САМО В ПИК! Топклиматологът Георги Рачев с ексклузивна прогноза за времето! Ето кога идва краят на виелиците и затоплянето

НАЙ-ВАЖНОТО

САМО В ПИК! Топклиматологът Георги Рачев с ексклузивна прогноза за времето! Ето кога идва краят на виелиците и затоплянето

234108
на 06.01.2017
САМО В ПИК! Топклиматологът Георги Рачев с ексклузивна прогноза за времето! Ето кога идва краят на виелиците и затоплянето

България е обхваната в зимен капан, а идват и още по-тежки дни. За това какви температури ни очакват и наистина ли у нас нахлува арктически студ, потърсихме топ климатологът доц. Георги Рачев. Днес в деня на Богоявление той бе на едно от най-горещите места, Калофер. За пътната обстановка и кога да очакваме затопляне в тези мразовити дни ни разказа специалист №1 по прогнозите за времето.

препоръчано

Интервю на Гергана Ингилизова

- Доц. Рачев, всички прогнозират арктически студ, пресилено ли е това определение или наистина трябва да се готвим за много студени дни?

- Това определение "арктически студ" до известна степен е вярно, защото идват пет ледени дни за София със сигурност. Максималните температури няма да превишат 0 градуса, дори ще бъдат от порядъка на - 5 до -7 градуса. Доколкото знам дори в момента в София е - 7 градуса. Това студено време ще продължи, защото се спуска студен въздух, който наистина е от големите географски ширини, от района на Арктика. Предстои затопляне на въздушната маса, но това ще стане много бавно и в рамките на тези пет дни. Да се надяваме, че над средиземноморието има възможност да се образува нов циклон, който да смекчи тези ниски температури, които ни очакват пред тези пет дни. 

- Снеговалежите също не спират за момента?

- Снеговалежите ще спрат още привечер над западна България, в неделя има вероятност за още малко валежи, но те в никакъв случай няма да бъдат с този териториален обхват и този интензитет, каквито бяха до днес. Това което се случва е, че цяла североизточна България е затворена вече. Това не е ново, не е за първи път и преди се е случвало. Въпросът е, че този студен въздух ще остане доста дълго в няколко последователни дни. Това е по-рядко случващото се в България. Това е в резултат на този циклон и антициклон, който се образува над централна Европа. Това съчетание даде възможност да се засегнат от студения въздух не само България, но и целите Балкани и за образуване на такава контактна зона. Студено ще бъде в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и още много други държави. 

- В Македония дори обявиха на места бедствено положение. 

- Да, защото картите, които гледах вчера там снеговалежите са още по-обилни отколкото у нас. Определено следващите дни ни предстои студено време. От сряда ни очаква затопляне и връщане към нормалните зимни температури, такива каквито ги познаваме за януари месец. 

- Каква е вашата пропоръка към хората в тези критични пет дни?

- Препоръката ми е към по-възрастните хора. Не е лошо да си стоят в къщи, защото в тези студени дни риска от инфаркт и инсулт рязко се увеличава, поради това че кръвоносните съдове рязко се свиват от студа, а преминаването от топло в студено и обратното при по-възрастните се приема много трудно и доста болезнено. За младите няма проблеми. Другата ми препоръка е да не пълнят травматологиите на болниците в страната, защото ще продължава да има заледени участъци, въпреки, че е почистено на повечето тротоари. 

- Сутринта бяхте в Калофер, сега пак пътувате, почистени ли са пътищата?

- От Пловдив, магистралата е на асфалт. Пътува се безпроблемно, в някои участъци където дори са сухи, може да се вдигне и над 100 км. в час. Няма никакви закъсали коли, хората се движат разумно предвид обстановката, до този момент нито за секунда не е имало проблем с пътя. 

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Въздържайте се от покупки - рискувате да пипнете венерическа болест, ако правите секс със случаен партньор АСТРОЛОГИЯ: Въздържайте се от покупки - рискувате да пипнете венерическа болест, ако правите секс със случаен партньор
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов разбива мераците на Манолова и Капон да управляват държавата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 195
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това