САМО В ПИК! Тома Биков с остри критики към БСП и Радев: Социалистите се държат безотговорно и глупаво. Радев демонстрира най-елементарно ниво на политическо мислене

Интервю

САМО В ПИК! Тома Биков с остри критики към БСП и Радев: Социалистите се държат безотговорно и глупаво. Радев демонстрира най-елементарно ниво на политическо мислене

122414
на 16.11.2020
САМО В ПИК! Тома Биков с остри критики към БСП и Радев: Социалистите се държат безотговорно и глупаво. Радев демонстрира най-елементарно ниво на политическо мислене
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Народният представител от ГЕРБ Тома Биков коментира в ексклузивно интервю за агенция ПИК скандалите в парламента с участието на БСП и първото интервю на живо на президента Румен Радев. Пред медията ни депутатът заяви, че колегите му от столетницата се държат безотговорно и глупаво и изрази мнение, че с изказванията си от петък държавният глава демонстрира най-елементарно ниво на политическо мислене.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

- Г-н Биков, миналата седмица отново имаше напрежение в парламента. Саботира ли БСП работата в пленарна зала?

- БСП има позиция от началото на тази парламентарна сесия, при която отказват да се регистрират за кворума и твърдят, че той е отговорност на управляващите. Ние нямаме проблеми с кворума. Проблемът дойде оттам, че немалко колеги се оказаха заразени с коронавирус и няма как да присъстват в залата, което е по-скоро технически въпрос,а не политически. Не сме загубили мнозинството си в парламента.

В същото време обаче имаме да приемаме бюджет, който е изключително важен за всеки българин в сегашната тежка ситуация, в която се намираме. За мен е абсолютно необяснимо БСП да се възползва от това, че има болни колеги, за да блокира работата на парламента и в последствие, ако техните искания се окажат удовлетворени, а именно парламентът да не работи, държавата да остане без бюджет. Ако това целят колегите от БСП, на мен ми се струва доста авантюристично.

- Как определяте поведението на колегите ви от БСП?

- Като безотговорно и глупаво. Безотговорно е, защото очевидно не си дават сметка за предизвикателствата, пред които е изправена страната. И глупаво, защото съм сигурен, че няма да им донесе никакъв политически дивидент.

- През уикенда стана ясно, че депутати лекари от БСП ще влязат в Ковид отделенията? Намирате ли за уместен подобен ход?

- Смятам, че всеки лекар така или иначе е на първа линия и предполагам, че колегите го правят с добро намерение. Дано да бъдат ефективни в тази своя дейност.

- Очаквате ли проблеми в работата на Народното събрание през тази седмица, след като има ваши колеги, които са болни, а опозицията в лицето на БСП и ДПС не се регистрира в зала?

- Ние приехме правила, според които колегите, които са в карантина, могат да се регистрират от дистанция по интернет. Няма да имаме проблем с кворума и ще продължим да работим по програмата на Народното събрание.

- В петък президентът Румен Радев даде първото си интервю на живо, откакто встъпи в длъжност на "Дондуков" 2. Обект на критика отново беше правителството. Вашият коментар?

- Аз смятам, че това беше доста слабо интервю. Очаквах освен критиката към правителството да чуя и някакви алтернативни мерки. Понеже президентът беше критичен и през пролетта по отношение на мерките, критичен е и сега по отношение на здравната криза. Тогава той обвиняваше правителството, че е затворило страната, сега обвинява правителството, че не е затворило страната. Очаквах да чуя той да каже например дали е за пълно затваряне, или е за разхлабване на мерките.

Това, което разбрах от неговото интервю, е, че президентът по отношение на здравната криза смята, че трябва да бъдат оставени експертите, не знам кои експерти има предвид, да се справят с кризата. В момента е ангажиран целият експертен потенциал на страната и се занимава с тази криза. Малко преди това в същия ден г-жа Илияна Йотова каза, че ще се справим с коронавируса, като направим една дискусия. Това са абсолютно несериозни тези и няма никакъв смисъл да се коментират.

- В интервюто на президента от петък стана ясно, че той е получи есемес, преди да замине за Естония за положителния тест на шефа на ВВС ген. Петров, с когото е бил контактен, но въпреки това е отлетял...

- Направи ми много лошо впечатление неговото оправдание за гафа му в Естония. Той заяви, че е бил информиран, че е бил контактен със заразен с коронавирус, но РЗИ не му била издала заповед и разпореждане. Абсолютно несериозно е един президент да се води в своите политически ходове, защото това са политически ходове, а не дипломатически, от разпореждания на РЗИ. Защото той не беше върнат от Естония от естонското РЗИ, а от естонския премиер. И това беше политически, а не здравен гаф.

Общото на цялото интервю е, че изглежда, че на господин Радев всички са му виновни, затова че по един или друг начин не участва адекватно в българския политически живот. И смятам, че такъв тип интервюта са симптоматични, затова че това ще бъде неговият пръв и последен мандат.

- Акуратно ли е неговото изказване, че всъщност той не разполага с никакви лостове и инструменти, за да се включи в борбата с пандемията?

- Той разполага с огромно влияние в обществото, но нито го осъзнава, нито, доколкото се вижда, е способен да го използва. Президентът е силен във времена на кризи. В спокойни времена той действително няма кой знае какви правомощия, за да участва в решаването на оперативните въпроси на страната. Във времена на криза обаче, включително и в Конституцията е написано, че когато има политическа криза и Народното събрание и правителството не са в състояние да работят, на президента му се вменяват други правомощия и той взима цялата власт в държавата. В сегашния случай със здравна и икономическа криза президентът и президентството, ако отношенията са нормални, могат да се превърнат, вече не могат, разбира се, в център, където всички институции и политически сили намират консенсус по въпроси на кризисния процес и на неговото решаване. Нашият президент вече една година не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност, който е този орган и това правомощие на президента, което му дава възможност да лидира такъв тип процеси.

- Румен Радев обаче спомена, че няма смисъл от свикването на КСНС.

- Това, че президентът не може да лидира тези процеси и че изобщо не е в състояние да разбере смисъла на политическия процес, е проблем не само за него, но и за всички български граждани. Но не е вярно, че той няма правомощия. Това е едно от сериозните му правомощия. И аз не успях да разбера какво иска да каже с твърдението си, че ако свика КСНС, щял да разруши доверието в този орган. По същата логика, за да не се руши доверието в президентството, дайте да го затворим. Това означава изказването на Радев.

- Президентът беше категоричен, че е невъзможно да има обединение с правителството в този момент на криза. Адекватно и отговорно ли е неговото поведение на фона на случващото се в страната?

- Това е най-елементарното ниво на политическо мислене. Това е политическо мислене, което се позиционира спрямо други личности. В случая, ако премиерът Борисов каже да се приемат по строги мерки за здравната криза, президентът Радев казва да се приемат по леки мерки. И обратното - ако премиерът иска по леки мерки, Радев иска по-строги. Това обрича този, който изповядва такъв стил, на непрестанно въртене и на изпадане в конфузни ситуации.

По-високият стил на поведение е да се позиционираш около някакви тези и някакви принципи и според тях да избираш с кого да общуваш политически. Но в кризисни ситуации, каквато е сегашната, не може да си дребнав, да се чудиш как да бъдеш винаги против само и само да си срещу този, когото не харесваш. Политиката е място, на което трябва да работиш с хора, които не харесваш. Това е големият майсторлък. А не с хора, които ти козируват, изпълняват устава и от време на време се скатават. Това се нарича казарма, но не и политика.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 141
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК