що се е запознал: - На колко години сте? - Няма да Ви кажа направо, само ще Ви намекна. - кокетничи тя. - Дъщеря ми е в детската градина. - Браво! Сигурно е директорка там!

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1471
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с извънредно обръщение: Чувам, че се готвят да запалят Партийния дом (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Какво ви пречи да правите страхотен секс
x