Вход
София
Времето в София 19 o C

САМО В ПИК! Топ адвокатът Марин Марковски за разкритията за следени прокурори от хора на Божков: Това е прецедент! Досега, Слава Богу, няма случаи на атентат срещу магистрати

САМО В ПИК! Топ адвокатът Марин Марковски за разкритията за следени прокурори от хора на Божков: Това е прецедент! Досега, Слава Богу, няма случаи на атентат срещу магистрати

на 05.07.2020
160635
0
САМО В ПИК! Топ адвокатът Марин Марковски за разкритията за следени прокурори от хора на Божков: Това е прецедент! Досега, Слава Богу, няма случаи на атентат срещу магистрати

От прокуратурата направиха нови разкрития във връзка с разследването срещу Васил Божков и хората му вчера. От представените документи става ясно, че приближените на хазартния бос следят не само магистрати, но и децата им.

В дома на арестувания в столичния квартал „Симеоново” Славчо Марков, който е дясна ръка на Божков, след като напуска ГДБОП, са открити десетки профили на прокурори, семействата им, включително снимки, телефонни номера и адреси! Има и прокурорско постановление, свързано с Лилана.

За експертен коментар за откритията агенция ПИК потърси топ адвоката Марин Марковски.

- Г-н Марковски, коментарът Ви за поредните разкрития на прокуратурата във връзка с разследването срещу Васил Божков и хората му и представените документи, че приближени до хазартния бос са следили не само магистрати, но и техните деца.

- Коментарът ми е няма как да бъде различен от професионален, съобразен с текста на закона. Когато има висящо наказателно производство, досъдебно производство, събирането на доказателства включва изземването на веществени доказателства, които се прилагат към всичките доказателства по делото. Това е преценка на наблюдаващия прокурор, извършено от екипа разследващи полицаи. Така че това е правомерно действие. Разбира се, иззетото веществено доказателство никога не означава установена вина. Но това доказателство е свързано, разбира се, с обвинението и неговото доказване. Друг коментар не може да има.

Сред иззетите доказателства са десетки профили на прокурори, разследвали Божков, семействата им, включително снимки, телефонни номера и адреси..

- Нещата пак трябва да бъдат преценени през призмата на закона. При точния предмет на всяко едно веществено доказателство, те са писмени веществени доказателства, се прави преценка за това, какво е неговото отношение към обвинението. Разбира се, притеснително звучат тези факти за иззети веществени писмени доказателства за личния живот на магистрати и прокурори. Но всичко това предстои да бъде преценено от прокуратурата.

Там се правят едни експертизи, които са много прецизни и математически точни. Установява се дали не става въпрос за фотомонтажи, дали всички досиета са автентични. Следователите ще направят писмен анализ дали отразеното в тези писмени доказателства е действителното такова, каквото е положението на нещата. Тоест, фактите, описани там, отговарят на истината. И вече ще се направи цялостна преценка.

Като това е притеснително и неособено лицеприятно. Но тези оценки трябва да бъде винаги свързани с тяхното доказателствено значение. Точно заради това и няма да кажа на колегите-магистрати вечер да се прибират по-рано и да си заключват вратите. Защото в България, Слава Богу, няма посягане на съдия, прокурор, следовател. Няма такива случаи на атентати, удари,  на нападения. Разбира се, предпазливия и Господ го пази.

- Става дума за профили на прокурори, разследвали Божков, открити в дома на един от най-приближените му. Какво говори това, такова нещо прецедент ли е?

- Прецедент е. Действително няма в практиката изземане на такива тесни доказателства за това нещо. Разбира се, това буди размисли. Но всеки един предварителен извод би бил прибързан. Но, те нещата сами по себе си говорят красноречиво. Става дума за засягане на правото на личен живот, на личните данни. Те се охраняват от Конституцията и закона. Така че, ако тези неща се окажат автентични, което е много вероятно, това означава, че има нарушения в действащите разпоредени на Закона за защита на личните данни и правото на личен живот.

- С оглед на цялата тази ситуация, доколко, според Вас, може да има заплаха за личния живот на магистратите и как да бъдат защитени те?

- Доколко са заплашени, това е една логическа преценка с много възможни варианти. Пак казвам, че досега, Слава Богу, нямаме никакви случаи на атентат срещу прокурор или съдия. Заради това, аз лично смятам, че даже публикацията на тези документи и това, че са иззети, ако някой има идеята да притесни, той ще бъде вече спрян от факта, че се знае за това, че са иззети и се досеща и може да си направи логически извод кого притеснява и защо притеснява. Но всички тези неща са възможни хипотези. В наказателния процес, когато става въпрос за свобода, за затвор, това са изключителни човешки ценности от висш ранг, винаги трябва да има категорична несъмнена доказаност. Това е изходна точка за размисъл, анализи и, разбира се, на предпазливост.  

- Сред откритото има и неподписано прокурорско постановление, свързано с приближената до Васил Божков певица Лилана. Наличието на такъв документ какво нарушение е?

- Наличието на едно неподписано постановление, стойността на едно неподписано постановление е същата, каквато има един бял лист хартия. То няма юридическа стойност. То трябва да бъде подписано, подпечатано, заведено. Прокурорските документи имат една строга законова отчетност, която е задължителна. Реално, това няма никаква юридическа стойност.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24029
архив

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.

 

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
3678
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Терор на Румънското посолство! Силоваци крещят на хората от блоковете: Свини герберски, сега ще се качим да ви потрошим! Десетки треперят, блокирани в градския транспорт (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
x
ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Ето как трябва да закусвате
x