Вход
София
Времето в София -2 o C

САМО В ПИК! Тихомир Безлов: Хакерите може да искат откуп за файлове с неразкрита ценна информация. Възможни са предизборни компромати срещу кметове и съветници

САМО В ПИК! Тихомир Безлов: Хакерите може да искат откуп за файлове с неразкрита ценна информация. Възможни са предизборни компромати срещу кметове и съветници

на 16.07.2019
31596
27
САМО В ПИК! Тихомир Безлов: Хакерите може да искат откуп за файлове с неразкрита ценна информация. Възможни са предизборни компромати срещу кметове и съветници
Автор: Симо Русев
16.07.2019
27
31596

Тихомир Безлов, който е експерт по въпросите на престъпността и националната сигурност, коментира пред ПИК хакерската атака срещу сървърите на НАП и лансираната от вътрешния министър Младен Маринов версия, че зад покушението стоят руски хакери, вбесени от актуализацията на бюджета заради сделката за изтребителите Ф-16. Безлов определи по-скоро като спекулации тезата, че през България са атакувани НАТО и ЕС.

- Г-н Безлов, вътрешният министър Младен Маринов изрази обосновани подозрения, че хакерската атака към сървърите на НАП идва от руски хакери и е свързана с актуализирането на бюджета заради сделката за изтребителите Ф-16. Как е възможно да се получи такъв пробив, няма ли ефективна защита, особено когато става дума за толкова важен национално информационен масив?

- Не мисля, че трябва да си го обясняваме чак толкова конспиративно. Възможно е да се минава през руски сървър, има различни предположения за мотивите. Има данни за по-възрастен човек, който не е затворил файловете и папките с данни. Те може да са криптирани от типа „10 ноември 1989 г.“. Така че всеки си интерпретира разни конспирации. Аз съм по-скептичен. Трябва да видим какво ще кажат службите. Имайте пред вид, че няма официално изявление как се е случило, откъде се е случило. Има предположения, че става дума за някакви извадки, които са правени от служители на НАП. Намерени са данни за стари масиви. Ясно е кои са новите. Т.е. в момента има твърде голяма неяснота.

- Министърът каза, че от атаката вероятно ще се търсят материални облаги. Как биха могли да спечелят тези, които са източили тази информация, да я продадат на някого или да поискат откуп?

- Има различни модели. Сещам се в Балтимор, САЩ, при пробив на информационната система в кметството им искаха някакъв откуп. Имаше изтриване на информацията и им трябваха шест месеца за възстановяването, защото избраха да не платят. Така че – възможни са всякакви модели. Може да се искат пари, още повече че половината от файловете като че ли не са изпратени. Те може да са по-ценните файлове. Може да се компрометират и хора по данъчните им декларации, дори да са стари. Може да се сглоби информация за общински съветници, за кметове. Наистина предизборно може да излезе нещо интересно, когато се сглоби информацията.

- Би ли могло през хакерите това да е държавна атака на Русия и ако това е целенасочено срещу сигурността на България, може ли да се чете като посегателство срещу НАТО и ЕС?

Киберексперт: Атаката към НАП е безпрецедентна  </p><p>

Киберексперт: Атаката към НАП е безпрецедентна

На първо място трябва да се провели дали базата данни е...

на 16.07.2019

- Бихме могли само да спекулираме дали е нещо такова. Аз лично не бих правил предположения, след като знаем толкова малко за ситуацията.

- По същата логика не може ли да се предположи, че системите на МВР, на армията и на ЦИК също могат да се окажат пробити, да е възможна манипулация на изборите?

- Големият проблем на публичните данни е, че те са пробиваеми – независимо дали са държавни или публични институции, частни фирми. Погледнете в последно време колко големи компании като „Фейсбук“, „Амазон“, големи банки бяха пробити. Кой ли не беше атакуван. Изтече финансова и здравна информация. Това е част от моментната ситуация. Възможни са и по-сериозни хакерски атаки. Украйна и Русия си правеха серийно такива атаки. Нанесоха си доста щети.

- Как да се защити обикновеният потребител в интернет пространството?

- Трябва да питате експерти, които с това се занимават. Има огромни компании, които продават сигурност. Аз разглеждам криминологичната гледна точка за информационната сигурност. Това е друга експертиза.

- А дали наистина не се цели някакво политическо дискредитиране на властта и атака отвътре?

- Може да има всякакъв тип хипотези. Възможна е по-дълбока и по-дългосрочна цел, но може и да е случайност. Всякакви варианти са възможни. Не бих могъл да гадая, при положение че има толкова оскъдна информация.          

Сподели:
свързани новини
ЕКСПЕРТ: Атаката срещу НАП е IT Чернобил ЕКСПЕРТ: Атаката срещу НАП е IT Чернобил
Като IT Чернобил определи хакерската атака срещу НАП...
на 16.07.2019
Напиши коментар »
(27)
1
абе махнете го нова недоразумение , човека от земетресението Горанов, ама толкова ли няма други хора, май няма
2
В смисъл, че всичко в тази гАвняна кочина е пунта-мара... Ако някой ще използва тези личности за политически шантаж и изборен рекет, защо същите тези дами и господа досега не са подведени под отговорност, а чакаме някой хакер, за да разберем, че наистина живеем в пълна измама??? КОЙ ги е пазил досега и защо е искал да ги пази и занапред? Ще се окаже, че ТРЯБВА ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ ПОДОБИЕТО НА ДЪРЖАВА Е ХАКНАТА, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА ЗА ЖАЛКОТО СИ И УНИЗИТЕЛНО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!! Както и за безобразните ни национални крадци!!!
3
КЪРТИЦАТА Източила Данните от НАП е ШВЕСТЕР от Филиала на КГБ в Задунайския Кенеф ДАНС ! КАЗАХ ли ви че ПАЧАВРАТА от ДАНС След Като я НАЕ-БЕШ Трябва да и Теглиш НОЖА ? ФОРМУЛАТА на Джендърите от ДАНС Разкрита:П-ЕДЕРАСТ Плюс ЛЕСБИЙКА Равно на ДАНС ! Гей Бардака ДАНС го Създаде Съветското К-опеле,Херсонския П-едераст с Руско Гражданство СерГей ЯКОВ, Син на Масовия УБИЕЦ Димитри Станишев ! Закона за ДАНС с 135 ЧЛЕНА го Изработи Известната с "Тишината в Леглото си" Татяна Дончева ! ДАНС е Като БГО ДЖЕМИНИ ! Защитава Правата на Гей, Лесбийки, Бисексуални и Транссексуални ! КАЗАХ ! www.bulgarya.gа
4
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
5
А дано се спуска тоа 10-годишен ГEPБ-epacтки цирей!!!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Ръката на руснаците , за да помогната на БСП при изборите. От ясно по-ясно.Те руснаците друго не могат , освен Новичок, хакерски атаки , измами и убийства. Човешкият живот за тях е нищо .Йончева и Нинова са същите престъпнички , достойни последователки на КГБ
10
На лицето на г-н Безлов е изписано голямо страдание. Простатата е. Има нужда да си масажира простатата. Нека се свърже с мен, и ще му изпратя едно момче да му я масажира, работи във Витаголд момчето, много е добро, от Симитли.
11
Тройно осигурената защита на файловете в НАП са блокирани от вътрешна къртица, работеща за чуждо разузнаване, всички знаем кое е то и колко на североизток се намира! Веднага, незабавно снемане на отговорност от всички работещи в НАП и светкавично разследване от ДАНС и Прокуратура! Необходимо е също да се приеме веднага закон за защита на банковите сметки на всички нас и защита на имуществото ни-движимо и недвижимо , като при извънредно положение!!! Всъщност абсолютно необходимо е въвеждането на извънредно положение веднага!!!
12
На Горанов гафовете и скандалите с пагубни последствия и нарушаване на законите са вече многотомно издание. Защо наистина държат този масон със свищовска диплома да руши държавата
13
Шайката наречена "държава"укрива престъпления,а некъв щял да ги изобличи.Къде е логиката да се чудиш?Би трябвало НАП да сезира прокуратурата ако има престъпление,нали е уж държавна служба?!
14
Сега вече имаме версията, че дядка е оставил отворени файловете. На времето пак така не знаеха какво се случва в БНБ - кабелна повреда им звучеше добре обаче 16 банки фалираха от краден софтуер. Прокрадва се и истината хай левъл криптиране, което е крадено е издънило ситуацията с включена защита е станало от типа "10 ноември 1989" - деградирало е като обезмисляне на кражбата. По времето на БНБ краша твърдяха, че софтуерът е правен във военен институт и е сигурен. Малко след като са разбрали за краша в НАП подгониха шефовете на военно разузнаване за теч на информация.... Явно много каменни глави от комунизма виреят при военните. Сигурно вярват, че всичко им е позволено, щото уж пазели сигурността, ама има и частна собственост днес. Хубаво са крали, но сега какво - ще направят враг на народа програмиста, който си е защитил собствеността. Няма да им се получи много време мина от 1989
16
Има няколко стотин държавни и икономически престъпници от мутренските режими,с невъзможни за доказване доходи,които сигурно ще бъдат оповестени в много държави и трябва да треперят за открити сметки,защото имената са им вкарани в търсенията на хакерите в чужди банки.
17
Хакера знае кои отрепки-мутри да търси за сметки и имоти.Обикновените хора не представляват интерес.
18
От известно време се говори, че ще изтече информация за офшорните фирми и сметките в чужди банки на оперативно интересни лица. Това е началото. Добре би било някои хора да усетят опасността и навреме да се оттеглят от публичните длъжности, които заемат. Резилът ще е пълен. Няма незасегнат българин - 5 милиона са пълнолетните българи, значи всеки един от тях е в кюпа. Няма такъв прецедент в световната история. Упоритостта да се натискаш при това положение във властта е само поредният пирон в ковчега. Мноого голям пирон.
19
Защо компромати!? Нали са си платили данъците? Или парата дето ги бие е повече и това ще ужаси матриала !? И се притеснявате ?! Нидейте... Заминавате така или иначе
20
отговор на коментар
За съжаление няма кой регламентирано да ги пипне, но самата информация е достатъчна сама по себе си...:-)....
21
Подбудителят и поръчителят на тази хакерска атака не може да бъде никой друг освен БСП!Друг никой няма изгода от това!Ще чакаме разследващите органи да разкрият истината до край.Не случайно касата на БСП е празна.
22
"информационно обслужване" на М. Констатантинов получава 34 милиона за да пази данните на НАП И този човек ще ни организира изборите!
23
След този гаф, закривай държавата
24
Голям вой се вдигна ! И то от хора , които явно има какво да крият ! Тази простотия с личните дани е едно голямо АЛА БАЛА ! Всеки може да научи 3 имена и ЕГН на който и да е. Има публичен регистър и входа му свободен. Пак тотална психопатщина и некадърност. И тук идва основния въпрос - КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ПРЕСТЪПНИКА , това младо момче / ако въобще е направил нещо !!! / или тези , които го гонят , защото ги разкриха колко са несъстоятелни и абсурдни !
25
Миналата година пак имаше БРУТАЛЕН ГАФ с неработенето на регистъра в АВ и то за близо 20 дни !!! Какви ли далавери се направиха и скриха тогава ? Това беше чудовищен провал , но нищо не последва !!!Някаква си пионка я уволниха и.......толкова. Пито - платено ! Така и управляващите сити , и управляващите доволни ! Все едно не е било.
26
Ша гледаме екшъни, трагедии и комедии! Ще е интересно!
27
Към № 21. Само другаря Путин има интерес. Баба Ива най - красивата и най-умната от журналята на ПИК, как не се е досетила и да напише едно творение по - добро от "Илиадата"?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24420
архив

Разярена съпруга буди мъжа си посреднощ: - Пешо, вчера бях оставила две бутилки ракия в хладилника. Защо сега има само една? - Щото не съм я видял...

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1365
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Карадайъ гневен за партийните субсидии: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДЕН РЕЖИМ: Как поддържа форма Шакира
x