Вход
София
Времето в София 7 o C

САМО В ПИК! Тома Биков: Радвам се, че Слави Трифонов се определи, за да види, че политиката е нещо по-различно от телевизионно шоу

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 42
Починали: 24
Заразени: 593

САМО В ПИК! Тома Биков: Радвам се, че Слави Трифонов се определи, за да види, че политиката е нещо по-различно от телевизионно шоу

на 12.08.2019
199649
39
САМО В ПИК! Тома Биков: Радвам се, че Слави Трифонов се определи, за да види, че политиката е нещо по-различно от телевизионно шоу
Автор: Симо Русев
12.08.2019
39
199649

Интересът на премиера Бойко Борисов към Прикаспийския регион не е от днес и не е случаен, въпросът с енергията и нейната диверсификация е колкото политически, толкова и важен за икономиката на България. В този контекст е може би и срещата на министър-председателя с колегата му Медведев в Москва. Това коментира пред ПИК депутатът от Парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков. Той анализира и позиционирането на управляващата партия за местния вот наесен, както и възможността за изборни и следизборни коалиции на управляващите с „Обединени патриоти“. „Радвам се, че Слави Трифонов се определи, за да види, че политиката е нещо по-различно от телевизионно шоу“, каза още Биков. 

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Тома Биков сряза Радев: Това е най-глупавото вето (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Тома Биков сряза Радев: Това е най-глупавото вето (ОБНОВЕНА)

“Аз от самолети не разбирам. Но това вето е...

на 26.07.2019

- Г-н Биков, как да преведем на разбираем език дипломатическия етикет от визитата на премиера Бойко Борисов в Каспийския регион – в Туркменистан, в Узбекистан?  

- Това не е първата визита на Борисов в този регион. Специално в Туркменистан имаше официално посещение още в предишния мандат на Борисов. Тези визити са знак, че като цяло България води прагматична икономическа политика, защото специално на този форум в Туркменистан ориентацията е изцяло към икономиката и то към различни нейни сектори. Мисля, че това трябва да бъде традиционното поведение на българската държава, още повече в един свят, в който външно-икономическата политика вече не е статична. Светът все по-малко се дели на блокове, за сметка на ориентацията по интереси.

- Е, какъв е нашият интерес, за какво става дума – за газ, за петрол, за тяхното транзитиране?

- Не мога да кажа в детайли какво точно се говори, защото не съм там. Като цяло, газът, естествено, е една от сериозните теми, защото това е ресурс, който стои в основата на цялото икономическо развитие. Без газ и без енергия няма икономика. Така че да не подценяваме факта, че Туркменистан и страните от Каспийския басейн са едни от сериозните производители на природен газ. Затова се надявам тази политика на диверсификация да е успешна, защото тези страни са едни от възможностите за това България да диверсифицира вноса на газ. Разбира се, и маршрутите са важни. През годините много пъти много български президенти и премиери са посещавали и Азербайджан, Прикаспийските държави. Винаги е имало готовност за доставянето на газ. Въпросът е, че до момента трудно можем да очертаем линията през която да минат доставките.

- В контекста на това, което казвате, ли е срещата на Борисов с колегата му Медведев?

- Пак казвам, не съм на място и не мога да кажа конкретно на какво е посветена тази среща, но това, което чувам и от кореспондентите там, е, че за това ще се говори. За маршрута на този газ през Русия. Те в интерес на истината не са и много възможностите. Трасето на такъв газ минава или през Турция, или през Черно море, което означава руски газопровод, от който ние сме практически зависими.

ГОРЕЩО В ПИК TV: Премиерът Борисов започна участието си на Първия каспийски икономически форум (СНИМКИ)

ГОРЕЩО В ПИК TV: Премиерът Борисов започна участието си на Първия каспийски икономически форум (СНИМКИ)

Започна Първият каспийски икономически форум с участието...

на 12.08.2019

- Ако се върнем в България, най-важното предстоящо за страната политическо събитие са местните избори наесен. Вижда се, че в някои райони, в някои градове ГЕРБ вече има ясни кандидатури, без дори това да е минало през Изпълнителната комисия. Другаде обаче като че ли още има спорове и колебания. За вътрешно-партийни колизии ли става дума, или това е нормален процес по номинация, който протича в момента?

- Процесът за номинации е нормален. Това се случва във всички партии. При местните избори е по-особено, защото във всяка община, във всеки град има куп различни казуси и специфика. По различен начин се оценява работата на кмета. При ГЕРБ положението е по-сложно, защото на предишните местни избори бяха спечелени практически половината общини. И на всякъде, с изключение на три-четири областни града, кметовете са от ГЕРБ. Това ни поставя в положение на много сериозна политическа отговорност и сложност при оценката на тези мандати. Затова е нормално в различните градове да има различни оценки за кметовете, това е и трудността за Изпълнителната комисия като национален орган да оценява резултатите на тези кметове. Смятам, че в крайна сметка до септември вече ще има яснота за имената на кандидат-кметовете и ще се влезе в една доста бърза предизборна кампания, защото няма да има и много време. Но аз мисля, че ГЕРБ има предимство в по-голямата част от случаите, защото ще се яви със сегашните кметове, които тъй или иначе работят с местните екипи и имат предимство пред кандидатите.

- Ясно е, че нямате колебания за утвърдени имена като това на Димитър Николов в Бургас, на Йорданка Фандъкова в София, на Живко Тодоров в Стара Загора. Стои ли обаче въпросът с коалиционните партньори и ще търсите ли подкрепа и по какъв начин от политически формации, извън ГЕРБ?

- Аз мисля, че в тази кампания е много важно, въпреки че в определени места ще бъдем конкуренти с кандидатите на „Обединени патриоти“, да има взаимодействие най-малко след първия тур, където те се явяват срещу опозицията, да получат подкрепата на ГЕРБ и разбира се пък там, където ГЕРБ се явява срещу опозицията, да получи подкрепата на патриотите. Това би затвърдило и управленския формат, би дало и един израз на коалицията в местната власт. Разбира се, това взаимодействие би трябвало да продължи там, където е възможно, и там, където се надяваме на повече места. Трябва да продължи и в общинските съвети, като се формират коалиции между „Обединените патриоти“ или техните партии и ГЕРБ. Дори да нямаме пълно мнозинство на ГЕРБ в някои от общинските съвети, а и да го има, по принцип едно препотвърждаване на националната коалиция на местно ниво би дало възможност за продължаване на това взаимодействие и в следващ мандат на парламента.

Човешкият жест на Борисов към Мая Манолова - топлата връзка между БСП и Слави Трифонов

Човешкият жест на Борисов към Мая Манолова - топлата връзка между БСП и Слави Трифонов

Ако се явя на избори, ще стана кмет на София, обяви...

на 12.08.2019

- Обявеният в публичното пространство политически проект на Слави Трифонов не прекрачва ли границата на нормалността в политическия живот, не говорим ли за извънсистемна формация, която тежко и популистки експлоатира хейтърските настроения, каквито и да са те?

- Аз приветствам това, че в крайна сметка г-н Трифонов се определи какъв е. Защото по-неприятното за мен беше, когато всяка вечер от ефира на една от най-големите телевизии се провеждаше директна политическа пропаганда и реклама – абсолютно нерегламентирано, защото няма друг човек с политически амбиции в България, който да е имал такава голяма трибуна. Всяка вечер по един час в праймтайма на голяма телевизия. Това, че той в крайна сметка ще се обособи като един от лидерите на партии в България, а те са поне стотина, когато застане в тази чиста позиция, тогава вече нещата са по-равнопоставени. И се поправя една доста сериозна несправедливост, която съществуваше през последните може би десетина години. Оттогава се говори за създаването на такава партия, и разбира се, през последните 4-5 години, откогато активно се заявяват политически амбиции, без да се дава възможност за друга гледна точка в този един час. Сега той ще бъде подложен на всичко, на което сме подложени всички, ние, които участваме легитимно и легално в политиката. Ще бъде подложен на критики, на публична проверка от страна на медии, на журналисти, на имотно състояние, на това откъде са му парите, откъде са дошли – нещата, на които са подложени всички хора, участващи в политиката. Той ще се сблъска с тях. И въпросът е  доколко ще издържи. Не мисля, че проектът му е добре разчетен във времето, защото няма да може да се яви на местните избори. А след това кога ще има други избори, според мен най-вероятно 2021 година. Това ще го обрече на дълго чакане, въпреки че той ще си направи телевизия. Но това е нещо съвсем друго.     

- Казвате, че се е определил. Къде е Слави Трифонов всъщност – ляв ли е, десен ли е, припознавате ли го вие, от ГЕРБ, като евентуален партньор?

- Това са въпросите, на които той ще трябва да отговаря оттук нататък. А това е сложността на политиката. Много е лесно, когато си отстрани, от позицията на кибик, да казваш какво трябва да се направи. Хайде, вземи да го направиш. Тъй че въпросите стават малко трудни. Разбира се, че той, първо, трябва да се определи къде стои – ляво, дясно, в нищото. Това също би могло да е някакво позициониране. Това са трудни въпроси. Ще се види и на местните избори според това какви кметове ще подкрепи. Ако подкрепя кметовете на БСП, значи гравитира повече в тази позиция. Ако подкрепя кметовете на ГЕРБ, значи, че няма да има свои кметове. Това са неща, през които минава всяка партия, затова според начина, по който вирее и адекватността на решенията, тя получава своя изборен резултат. Аз се радвам, че г-н Трифонов ще разбере, че политиката е малко по-сложно нещо от шоуто по телевизията.        

Сподели:
свързани новини
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов се срещна с Медведев - ето какво си казаха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов се срещна с Медведев - ето какво си казаха (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Руският премиер Дмитрий Медведев се срещна с българския...
на 12.08.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 10752
архив

Жената сервира обяд и се полива със супа.
- Еее, станах като свиня!!! 
А мъжът:
- Даже се заля и със супа...

няма нови новини
Днес: 287
hot
най-четени новини в момента
сега
3658
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Сачева с подробности за безработицата у нас (ВДИЕО/ОБНОВЕНА)
x
Съвети за добър сън при тревожност заради коронавируса
x