Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК! Топ адвокатът Марин Марковски разкри: Обвинението срещу Нено Димов предвижда до 12 години затвор. Борисов трябва да се обърне към Страсбург по делото с Елена Йончева

САМО В ПИК! Топ адвокатът Марин Марковски разкри: Обвинението срещу Нено Димов предвижда до 12 години затвор. Борисов трябва да се обърне към Страсбург по делото с Елена Йончева

на 10.01.2020
139719
42
САМО В ПИК! Топ адвокатът Марин Марковски разкри: Обвинението срещу Нено Димов предвижда до 12 години затвор. Борисов трябва да се обърне към Страсбург по делото с Елена Йончева

Обвинение в умишлена безстопанственост бе повдигнато днес на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Поводът е безпрецедентната водна криза в Перник, оставила на сухо над 100 хил. души. 

Нено Димов бе арестуван вчера за 24 часа. Днес мярката му беше удължена до 72 часа. Самият Димов подаде оставка, премиерът Бойко Борисов я прие.

Министър Димов е нарушил служебните си задължения, не е положил усилия за управлението на язовир "Студена", според прокуратурата. "Язовир "Студена" е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал графиците и е разрешавал водоподаването. Той не е положил грижи за стопанисването на водния режим на "Студена", въпреки наличието на налични доклади от институции”, казаха от прокуратурата.

Потърсихме за коментар топ адвоката Марин Марковски.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- За първи път в демократичната история на  България имаме арестуван действащ министър. Какъв е анализът ви като юрист, г-н Марковски?

- Арестуването на министър означава, че прокуратурата изпълнява принципа за равенство пред закона. Няма значение дали си министър, или портиер. Всички сме равни пред закона.

Категорично трябва обаче да се вземе предвид, че всеки е невинен до доказване на противното. Затова предварителни ръкопляскания или злобни атаки не са необходими.

Предстои събиране на доказателства. И съдът е този, който ще реши Нено Димов виновен ли е или не.

- Логично беше министър Димов да понесе някаква отговорност, защото той подписва къде и на кого да се дава вода от язовир "Студена", не е ли така?!

- Първо трябва да се установи теоритично дали е нарушил закона и тогава да се види административна или наказателна санкция трябва да се носи. В правото има математическо звучене. 

Моето разбиране е, когато се стигнало до положение хората да нямат вода, причината е липсата на организация. И трябва да се направят две неща. Първото е да се потърси юридическа отговорност по закон. И второто - да се предприемат мерки. Не е нормално бедуините в пустинята да имат вода, а хората в Перник да нямат. Чувам, че се търсят допълнителни водоизточници. Необходимо е време и интензивна работа по този въпрос. Да не вървим по линията - дайте да намерим виновен на всяка цена. 

- В случая имаме подвигнато обвинение срещу Ненов Димов в умишлена безстопанственост...

- Това е престъпление, свързано с вреди. В случая става дума за вода. Много тежко е обвинението. Когато си бил министър на върха на пирамидата, е мъчително.

- Какво наказание предполага това обвинение, ако бъде доказано?

- Наказанието е тежко - от 3 до 12 г. затвор. Тепърва ще трябва да се докаже, че той е създавал умишлено разхищаването на водата. Трябва да се съберат доказателства. Прокуратурата ще се справи с това. 

- Не мога да не ви попитам и за друг един казус - съдът на Лозан Панов отсъди в полза на Елена Йончева срещу Бойко Борисов да й плати 5000 лв. Как се стигна до тази присъда, вие сте адвокат на премиера?

- Не става въпрос за присъда. Това е гражданско дело.

Елена Йончева съди Бойко Борисов и ГЕРБ. Искът срещу ГЕРБ е отхвърлен. Тя загуби делото срещу партията.

Йончева съди Бойко Борисов с мотива, че е оскърбена и чувствата й са засегнати от думите му, че са похарчени държавни пари за нейните разследвания. Искът й срещу ГЕРБ беше, защото това е партията, на която той е лидер. Съдът счете, че политическата сила не може да носи отговорност. Това, че Борисов е неин лидер, не означава, че ГЕРБ трябва да отговаря.

Ние доказахме, че Йончева е била спонсорирана от фирми, които са плащали разходите за разследванията й. Телевизията е давала реално време на фирмите, а те са го продавали.  И тя не го оспори.

През този период Йончева беше фактическа съпруга на тогавашния премиер Сергей Станишев. 

- Съдебното решение е окончателно...

- Да, окончателно е. Освен ако Бойко Борисов не реши да се обърне към съда в Страсбург. Аз като негов адвокат го съветвам да го направи. Защото моето убеждение е, че това е неправилно решение. Експертизите и доказателствата не установиха, че Елена Йончева е изпитала морални страдания. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3595
архив

Учителката към Иванчо: - Стани и ми кажи една гласна! - Иванчо става и казва: - А - Браво, а сега кажи една съгласна! - Една съгласна, ...амиии Марийка - Марийка ли, каква Марийка, тя не е съгласна.?!- Марийка става и казва: - Ааа, съгласна съм, г-жо, съгласна съм!

 

няма нови новини
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
сега
2359
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x