Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК! Топ диетоложката проф. Донка Байкова с горещи съвети за Великденския пир: Как да излезем от постите и да не се "пръснем" на трапезата? Кои са най-застрашени от преяждане

САМО В ПИК! Топ диетоложката проф. Донка Байкова с горещи съвети за Великденския пир: Как да излезем от постите и да не се "пръснем" на трапезата? Кои са най-застрашени от преяждане

на 07.04.2018
34382
9
САМО В ПИК! Топ диетоложката проф. Донка Байкова с горещи съвети за Великденския пир: Как да излезем от постите и да не се "пръснем" на трапезата? Кои са най-застрашени от преяждане
07.04.2018
9
34382

Как да излезем от Великденските пости плавно и да съумеем правилно да се храним на богатата трапеза НА празничната трапеза в неделя, какви болести могат да се обадят, ако прекалим с храната и кои хора да внимават най-много с яйцата и мазното агне отговаря пред ПИК топ диетоложката проф. Донка Байкова.

- Г-жо Байкова, доста хора спазват пости, а предстои истински пир по време на Великден. Какво ще посъветвате онези, които досега са яли само растителни храни?

- Много е важно тези хора да подходят с информираност.  Постещият би трябвало с голяма информираност да е зареден, за да премине към обичайния си модел на хранене, когато ще включи храни и напитки, от които до момента се е въздържал. Ензимните системи за смилане на животинските съставки не са били активни до момента - не са консумирани месо, яйца, мляко, млечни продукти, свинска мас, сланина, говежда лой. Рибата е консумирана само на Благовещение и на Цветница. 

- След обикаляне на църквата в полунощ срещу Възкресението всички ще са нетърпеливи да седнат на трапезата, за какво трябва да внимават християните, които са спазили поста?

- След приключването на службата и обикалянето на църквата голяма част от хората копнеят да си хапнат обилно от онези вкусни неща на базата на животински продукти - от благоуханния козунак, от обредния хляб, от шарените яйца. При яйцата има природна концентрация на онези хранителни вещества, които раждат живот след мътенето - пиленцата. Това е концентрирана храна и е трудна за храносмилателната система. Ако я натоварим с много неща наведнъж, рискът за възпаление е голям. 

- А агнешкото, то как ни действа? Някои чакат с нетърпение празниците и пролетта именно заради агнешкото на трапезата...Да не говорим, че някои го поливат обилно с алкохол.

- Агнешкото, което ни чака на трапезата, е червено месо, което е доста мазно. Овчата лой е трудносмилаема, натоварва панкреаса и жлъчно-чернодробната система. Натоварват ни и алкохолните напитки - те отново изискват метаболитно разграждане пи ангажиране на редицая ензимни системи. Натоварва се цялото кръвообращение и сърдечно-съдовата система, защото всички тези съставки би трябвало да отидат от стомаха и червата в кръвообръщението и да го насочат към храносмилателните органи. Всичко това е свръхкалорично меню и натоварва целия организъм. Да не говорим за празните калории на масата - захарите са празни калории, газираното, алкохолът...Плодовете пък дават плодова захар в организма. Та за всичко това, на празничната трапеза ще отговаря домакинята. Тя е тази, която ще сервира и отсервира, и тя ще зададе тона и модела кое след кое и кога да се приема. Тя трябва поетапно да поднася храните, които е приготвила с обич за своите близки. 

- Как трябва да се поднася великденското меню? 

- Поетапно. Да се яде всичко поотделно. Примерно първото, което може да се хапва е козунакът - една-две филийки козунак с обикновена вода или с домашна цитронада с мента, джинджифил, за по-добро храносмилане, босилек за черния дроб. Или домашна плодова напитка, която е приготвена от домакинята. Също така козунакът може да се сервира и със студен чай, също приготвен у дома. Добре е технологичните добавки да са сведени до минимум. 

- Нека дадем примерно меню за празничната неделя.

- В 10 часа, когато всички са станали, ще се чукнат с яйца за здраве и късмет, после слагаме яйцата в хладилника задължително, а масата украсяваме с изкуствени яйца. На обед е тържествения обяд - поетапно преминаваме към основното ястие и завършваме с лек плодов десерт. Всичките тези храни трябва да се приемат с вече присъствалите в менюто досега плодове и зеленчуци, а не с концентрирани добавки. 

- Кои хора трябва да са най-внимателни към Великденската трапеза?

- Диабетици, хора със сърдечно-съдови болести, със стомашно-чревни проблеми, с панкреатити, с жлъчни проблеми, с камъни в бъбреците. Те трябва да са най-внимателни към трапезата. Нашите черва са 7,5 м. и е хубаво да започнем със салати като предястие, защото те събуждат червата от заспалост и с техните фибри подготвят червото за по-добър пасаж. Зелената салата трябва да подправим със зехтин и олио плюс кисело мляко, сирене, и да комбинираме с айрян, за да забавим абсорбацията на алкохола. 

- Твърди се, че агнешкото е по-хубаво студено, но повечето хора го предпочитат топло, с хрупкава коричка...

- Месото е хубаво да се сервира леко охладено - лоените капчици могат да бъдат отпрепарирани с ножа и това да ни спаси от натоварване. Единствен панкреасът отговаря за разграждането на мазнините и ще го поставим в риск. Жлъчката също е в риск от свръхмазно хранене. Затова агнешкото се поднася на малки порции, но на стайна температура. Хубаво е месото да се сервира с най-леката гама зеленчуци и подправки - лапад, спанак, джоджен, магданоз. Нека оставим дроб сармата и картофите за друго хранене. Месо плюс питка, месо плюс картофи, месо плюс ориз - това са много концентрирани храни. Но, ако продължим с великденската неделя - следобед се оттегляме и можем да хапнем само 1 яйце или 1 филия козунак. За вечеря нека има зеленолистна салата и риба, или яйца, или малко месо. Защото обедните ритуали са продължили няколко часа и сега храненето трябва да е леко. 

Домакинята нонстоп трябва да отсервира, за да не се отрупва трапезата и зрително да искаме още и още. Трябва да пием много течности, да не бъркаме видовете алкохол, да изпием минимално количество ракия със салатата за наздравица, а даже, ако можем и без алкохол. Ако пием все пак, трябва да употребяваме голямо количество вода или цитронада. 

Храносмилателната система се състои от стомах, задстомашна жлеза и жлъчно-чернодробна система. Те реагират еднопосочно. Ако имаме един проблем в стомаха, това веднага ще рефлектира и върху панкреаса и жлъчката. Хората с диабет тип 2 трябва да са много внимателни, както и тези с панкреатита и със заболявания на сърдечно съдовата система. Бъдете нащрек и с ядките - те са трудносмилаеми. Да внимават и хората с повишена пикочна киселина, с подагра, със свръхтегло, с високо кръвно. 

- Колко яйца може да изядем на Великден?

- Здрав човек може да изяде три яйца за един ден, не повече. Онези, които имат жлъчно-чернодробни проблеми, ще реагират на жълтъка с жлъчни спазми, а алергичните - на белтъка. В крайна сметка трябва да знаем, че цялата храна ще бъде изядена, тъй като дните са четири.

- Как да продължим след четвъртия празничен ден? Необходимо ли е разтоварване?

- Веднага след това, първите четири дни трябва да преминем на два по-леки, разтоварващи дни, на вегетарианско меню с кисело мляко, пълнозърнести храни, картофи. Растителни плюс млечни храни и тук-там яйца, които, напомням, държим в хладилника. Както казваме: Не всеки ден е Великден.  

- Удачно ли е да започнем разделно хранене в подготовка за лятото?

- Ненатрапчиво разделно хранене е интелигентно хранене. Защото към комбинираните храни се насочват различни системи ензими и се получава конкуренция. Но нека оставим хората сами да решат как да се хранят, защото има такива, които агресивно се нахвърлят към всеки съвет. 

Сподели:
Напиши коментар »
(9)
1
си Доне. Едно ядене за Великден и него ще измъкнеш от хората омършавели с твойте диети. Кът те гледам, все си на диети Изчадие адово..., още байково
2
Появи ли се тази великка професорка и веднага си казвам - прави точно обратното! Байкова, Донке, ти сама ли си мислиш, че си топ диетоложка или някой иска да те подведе?
3
Каблешковска мастия и застаряла корва от селски произход.
4
... има хранителни навици на домашна свиня. И проф. Донка Байкова може да прибави към помията, към която е пристрастен.
5
E-e-e, аман от тая Донка Байкова - на всеки Великден, на всяка Коледа все едно и също - бля-бля - бля. То са едни "горещи" съвети, то едно чудо. Аман вече!!
6
Онези, които дават акъли за здравословно хранене са по-вредни от самите вредни храни.
7
Моля ви стига с тази измислена професорка. Това което тя казва е едно също от поне 15 години. Това ще ви го каже всеки един средно интелигентен човек. Пък и топ била. Да си гледа пенсийката
8
И какво се е променило през последните 15 години? Та проф. Донка Байкова "да си гледа пенсийката" само, както успя да изсъскаш вече. Даже и не била топ-диетолог вече Байкова. Сигурно си ти, но манифестирай поне някоя от новостите!
9
Чефутско-гробаджищки подлози от паркинзите, за възпален маясъл по Великден, Петър Димков препоръчва равни части кюмюр, месокостно бращно, смрадлика и катран от Собибор, а Ванга се изказва в превес на това, че смрадликата трябва да се щчука с кубчета беяз шекер !!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Двама полицаи, попаднали с патрулката си в задръстване. На задното стъкло на колата пред тях имало надпис: „Подава се и тел. 0886............
Полицаите решили да се обадят на продавача и когато той вдигне - да го глобят, за разговор в движение. Звъннали, обаче онзи имал хендсфри и започнал да обяснява колко е хубава колата, какви екстри има, колко е икономична и т. н. Полицаят решил да се направи на хитър:
- Абе... много заглъхваш нещо, вземи в ръка слушалката и говори в нея!
А нашият:
- Не мога, зад мен карат двама тарикати от КАТ...

няма нови новини
Днес: 121
hot
най-четени новини в момента
сега
1956
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
САМО В ПИК! Хороскопът на топ астроложката Алена - какви изненади чакат зодиите в понеделник
x