САМО В ПИК! Стоян Мирчев: Петър Стоянов не би бил сериозна конкуренция на Румен Радев! ИТН обслужват интересите на ДПС и ГЕРБ

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Стоян Мирчев: Петър Стоянов не би бил сериозна конкуренция на Румен Радев! ИТН обслужват интересите на ДПС и ГЕРБ

284910
на 13.09.2021
САМО В ПИК! Стоян Мирчев: Петър Стоянов не би бил сериозна конкуренция на Румен Радев! ИТН обслужват интересите на ДПС и ГЕРБ
Автор:   Симо Русев

Депутатът и член на Националния съвет на БСП Стоян Мирчев проговори пред ПИК обречено ли беше 46-ото Народно събрание и какво провокира грозните сцени с персонални нападки около гласуването актуализациите на бюджета, носи ли БСП вина за нереализирането на третия мандат, каква е ролята на ИТН и формира ли се ново мнозинство по оста ГЕРБ-ДПС. Мирчев коментира още заплаха ли е за левицата проектът „Петков-Василев“, както и играч като Петър Стоянов срещу Румен Радев.

препоръчано

- Г-н Мирчев, обречено изначално ли беше 46-ото Народно събрание, защо ще го запомним предимно с грозните персонални нападки при гласуването на поправките в бюджета и популисткото наддаване за парите за възрастните хора и майките, промените в съдебната власт? Защо в крайна сметка за по-малко от шест месеца отиваме на трети парламентарни избори?

- У мен след целия този макар и кратък живот на 46-ото Народно събрание остава усещането, че ИТН като водеща, като първа политическа сила нямаха от самото начало желание да има парламент.

Те по-скоро се опитаха да изместят фокуса от гнева на хората да премахнат системата на ГЕРБ, да се справят с Иван Гешев като чадър на задкулисието. И някак си отклониха вниманието на обществото пак към скандалите в парламента. И може би добре си свършиха работата, за да подготвят следващата политическа крачка към новите избори за връщането на ГЕРБ на власт.

- Ако хората на Слави Трифонов действително нямаха намерение да реализират мандат, а ГЕРБ априорно декларира отказ, имаше ли обаче БСП шанс да състави кабинет?

- От всички партии БСП имаше най-голям шанс, защото е единствената партия, която се държеше въздържано и мъдро, опитваше се да намери баланс между четирите партии, които се обявяваха срещу досегашния модел на управление.

За съжаление, от дистанция, когато целият процес е вече преминал, мисля, че ИТН винаги са играли тази игра – да не се създаде правителство на промяната, а да отидем на нови избори, в които хората вече да са позабравили предвид скандалите от последните два месеца истинския виновник за състоянието на българската нация – именно ГЕРБ и ДПС.

- Сега, когато остават буквално часове до разпускането на това Народно събрание, има ли промяна на конфигурацията на политическия терен, има ли нови коалиции, нови играчи, нов годеж, нова игра, може бе точно по оста ГЕРБ-ДПС-ИТН?

- Много е тънка играта, защото ако се гледат отделните гласувания, в това Народно събрание имаше изключително много плаващи мнозинства между абсолютно всички партии предвид законопроекта, който се гласуваше. Но в центъра стои една много интересна връзка между ДПС и ИТН. И някак си ГЕРБ отстрани са съгласни с това. Ще ви дам един пример. Ключово за България е кой е гуверньор на БНБ. Нейният гуверньор има може би повече власт, от всички други, които контролират и създават икономическите процеси в държавата. И точно това си пролича, когато ИТН се опитаха с ДПС да прокарат в едно Народно събрание, където видимо няма никакво мнозинство, да прокарат процедура за избор на нов гуверньор. И този човек, когото те бяха нагласили за тази позиция, в момента е председател на комисията по бюджет и финанси – г-н Любомир Каримански.

Ако погледнем неговата история, той е работил в „Демир банк“, по известна като ДБанк, която банка, от друга страна, е известна пък с това, че зад нея стоят обръчите от фирми на ДПС. После е бил в банката на Петя Славова. Т.е. той е един типичен пример за интересите на ДПС, имплантирани като депутат от ИТН.

И ако погледнем този казус, ще разберем наистина, че ИТН обслужват ДПС. А ДПС са играч, който може да взаимодейства с абсолютно всяка партия и това работи в интерес на ГЕРБ, защото невъзможността да се създаде правителство и налагането на власт над определени икономически позиции в държавата работи именно за тези две партии на статуквото – именно ГЕРБ и ДПС. Т.е. ИТН може би е партията, която се опита тази скрита коалиция между тези три партии да я направи явна чрез назначаването на Каримански за гуверньор.

- Вече доста дълго се говори за проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Има ли действително такъв формат, макар и неформално още, възможно ли е зад него да стои президентът Радев с идея за периферия в дясното, или ще се окаже, че те ще дърпат от гласовете на БСП въпреки решението на Националния съвет да гласувате за втория му мандат, каква би била санкцията тогава?

- Не искам да влизам в конспиративни теории. Ако решат да правят проект, те са в пълното си право, Конституцията им го позволява. Мисля, че от медийните изяви най-големият страх е у "Демократична България". Има още малко време, нека да видим какво ще се случи.

А президентът, от една страна, ясно заяви, че разчита на социалистите и че няма да ги предаде. Нека да видим в следващите дни какво ще се случи. Но всяко действие принципно има равно по големина и обратно по посока противодействие. Това е в природата – физичен закон.

- Кога всъщност Националният съвет на БСП ще избистри политиката си за продължаване евентуално на широката коалиционност, ако тя изобщо беше успешна?

- Предстоят редица заседания на Националния съвет преди влизането в директна предизборна кампания. Ще видим, но мисля, че всяка форма на коалиране на хора единомишленици около идеологическа основа е нещо позитивно и е процес, който би трябвало да бъде продължаван.

- От няколко дни активно в оборот за президентската надпревара се вкара името на Петър Стоянов като евентуален кандидат на ГЕРБ/СДС. Дали е възможна, сериозна ли би била тази номинация срещу Румен Радев и проблем ли е това за БСП?

- Не, не е проблем. Румен Радев има много висок рейтинг на одобрение сред българските граждани. А г-н Петър Стоянов е бил президент на Република България, но мисля, че неговото политическо време изтече преди няколко години. Тъй че не го смятам за сериозна конкуренция за президентските избори.           

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това