САМО В ПИК: Тома Биков за акцията на Радев за “Грипен”: Открито лобира, и то на едър корпоративен интерес!

Политика

САМО В ПИК: Тома Биков за акцията на Радев за “Грипен”: Открито лобира, и то на едър корпоративен интерес!

80897
на 29.06.2019
САМО В ПИК: Тома Биков за акцията на Радев за “Грипен”: Открито лобира, и то на едър корпоративен интерес!
Автор:   ПИК

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

Президентът Румен Радев проведе поредната си лобистка акция в защита на любимите си шведски изтребители „Грипен” и скандализира в ролята си на рекламен агент.

препоръчано

Пред ПИК депутатът от ГЕРБ Тома Биков направи остър коментар за изявлението на президента.

”Позицията на президента Радев, която изрази в интервюто пред БНТ, той споделя от доста време. Лично аз и друг път съм казвал, че той явно има и друг тип мотивация по темата. Защото не е отговорил на важни въпроси по този казус. При положение, че сделката все още не е сключена, аз лично приемам подобни изявления като лобизъм в полза на друга компания. Той снощи открито си каза и коя е тя.

Неприятно е, когато президентът се окаже лобист, и то на едър корпоративен интерес. Защото става въпрос за това. Защото той не казва нито един политически аргумент за тази сделка. А тя е политическа и той, като политик, трябва да го знае, все пак. Защото не става въпрос само за закупуване на самолети. Става въпрос за гаранции за националната сигурност, каквито, според мен, другите компании не биха могли да поемат. И другите държави”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков добави, че би разбрал позицията на президента, когато той обясни какви гаранции за българската национална сигурност ще поеме Швеция.

„Може би трябваше да каже всичките тези неща и на американския посланик Ерик Рубин, когото награди преди няколко дни. Не знам дали е водил разговори и е лобирал за по-ниска цена. Не е случайно, че господин Каракачанов също го призова да говори с американския президент.

  Добре е Румен Радев да говори с президенти на държави, а не с такива на корпорации. Явно обаче няма интерес да помогне с разговор с американския президент. Той ясно дефинира какъв точно е неговият интерес. Но той, очевидно, е различен от интереса на страната”.

Тома Биков заяви още, че е логично сега Радев да проведе поредната си акция, тъй като се водят преговорите и е време да се лобира в една или друга посока. „Когато се сключи сделката, ще бъде трудно”, добави той.

„Смятам, че трябва по-спокойно и прагматично да се мисли около тази сделка. Защото става дума за сделка за десетилетия напред.

Включително тези самолети, при развитието на отношенията между Турция и Съединените щати, и отказът на САЩ да продават Ф-35 на Турция, ще се окажат най-добрите на Балканите, ако ги придобием. Така че, след като един бивш летец е против това ние да имаме най-добрите самолети на Балканите, това е негов проблем”, категоричен бе Биков.  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 март - Близнаците могат да изгубят част от спестяванията си, емоцията е водеща за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 март - Близнаците могат да изгубят част от спестяванията си, емоцията е водеща за Скорпионите
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Бойко Борисов е с най-голям политически опит, разбирам защо не е обичан, но алтернативата е едни вдетинени 40-годишни мъже (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Бойко Борисов е с най-голям политически опит, разбирам защо не е обичан, но алтернативата е едни вдетинени 40-годишни мъже (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК