САМО В ПИК! Таско Ерменков: В БСП имаме притеснения за някои от министрите на Румен Радев. Крум Зарков може да е кандидат за лидерския пост, когато изтече мандатът на Корнелия Нинова

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Таско Ерменков: В БСП имаме притеснения за някои от министрите на Румен Радев. Крум Зарков може да е кандидат за лидерския пост, когато изтече мандатът на Корнелия Нинова

278028
на 30.09.2021
САМО В ПИК! Таско Ерменков: В БСП имаме притеснения за някои от министрите на Румен Радев. Крум Зарков може да е кандидат за лидерския пост, когато изтече мандатът на Корнелия Нинова
Автор:   Симо Русев

Депутат в няколко парламента, член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП, както и енергиен експерт, Таско Ерменков проговори пред ПИК има ли разрив в комуникацията между служебния кабинет „Янев 2“ и „Позитано“ 20, след като Корнелия Нинова излезе с критики към управлението и пакет от възможни допълнителни мерки за справяне с ценовия шок и спекулата на енергийната борса.

препоръчано

Ерменков коментира още проблем ли е за внасянето Плана за възстановяване и устойчивост базовата въглищна централа „Марица-изток“ и сроковете за нейното затваряне, както и защо не се реализира проектът „Белене“. Той нито потвърди, нито отрече вътрешно партийната интрига Крум Зарков, който бе изведен от ИБ, да е претендент за лидерския пост в столетницата с протекциите на американския посланик ХероМустафа.

- Г-н Ерменков, Корнелия Нинова излезе с остра критика към служебния кабинет за несправяне с енергийната криза и предложи пакети от мерки – намаляване на ДДС и акцизи, компенсации за домакинствата. Означава ли това, че има срив в диалога между вас и правителството на Румен Радев?

- Нека да не бъркаме нашата политика с това, което провежда като политика служебният кабинет, тъй като виждате, че за някои от министерските действия имаме притеснения. Даже няма да спекулирам в момента с това, което се случва около заседналия кораб „Вера Су“ вече 10 дни.

Това го пропускам, но по отношение на енергетиката наистина имаме забележки за това, което се прави в момента, тъй като доста дълго време отне на правителството да се замисли какви са действията, които трябва да предприеме. Нещо повече, в края на септември, около 20-21 септември, помните, беше организиран търг за пренос на електроенергия – 300 мегавата, в условия, които бяха недостатъчни като време да се подготвят нормално всички кандидати, които биха могли да участват. А и организацията беше направена така, че беше ясно, че тази електроенергия ще бъде изнесена.

Още тогава бях притеснен от това действие и си мислех, че министърът не е бил запознат, но се оказа, че министърът е запознат. И след като се вдигна вълната от недоволство по отношение на тази сделка, той се намеси, за да бъде спрян този търг. Както виждате, става дума за действия, търг, които не са в интерес на българската икономика. А на всичкото отгоре се оказа, че министърът е бил запознат с това нещо, но след това, уплашен от действията си, се обажда търгът да бъде спрян.

- Това означава ли, че се реализира спекула на енергийната борса точно със знанието на енергийния министър, с протекция от премиера Янев?

- Дали е със знанието, сигурно е със знанието, защото не вярвам, че енергийните дружества биха могли да си позволят действия през главата на министъра. Но дали е направено съзнателно е другият въпрос. И си мисля, че това е не толкова съзнателно действие, колкото подценяване на обстановката. И от тази гледна точка това, което ние винаги сме правили като партия, е да се грижим за обикновения човек и предлагаме мерки, които според нас биха допринесли за това да се омекоти ценовият шок. И забележете, всяка от мерките, които сме предложили, има своя аналог в други страни, членки на Европейския съюз.

Правителството пък като че ли чете това, което споделям в социалните мрежи, и вече тръгна с реализации в тази насока. Имам предвид това, което предложих АЕЦ „Козлодуй“ директно да търгува с крайни потребители на ниски цени, за да може да се омекоти този скок на цените. Затова казвам, че няма конфронтация между БСП и служебното правителство. Има политики, с които ние като лява партия, защитаваща интересите на хората, невинаги сме съгласни. И сме длъжни да оповестим нашите мерки, нашите виждания в това направление.

- Възможно ли е в министерството да има степен на некомпетентност, защото в публичното пространство избуяват екзотични идеи за активиране на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“ и за спиране на износа на ток за европейския енергиен пазар, осъществимо ли е това?

- Активирането на блоковете 3 и 4 при всички положения е абсолютно невъзможно в момента. И вместо да си говорим за това, трябва да си отговорим на въпроса защо не построихме блокове 1 и 2 в „Белене“, които в момента щяха да произвеждат вече електроенергия и нямаше да имаме проблем с това дали да изнасяме ток, или да спираме износа, за да има достатъчно електроенергия в България. Така че този въпрос по отношение на ядрената енергетика трябва да го зададем към онези, които тръбяха, че в България има повече, отколкото е необходимо, мощности и че сме готови да покрием всякакви нужди в региона, без да има нужда да строим нови базови централи.

Времето, виждате, опроверга напълно тези „специалисти“. И аз продължавам да се чудя на всички онези, в това число и на новите „почтени“, които твърдят - чухте Асен Василев, които твърдят, че АЕЦ „Белене“ не е необходим. Имам чувството, че те живеят в някакъв друг свят, в друга държава и са с други виждания по отношение на енергетиката и енергийната сигурност пък и на националната сигурност.

- Един от аргументите на вицепремиера Пеканов за невнасянето на Плана за възстановяване и устойчивост е, че има проблем с „Марица-изток“ и сроковете за затварянето на този базов въглищен източник, създаването на алтернативи. Възможно ли е по темата да се постигне времева отсрочка и предоговаряне, както го прави Полша?

- Състоянието на енергетиката днес не е в резултат на действията на сегашното служебно правителство. То просто не реагира достатъчно адекватно, достатъчно бързо на тази ситуация. До тази ситуация се стигна заради управлението на енергетиката през последните 12 години от страна на ГЕРБ. Да не забравяме и ДПС, защото и те са доста замесени в енергетиката, което е публична тайна. И това, което в момента се случва в държавата, е точно резултат от безхаберието, на забавените реформи, на това, че 2019 година беше проспана от тогавашния министър на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, защото тя не внесе в Европейската комисия изискванията за т.нар. механизъм на капацитет.

В резултат на което, ЕК започна да ни притиска да предприемаме свръх екстрени мерки по отношение на либерализацията, за да ни позволи да си ползваме централите до 2025 година. Т.е. в продължение на 12 години всички тези проблеми бяха замитани под килима. Тук съм абсолютно съгласен и с изказването на служебния премиер, че затова проблемите започват да се проявяват един след друг. И ми се струва, че е достатъчно аргументиран подходът, при условие, че в България цените на електроенергията надхвърлят нормалните, което няма как да не доведе до повишаване на цените за бита и на газа, и на топлинната енергия в следващите след Нова година месеци, България да е длъжна да си предоговори условията за „Мариците“.

Защото тази енергия е базова, а и достатъчна като количество, а ако е скъпа, не е заради себестойността на въглищата, труда и разходите, а заради спекулативното покачване цените на въглеродните парникови емисии. В това няма нищо пазарно. Стремежът към зелената икономика не трябва да е за сметка на нормалността на хората и техния жизнен стандарт.

- Ако отричате, че има напрежение между „Позитано“ 20 и Румен Радев, и че той отново е вашият кандидат за президент, то какъв е коментарът ви за твърденията, че с протекциите на американския посланик Херо Мустафа за лидер на БСП е подготвян Крум Зарков, който беше изведен от Изпълнителното бюро?

- В БСП няма забрана за това кой да бъде кандидат за лидерския пост. И когато изтече мандатът на г-жа Нинова, за председател ще се явят и други кандидати, ще има пряка надпревара. Такива са уставните положения и към тях се стремим. Всичко друго са интриги. Не е сериозно да коментирам интриги и спекулации.                                     

Сподели:
Бомба x
БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 300
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това