Вход
София
Времето в София 3 o C

САМО В ПИК! Тома Биков за евтиния апартамент на президента: Радев влезе в критериите за прокорупционност. Той, БСП и ДСБ искат да свалят служебно законното правителство на ГЕРБ

САМО В ПИК! Тома Биков за евтиния апартамент на президента: Радев влезе в критериите за прокорупционност. Той, БСП и ДСБ искат да свалят служебно законното правителство на ГЕРБ

на 07.04.2019
104988
51
САМО В ПИК! Тома Биков за евтиния апартамент на президента: Радев влезе в критериите за прокорупционност. Той, БСП и ДСБ искат да свалят служебно законното правителство на ГЕРБ
Автор: Симо Русев
07.04.2019
51
104988

ПИК потърси депутата от ГЕРБ и политически анализатор Тома Биков във връзка с шокиращата новина, че в аферата "Апартамент гейт" се оказва и името на президента Румен Радев. Както ПИК съобщи по-рано, от имотната декларация на бившия пилот става ясно, че той е платил 168 000 лв. за апартамент в нова сграда от 148 км. м или около 600 евро на квадрат. В същото време шефът на КПКОМПИ Пламен Георгиев, от когото Радев сне доверието си преди свикания от него Консултативен съвет на тема "корупция", е платил 1000 евро в стара сграда. Кварталът е един и същ - "Гео Милев".

 - Г-н Биков, президентът Румен Радев сне доверието си от шефа на КПКОМПИ Пламен Георгиев, защото е купил стар апартамент за 1000 евро квадратния метър и свиква Консултативния съвет по национална сигурност на тема "корупция", а се оказва, че самият държавен глава е придобил жилище - ново строителство, в същия столичен квартал "Гео Милев" на цена от 600 евро за кв. м. Не става ли дума за разминаване и на морални, и на правни категории?

- Това, което се случва, е, че, първо, има създадена такава среда -най-вече от опозицията, че всеки, който има апартамент, вече очевидно е негоден за някаква обществена дейност. Самият г-н Радев ясно влиза в тази ситуация. Аз не съм запознат с неговото имотно състояние, а и не съм се интересувал, честно казано. Моето мнение не само за него, а и по принцип, е, че след като има зададен такъв стандарт, всеки трябва да отговаря на него. Щом това е един от критериите за прокорупционност. Защото декларирането на данъчна оценка едва ли не беше формулирано като корупционна дейност. И то от всички, които се занимават с тази тема. Ако е така, значи и там има корупция. Негов избор. Това, което аз мога да кажа, е, че в ГЕРБ се взеха определини решения в тази ситуация. Мнението на ГЕРБ е, че каквото и да се случва, не бива да се проявяват двойни стандарти.

- Пламен Георгиев трябва ли сега на свой ред да снеме доверието си от президента, а може би не само Пламен Георгиев?

- Вижте, така или иначе вече сме в една много кална и мръсна предизборна кампания. Аз по-скоро се притеснявам не от това кой от кого ще свали доверието си, а от това, че най-накрая българските граждани ще свалят доверието си от българските институции. И тогава ще дойде големият проблем. Защото когато гражданите свалят доверието си от институциите, държавата спира да работи.

- Какво прогнозирате, че може да се случи тогава?

- За мен се случва - на всяка цена, с всички средства, БСП и Демократи за силна България са решили да свалят правителството на ГЕРБ. Това е тяхната фундаментална цел. Какво ще правят след това - самите те не знаят. Но те са готови да атакуват правителството дори с цената на това да разрушат базовото доверие в институциите. А това е една червена линия, която аз не си спомням да е била прекрачвана в последните 50 години. Все пак всяка партия, дори в ожесточени политически битки, не си е позволявала подобно нещо. Да не говорим за институции, да не говорим за президентската институция, която пък винаги е била, с всичките недостатъци на българските президенти, една от институциите, която се е опитвала да бъде център на някакъв диалог и да запази някакво приличие. В случая виждаме с всички средства хора, които не знаят какво правят в момента, не си дават сметка, че това, което те вършат, в крайна сметка ще рефлектира и върху самите тях. Както разбирам, това се и случва. Няма да стане това, което те си мислят.

- Възможно ли е действително след евентуален държавен преврат да се реализира план "Решетников", да се тръгне в посока излизане от НАТО, ЕС, ПЕС, да се промени диаметрално противоположно социално-икономическата посока?

- По-големият проблем според мен е, че тези хора нямат никакъв план. Те не си дават сметка, че няма да могат да управляват една разделена страна, в която гражданите не вярват на никого, на никакви институции, на никакви хора. Вече има симптоми за това, че едва ли някой ще се наеме да заеме някаква публична позиция при това положение?

- Ако има апартамент ли?

- Да, възможно е да бъде линчуван, ако има апартамент. Снимат апартаменти. Знаем вече адресите на всички министри. Това го няма никъде - да ходят и да снимат къде живеят миинстри. Това са хора, които взимат много важни и сериозни решения. А ние показваме къде живеят. Ако щете, дори от съображения за сигурност това е недопустимо. Не знам как ще управляват, ако случайно дойдат на власт БСП и ДСБ. А те могат да дойдат на власт само по един начин. По служебен път. Защото не могат да печелят избори.

- Това, ако ви разбирам правилно, означава през президентството?

- Това е, доколкото разбирам, и желанието на г-н Радев. То не е тайна. Той го демонстрира от две години. Веднъж имаше възможност да направи служебно правителство и приходите се сринаха. Втори път, като го направи, пак ще се сринат. Ще се забави икономическият растеж, макар че в момента няма нито едно основание за предизвикване на политическа криза, нито едно.    

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13953
архив

Колко е хубаво човек да е женен - още не си се събудил, а вече си виновен за нещо.

 
няма нови новини
Днес: 155
hot
най-четени новини в момента
сега
2197
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Само 42 000 са официалните членове на БСП - пленумът на червените се разпусна заради липса на кворум (ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са четирите зодии, които винаги са в центъра на купона
x