САМО В ПИК: Таско Ерменков проговори възможно ли е Нинова да влезе в коалиция с Мая Манолова, Слави Трифонов и ДеБъ

Интервю

САМО В ПИК: Таско Ерменков проговори възможно ли е Нинова да влезе в коалиция с Мая Манолова, Слави Трифонов и ДеБъ

112211
на 01.12.2020
САМО В ПИК: Таско Ерменков проговори възможно ли е Нинова да влезе в коалиция с Мая Манолова, Слави Трифонов и ДеБъ
Автор:   Симо Русев

Членът на Националния съвет на БСП и депутат от парламентарната група на червените Таско Ерменков проговори пред ПИК за приетия държавен бюджет и защо обструкциите по левия му характер идваха от тяхната част в залата. Ерменков коментира още снишила ли се е Корнелия Нинова в очакване на редовните парламентарни избори и възможно ли е взаимодействие с извънсистемни играчи като Мая Манолова, Слави Трифонов и ДеБъ.    

препоръчано

- Г-н Ерменков, бюджетът, който беше приет, ляв ли е, десен ли е, или е кризисен?

- Бюджетът на управляващите е пир по време на чума. В следствие на това няма да има никакви резултати. Преведено, бюджетът това са пари, които осигуряват определени политики. Когато нямаш политики, значи тези пари са просто харчене. А всяко харчене без резултат в такава обстановка е пир по време на чума.

- Защо апропо в дебата по бюджета, в който има доста лява мисъл, обструкциите идваха най-вече от БСП? 

- Обструкции имаше от нас, защото ние имахме алтернативен бюджет, който предложихме. Той беше с две основни направления, за които смятаме, че в съвременна България трябва решат политически задачи. Първо, това е борбата с демографската криза, даже бих казал демографска катастрофа. Второто – това са анти-COVID мерки във връзка със здравеопазването, малкия и среден бизнес, общините. От  тази гледна точка смятам, че ние бяхме тези, които предлагахме алтернативата. Всички останали се бяха хванали на хорото и го играеха заедно с управляващите. Между другото за „Воля“ и за „Обединени патриоти“ това е абсолютно ясно, защото те видно са си вътре в управлението на държавата. Едните като счупена патерица, другите – като официален партньор. А за четири години досега ДПС нито един път не са правили обструкции на бюджета на управляващите.

- Мерките за т.нар. локдаун адекватни ли са, съобразени ли са с философията на този бюджет?

- Самият факт, че тези мерки бяха приети в ситуация, в която премиерът каза, че няма да се затваря държавата, а половин час след това министърът на здравеопазването излезе и каза: „Затваряме!“, показва какъв синхрон има при самите управляващи.

Освен всичко друго, не мога да си обясня защо по едно време бяхме отворили заведенията – барове, ресторанти, а бяхме затворили театрите, а сега е обратното. Не мога да разбера защо, когато говорим, че трябва да се носят маски на обществени места, в някои молове маските бяха слагани на брадата, даже не и на устата.

А всичко това е въпрос, който се решава много лесно с контрол, глоби и наказателни постановления. Аз не си спомням, не мога да се сетя дали въобще има глобен някой за това, че не си носи маската. Т.е. когато контролът е занижен, когато няма политики, когато управлението на държавата е хаотично, естествено е хората да не му вярват и дори да се разпространяват т.нар. теории на конспирацията, като дори се съмняват дали има коронавирус и дали не става дума за някаква всемирна, световна конспирация за унищожаване на човечеството.

- В тази ситуация Корнелия Нинова, БСП, отказвате ли се от идеята за предсрочни избори, чакате редовните през пролетта ли, снишава ли се „Позитано“ 20?

- Не, в никакъв случай. Ние продължаваме нашата твърда политика, че това правителство се е изчерпало и че отдавна трябваше да си подаде оставката. И във всички изказвания, които правим от трибуната, в това число и аз, когато се изказвах по повод отрицателния си вот за т.нар. нова Конституция, казах, че това правителство е крайно време да си подаде оставката. И тази оставка ще бъде подадена. Лошото обаче е, че ми се струва, че един носорог би бил по-чувствителен, отколкото това правителство по отношение на критиките и протестите. Но нека все пак да не правим революции.

- На изборите БСП ще има взаимодействие с извънсистемни играчи като Мая Манолова, Слави Трифонов, ДеБъ?

- Ние от самото начало заявихме, че в момента основната задача, която стои пред нас, е обединяване в името на свалянето на това правителство. Но имам предвид обединяване не едни да паразитират на гърба на другите, а обединяване в общите усилия с тази цел. След свалянето на това правителство, можем вече да обсъждаме това какви политики ще провеждаме, кой и с кого ще се съюзява и кой при какви положения ще подкрепя нашите виждания, като ние ще определим нашите червени линии, които не можем и няма да пресечем като социалистическа партия. Ще търсим съмишленици за провеждане на такава политика.

- Т.е. не изключвате варианта Мая Манолова, Слави Трифонов и ДеБъ да са ваши партньори?

- Предварително не изключваме никакви варианти, защото не знаем кой ще влезе в следващия парламент. За БСП на първо място са интересите на държавата и на хората – не като абстракция, и ние ще направим всичко възможно да защитим тези интереси, ако народът ни гласува това доверие.

- Обсъждали ли сте вариант, при който дори редовните избори бъдат отложени заради карантинната ситуация, проф. Михаил Константинов вече заговори за датата 23 май?

- Не мога да отговоря на този въпрос, защото не е от компетентността ми да обсъждам дали ще бъдат отсрочени изборите, или не. Но за мен нормалната ситуация е произвеждане на избори в нормалните срокове, както между другото се проведоха навсякъде по света въпреки пандемията и доколкото си спомням, никъде не бяха отложени.          

 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 297
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това