Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК! Тома Биков с разбиващ коментар за "обединителя" Румен Радев: Президентът ни води към криза и хаос, а няма позиция и рецитира фейсбук статусите на Нинова

САМО В ПИК! Тома Биков с разбиващ коментар за "обединителя" Румен Радев: Президентът ни води към криза и хаос, а няма позиция и рецитира фейсбук статусите на Нинова

на 13.08.2018
179481
78
САМО В ПИК! Тома Биков с разбиващ коментар за "обединителя" Румен Радев: Президентът ни води към криза и хаос, а няма позиция и рецитира фейсбук статусите на Нинова

Скандалите около президента Румен Радев не стихват. След като стана ясно, че арестуваният с Митьо Очите в Истанбул общински съветник от БСП Бенчо Бенчев е помагал в предизборната му кампанията, за да стигне до "Дондуков 2", както и че договорите сключени с фирмата на Бенчев "Аркус" за охрана на обекти на бургаските митници, са от време на служебния кабинет на президента, на Радев му трябваха цели 10 дни да реагира. 

Румен Радев: Опитват да пришият Митьо Очите на служебното правителство

Румен Радев: Опитват да пришият Митьо Очите на служебното правителство

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията, че...

на 12.08.2018

Вместо обаче да си посипе главата с пепел, той сее заплахи как следващия път, ако прави служебен кабинет, ще сменя чиновници. 

За капак обвини правителството в бавна реакция по повод думите на Зора Заев за Илинденско-Преображенското въстание. При все, че самият той реагира след 10 дни.

По всички личи, че нервите на Радев не издържат и той вече започва да показва истинското си лице. Агенция ПИК потърси за коментар депутата от ГЕРБ Тома Биков, като представител на управляващата коалиция. 

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Биков, за първи път президентът Румен Радев се "изпусна" и разкри истината - че иска предсрочни избори и сваляне на правителството. Как ще коментирате това?

- Мисля, че това не е нещо ново. Това означава, да го кажем директно, че президентът иска да въвлече стараната в политическа криза, без ясна представа как тази политическа криза ще бъде решена след това.

Това е опасно за страната, защото една политическа криза означава практически да спре икономическият растеж, да свали приходите в бюджета - така, както се случи по време на последното служебно правителство. Само за три месеца приходите спаднаха и контрабандата се увеличи.

Аз не обвинявам дори служебното правителство, това се случва при почти всяка политическа криза. В този смисъл, ако алтернативата на сегашното управление е политическата криза - аз смятам, че това е единствената алтернатива, защото не виждам алтернатива в лицето на БСП и на ДПС, но хората в крайна сметка трябва да направят своя избор.

Нека обаче на забравяме, че техният избор беше направен само преди година и три месеца. След президентските избори, това го подчертавам, след като господин Радев спечели президентските избори, ГЕРБ спечели парламентарните избори. И направи легитимно управление заедно с Обединените патриоти. Единствената алтернатива на това управление е хаосът. И аз смятам, че господин Радев работи за хаос. Но това вече е въпрос на негово решение и той носи своята политическа отговорност. 

- Добре, но тук не става само дума за това, че ще настане хаос - той се закани, че при следващото служебно правителство, което явно той се надява да направи, ще има тотална чистка на кадрите на ГЕРБ. Какво означава това?

- Ами аз първо не знам какъв е критерият да кажеш за някого, че е "кадър на ГЕРБ". В държавната администрация работят държавни служители, хора на трудов договор и хора, които в крайна сметка вършат някаква работа. Ако за него цялата държавна администрация са "хора на ГЕРБ" и тези държавни служители трябва да бъдат сринати, според мен е опасна идея, защото това означава да се върнем във времената на 90-те години, когато с всяко ново правителство държавната администрация беше прочиствана - имаше синя метла, червена метла.

А в един момент, преди управлението на ГЕРБ - 2003-2004 г. имаме все пак някаква традиция, включително и през закон за държавния служител, с който се гарантира приемственост на опита в държавната администрация. Разбира се, че в държавната администрация има много кусури, но едно от постиженията на последните 15 години е, че тя не е била подлагана на сини, червени и на всякакъв вид метли.

Ако президентът иска да върне времената на "метлите" в администрацията, мисля, че това е крайно безотговорно и това ще унищожи позитива, който е натрупан през последните години. Това не са хора на ГЕРБ. Както се видя в конкретните случаи, за които той говори, става въпрос за хора, които работят в държавната администрация през последните 20 години, преди изобщо ГЕРБ да бъде създаден. 

- Министър Горанов загатна за "сестра на член на БСП", но не пожела да продължи натам. Вие нещо знаете ли по въпроса?

- Нямам идея за кого става въпрос и не мисля, че това е толкова важно. По-важното е, че в държавната администрация работят хора с всякаква политическа принадлежност и това е нормално. И така и трябва да бъде.

Ако президентът иска в държавната администрация да работят само хора, които не харесват ГЕРБ или са против ГЕРБ, то на мен това ми прилича на някакъв вид комунизъм! Само партийни членове на БСП вероятно трябва да работят там.

ГЕРБ са 1 милион и 100 хиляди души - избиратели. И президентът това трябва да го знае.

Може би една част от тях дори са гласували за него. Ако той е срещу тези хора, той ще усети много лесно и тяхното отношение върху себе си. Защото ГЕРБ не е само Бойко Борисов или само министрите, или само депутатите от ГЕРБ. Това са тези хора, които той по конституция е длъжен да представлява и да обединява.

Към хората на ГЕРБ трябва да добавим и онези 400 000 души, които са гласували за Обединените патриоти. Те също са част от българския народ. Ако той си представя българския народ само като членската маса на БСП, значи сме в ситуация, в която имаме президент с нереалистична представа за политическия живот.

 - Как си обяснявате факта, че изчака повече от 10 дни, за да излезе и коментира скандала около Бенчев и Митьо Очите и седмица, след като от ПИК направихме разкритието, че всъщност договорите за митниците са сключени по време на служебното правителство? И защо скочи толкова остро? Има ли нещо скрито, притеснява ли се от нещо?

- Първо, и двата казуса възникнаха от средите на БСП. Аз не знам защо той изля гнева си върху ГЕРБ при положение, че ГЕРБ няма нищо общо с първия казус, свързан с евентуалната подкрепа на Бенчо Бенчев за президентската му кампания. Това беше казано и аз държа да го подчертая - това, че имало такава подкрепа, беше казано от члена на ИБ на БСП, на централното ръководство на социалистите, един Атанас Зафиров. Това нито аз съм го казал, нито някой от ГЕРБ.

Така че ако той има нужда от обяснение, смятам, че не би трябвало да се обръща към Сметната палата, а към централното ръководство на БСП на "Позитано" 20. Защото от там твърдят, че Бенчо Бенчев е участвал в президентската кампания. Това, че в Сметната палата не е регистрирана подкрепа от Бенчо Бенчев, е по-притеснителното. Защото ако е имало подкрепя, БСП трябва да обясни в какво се е изразявала. Може би е разнасял флайери по улиците.

- Според БСП той е ходил да агитира за тях сред хората...

- И е лепил плакати вероятно. Но те да кажат каква е била подкрепата, защото действително в регистъра на Сметната палата няма регистрирано дарение от него. Ако той е помагал с пари, означава, че подозренията, че са съществували черни каси, се потвърждават. 

- Като допълнение, и техен общински съветник като член на БСП каза, че са получавали пари.

- Това беше за местните избори. Член на ръководството на БСП - Бургас и общински съветник каза, че Бенчев е давал по 20-30-50 хиляди лева, след което централното ръководство на БСП каза: "Няма регистрирани такива дарения по закон". Което ги прави незаконни! А Бенчев каза, че не е вярно, че е дал 50 хиляди лева, а е дал много повече.

Нали разбирате, че този разговор е в рамките на БСП, а ние само стоим отстрани и изразяваме подозрение, че ако всичко, което БСП казва, означава, че те имат черни каси, които употребяват по време на избори или в извънизборни ситуации. А когато има черни каси, има поемане на неясни ангажименти към неясни среди. Защото в крайна сметка Бенчев беше арестуван заедно с човек, осъждан за наркотрафик.

Нали разбирате, колко сложни връзки стават в тази ситуация! И когато член на централното ръководство на БСП казва, че същият Бенчев е участвал в кампанията на президента, президентът би трябва да се обърне към партията, която го е издигнала, и да я пита вярно ли е това и в какво се изразява тази помощ. аз не изключвам президентът да не е знаел. Но не виждам защо той се обръща към Сметната палата и към ГЕРБ.

Вторият казус -  с договорите. Този договор, който предизвика президентът да каже, че ще има тотална чистка, ако има ново служебно правителство, беше развят по време на пресконференция на БСП, а не на ГЕРБ. Откъде го извадиха този договор?! След което се оказа, че договорът, тази обществена поръчка, е бил приключен по време на служебния кабинет. Аз не виждам пак участие на ГЕРБ в тази драма. Ако президентът и БСП имат някакви неизяснени отношения - финансови, политически и комуникационни, те имат достатъчно канали за комуникация помежду си, за да излязат с някаква консолидирана позиция.

Не виждам каква е вината на ГЕРБ нито за единия, нито за другия казус. Истината е, че ударите срещу президента - и по двата казуса, дойдоха от БСП. 

- А как си обяснявате факта, че напада властта за реакцията по скандала със Заев, а самият той не беше коментирал повече от 10 дни?

- По въпроса за Македония. Първо, това е повторение на позицията на Корнелия Нинова. Тя е преписана от Фейсбук профила на Корнелия Нинова. А госпожа Нинова като един народен представител, може да си пише във Фейсбук каквото си иска. Защото от нея нищо не зависи по отношение на Македония. Но от президента зависи доста.

И смятам, че е несериозно президентът да рецитира Фейсбук статусите на госпожа Нинова. А македонската тема е много сложна и много дълбока. Като президент Румен Радев (а той е президент от година и половина) бе на посещение в Македония. И там македонският президент отказа да посети българското военно гробище.

Тогава българският президент можеше да реагира. Реакцията на нашия президент в онзи момент се изрази в това, че покани македонския президент у нас и го посрещна, с всички държавни почести. Защо той не постави този въпрос по време на срещата си с македонския президент?!  Второ - президентът казва: "Трябваше да има бърза реакция". Той не каза каква трябва да бъде тази реакция. Според него бързата реакция трябва да бъде, когато Македония отвори глава 35 за кандидатстването си за членство в ЕС, ние да поставим този въпрос.

Аз не виждам каква е бързината на тази реакция, при положение, че Македония все още не е почнала преговори. Това означава, че ние след 5 години ще им поставим този въпрос. Ако това е "бързата реакция"... А нашата бърза реакция беше, че премиерът каза точно това - когато дойде време за приемане на Македония в ЕС, ние ще си спомним за тези думи на Зоран Заев.

И Зоран Заев излезе на следващия ден и каза: "Извинявайте!"... Истината е, че при подобни реакции - и то, според мен, координирани между Корнелия Нинова и Румен Радев, има едно бойкотиране на тази българска външнополитическа линия. И то е в полза на трети страни, които нямат интерес България и Македония да имат близки отношения. В Македония има антибългарски кръгове, които използват същата реторика като Радев и Нинова...  

- Винаги, когато Румен Радев направи някакъв гаф, се обвиняват съветниците му. Сега обаче той си говори от негово име. 

- За изразеното мнение си носи отговорност този, който го изразява. Още повече, когато става въпрос за президента. Той носи отговорност за целия си екип, за себе си и за всички изказвания. Няма кой друг да понася отговорност. И още нещо - президентът е най-политическата длъжност в държавата.

Президентът е повече политик и от депутатите. Няма по-политическа длъжност! Липсата на опит не е оправдание. Той е политик, той е най-политик в държавата и след като е избран за президент, никой няма намерение да се съобразява с това, че няма опит. Както в армията, откъдето той произлиза, ако човек никога не е карал самолет и се качи на самолет да го пилотира, проблемът е негов. За съжаление, в политиката е много по-сложно от пилотирането на самолет, защото в този самолет седят 7 милиона души. 

- Като казахте - армия, имаше и коментари за това, че правителството отделя едни пари за армията, после не ги дава, за да има излишък в касата. 

- Ами кога не ги дава? Той трябваше да отговори на този въпрос. Веднъж не ги даде, защото след провеждането на парламентарните избори през март миналата година, малко преди да се състави редовното правителство, служебното правителство в нарушение на процедурите избра доставчик на новите самолети. Заради, което бе направена анкетна комисия в парламента и това решение беше отменено, защото то беше крайно нелегитимно.

При положение, че след една седмица беше избрано ново правителство с действащ парламент зад гърба си... Това служебно правителство, малко преди да му приключи мандата, си позволи да сключва сделки за милиарди. И тогава може би президентът трябваше да изрече думите на Гьоте: "Повече светлина", защото това решение бе направено в нарушение на процедурите. 

Сподели:
свързани новини
ВСИЧКИ ВЪН: Злобата на Румен Радев, разединителя на нацията ВСИЧКИ ВЪН: Злобата на Румен Радев, разединителя на нацията
Президентът на републиката, дефинитивно - национален...
на 13.08.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3418
архив

– Кондуктор, какво е това безобразие? Влакът едва тръгна, а на мен вече ми откраднаха куфара! – Нищо чудно, господине, това е бърз влак!

 

няма нови новини
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
сега
2638
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x