Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК! Топ климатологът доц. Георги Рачев с ексклузивно интервю след потопа в София - изненадаха ли ни дъждовете, кога ще спрат и какво лято ни очаква

САМО В ПИК! Топ климатологът доц. Георги Рачев с ексклузивно интервю след потопа в София - изненадаха ли ни дъждовете, кога ще спрат и какво лято ни очаква

на 19.06.2018
56113
3
САМО В ПИК! Топ климатологът доц. Георги Рачев с ексклузивно интервю след потопа в София - изненадаха ли ни дъждовете, кога ще спрат и какво лято ни очаква
Автор: Асен Рашков
19.06.2018
3
56113

София беше под вода вчера, а обилните валежи стряскат хората в цялата страна от седмици. Градушки, поройни дъждове и жълт код за гръмотевични бури. Такава беше ситуацията през последните седмици.

От НИМХ обясниха къде в София е паднал най-много дъжд

От НИМХ обясниха къде в София е паднал най-много дъжд

Най-много дъжд в столицата е измерен в Борисовата градина...

на 18.06.2018

Пред агенция ПИК топ климатологът доцент Георги Рачев даде ексклузивно интервю, в което коментира интензивните валежи от последните дни, наводненията, времето до края на юни месец, както и прогнозата за юли и август. Ще има ли още дъждове, какво лято ни очаква и ще ни изненада ли с нещо морето?

Интервю на Асен РАШКОВ

- Доц. Рачев, отдавна не е имало такъв порой в София като вчерашния...

- Наистина. Отдавна не сме виждали такъв порой, но това не е нещо фантастично, уникално и случващо се за първи път. Аз помня поне 7-8 такива извалявания в София. Много е спорен въпросът колко е бил валежът.

София е разположена на около 200-250 кв. км. Докато на летището във Враждебна валежите са били около 4-5 литра на квадратен метър, то в Бояна вече е на 32 литра, а в Симеоново 37 литра и гони 40. По всяка вероятност Борисовата градина и Симеоново са били в епицентъра на бурята. Пикът на бурята беше между 18.00 и 18.30 часа.

Така се случва винаги през юни месец или края на май, когато имаме много влажна, топла и неустойчива въздушна маса. Тогава, макар и рядко, когато има и допълнително атмосферно смущение във височина, е възможно да се образуват няколко клетки от купесто-дъждовни облаци, които да се "подпрат" във Витоша и да стане такова брутално изваляване, каквото наблюдавахме вчера.

- Кои са другите случаи, за които си спомняте с подобни порои в София?

- Веднага ще припомня два случая. Те са уникални за София. Единият е при социализма, другият при капитализма. Едно от най-големите наводнения, в което имаше и загинали в подлеза на НДК, беше през 1983 година, когато в района на Княжево, пак в късния следобед, между 16.00 и 18.00 часа, паднаха между 100 и 120 литра на квадратен метър. Още оттогава нямаме достатъчно дъждомерни станции по гъстота, за да може да кажем със сигурност къде какво количество е паднало. Тогава в "Младост" валежът беше само 8 литра на квадратен метър.

Тогава преля много сериозно Перловска река. Мой приятел беше влачен с жигулата си от водата, която се стичаше от Витоша по бул. "България". Около 17.00 часа той се прибираше от работа и в района на Моста на влюбените, качвайки се нагоре към Бояна, колата му е вдигната от водата от тази огромна река, стичаща се по бул. "България" и беше запратена при Моста на НДК. Той тогава по чудо се спаси от удавяне.

Такова брутално наводнение не е имало в близките години. По късно имаше още няколко преливания на Перловската река. Вчера най-ниската точка на Перловската река - най-опасното и възлово място е при Военна академия, там брегът е най-нисък и реката беше на 40 сантиметра от преливане.

След потопа в София! Наводнените подлези, метростанции и молове вбесиха столичани

След потопа в София! Наводнените подлези, метростанции и молове вбесиха столичани

Наводнените подлези, метростанции и молове след потопа,...

на 19.06.2018

- Вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова съобщи, че са паднали около 50 литра на квадратен метър. Откъде идва това разминаване?

- Нищо чудно някъде тези литри да са и толкова. Това не е толкова важно и съществено. По-важното е, че при такива случаи валежът е изключително интензивен. Имаме валеж от дъжд с интензитет почти от 1 литър в минута. Този дъжд от 30 литра на квадратен метър падна в рамките на половин час до 60 минути. Това е много вода и няма как тези наводнения да бъдат преодолени, при положение че в София естественият ландшафт вече го няма, няма я почвата, тревата, дърветата, които да поемат част от този валеж. Всичко се оттича от павирани, асфалтирани, бетонирани улици, тротоари, покриви. Това е спецификата на градския ландшафт.

Специално се изучава микроклимат на градовете, които допълнително със своята по-топла въздушна маса подпомагат развитието на тези бури.

- Били сме свидетели и на други подобни наводнения в големи градове. Нормално ли е тази обстановка при толкова интензивни валежи?

- Нормално е, защото няма къде да отиде част от тази вода. На полето прави локви, попива в почвата, но в града всичко се стича - от покривите, от улуците, от пътищата, не попива и капка. Всичко отива в повърхностен отток.

Много е важно обаче канализацията да е почистена. Ако не е почистена, ще гледаме такива фонтани, каквито наблюдавахме вчера по телевизиите. Това показва, че има огромно налягане под земя и не може да се оттече там, където му е мястото - в канала.

Винаги съм давал Бургас за пример. Канализацията в стария град там е строена по време на вълнолома 1913-1914 година. Тогава Бургас е бил една въшка и тогава хората за правили канализацията не за тези огромни размери, които в момента е градът. Там и 10 и 15 литра да паднат на квадрат, редовно жп гарата я правят на море.

В Дупница също. Всяка година ги има тези интензивни валежи. Там видяхте, че улицата е отнесена, защото хората са положили някаква тръба, не са я обезопасили, няма къде да се оттече водата, в резултат на което пороят отнася улицата.

Терминал 1 на Летище София протече от дъжд в рамките на 20 литра на квадратен метър. В Окинава вчера и онзи ден, в резултат на тропичен циклон, са паднали 500 литра на квадрат. В София 60 литра на квадратен метър в рамките на едно денонощие не са необичайно явление. Какво правим тогава?

- Не сме подготвени за такива бури...

- Не сме подготвени. Обвиняват кметицата на София, но тя няма вина. Това са 30 години в столицата, през които по канализацията и водопровода не е пипвано, не е правено абсолютно нищо, а София увеличи два пъти размера си.

Това е частта, когато човек не се съобразява или изостане от природата. Природата е бездушна. Тя не чувства, идва си валежът, извалява се, а ако ние не можем да се справим, това си е наш проблем. За щастие, няма загинали хора. През 1983 година в подлеза на НДК се удавиха трима или четирима души.

- През последни дни на няколко пъти наблюдаваме такива интензивни валежи, които падат за много кратък период от време. Обичайни ли са такива валежи за средата на юни месец.

- Обичайни са. За края на май и началото на юни, това са най-дъждовните месеци от годината, валежите суми са над 50, в планинските райони над 100 литра на квадратен метър. Интересно е, че валежите падат за много кратко време. Например до вчера Бургас беше с 10% от месечната си норма за валежи. В момента, след онзи валеж от завчера, при който паднаха над 40 литра на квадратен метър, Бургас изпълни нормата си на 120%. Това са типичните летни валежи, които са нещо естествено.

На днешната дата преди 4 години се случи това в квартал "Аспарухово" във Варна. Там паднаха 80 литра на квадратен метър. Хората са си построили къщите в реката. Да, тя не е прииждала 15 години. Да, може да не придойде 20 години, но на 21-та ще се случи.

Вчерашният валеж не е нещо феноменално. Много е, падна голямо количество валеж за кратко време, но не е необичайно. Такива валежи през последните 10 години могат да бъдат изложени няколко. Не е нещо, което да се случва веднъж на век. Наводненията са съчетание от много интензивен валеж с недобре поддържана канализационна система. Имаше цели райони в София, където положението беше съвсем нормално, без никакви крайности и поразии.

- В предишното ни интервю коментирахме, че валежите през април бяха доста под нормата, до средата на май положението беше същото. Сега с тези дъждове от последните дни изпълни ли се нормата за юни?

- Юни месец, с валежите от вчера и онзи ден, практически 3/4 от България си направи месечната норма. Интересно е, че високите върхове - Ботев, Мургаш, Мусала, са едва наполовина от месечната нормата. На останалите места нормата е изпълнена, а до края на месеца ще имаме поне още две валежни вълни и то доста сериозни.

- Да очакваме още дъждове до края на юни, така ли?

- Да. В събота и неделя ни очаква едно захлаждане. От днес има затопляне до петък. Особено сряда и четвъртък температурите ще са доста високи, над 30 градуса в равнините. Юни месец е с около 2 градуса по-висока температура от климатичната норма.

Ние ядем череши и ягоди 15 дни по-рано от нормалното. Тази година реколтата изпревари. Аз не си спомням тази година да е имало череши за 2-3 лева на килограм и то перфектно качество дори в София, където е най-скъпият пазар, а да не говорим за местата, където традиционно се гледат череши.

Няма само лошо или добро време. Влажно и топло време е перфектното време за земеделието.

- Трябва ли да ни притеснява захлаждането през уикенда?

- Това захлаждане се очертава най-сериозното захлаждане от началото на лятото. Лятото започна някъде около 24 май, когато температурите се установиха трайно над нормалното. Това захлаждане ще продължи събота и неделя. В петък и през уикенда ще имаме гръмотевична дейност. Ще пострада особено Сърбия, с ниски температури и по-съществени валежи. Западна България също ще пострада от по-съществени извалявания и по-ниски температури.

След това ще имаме един период от вторник до петък следващата седмица с типично лятно време. Около 1 юли ни очаква едно по-хладно нахлуване от североизток. То не е напълно сигурно, но съществува като прогноза.

- Каква е прогнозата за юли месец? Да очакваме ли някакви изненади?

- Има 60% вероятност юли месец да бъде с нормална температура и с нормални валежи. Около 30% е вероятността температурата да е малко по-висока, с около 0,5-1 градус по-висока от нормалната и с нормални валежи. И едва 10% е вероятността юли месец да бъде с по-ниска температура от климатичната норма и с малко по-ниски валежи.

Август месец ни очаква да бъде нормално топло - такъв, какъвто си го познаваме. Валежите ще бъдат малко по-малко от нормалното. А по принцип август месец е месецът с най-малко валежи. Така че ни очаква доста хубаво и прекрасно лято, в което ще има периоди на застудяване, ще има и периоди от 3-4 дни на по-топло и горещо време. Ще стигнем 35 градуса, а защо да не стигнем и 40 градуса. Няма нищо неестествено в това. Нормално типично топло време за лятото през последните 20 години.

- Да изчакаме да мине този уикенд и да стягаме куфарите за морето?

- Морето винаги е хубаво. На морето лошото време и захлаждането винаги е продължавало ден-два, след което отново закачаме слънцето. Морето е топло. Водата е с 2 градуса по-висока от нормалното.

- Колко градуса е в момента?

- В момента на повечето места на дълбочина от около метър повърхностният слой на морето е с температура 24-25 градуса. Когато аз бях студент и по-късно, когато ходехме със студенти на практика на морето, тази температура на водата беше мечта за края на юли. Тогава и малки и големи можеше да киснат в морето с часове. Сега го постигаме всяка година, а преди 2 години измерихме и рекорд на температурата на водата в Бургас - 30 градуса. Това, което за Черно море е трудно постижимо, но явно то вече изстива по-малко през зимата и се затопля по-бързо през лятото.

Сега е чудесно време за море и поради една друга причина - морската вода е най-чиста. Много е чиста в момента, след това тя ще се затопли, а под действието на кислорода и нитратите, които Дунав и другите големи реки вкарват в морето, ще започне цъфтеж на планктона, той ще изяде целия кислород и морето ще придобие малко бозав характер - прилича на разредена боза, но това е типично за юли и началото на август месец.

Сподели:
свързани новини
СЛЕД ПОРОЯ: Фандъкова с последна информация за наводненията в София СЛЕД ПОРОЯ: Фандъкова с последна информация за наводненията в София
Нормална е обстановката в София, градският транспорт се...
на 19.06.2018
Напиши коментар »
(3)
1
Доц . Рачков , така като те слушам излиза че нас всичко ни изненадва и дъжда напоследък и снега през декември или януари и жегите и т. н. .... И накрая и Вожда из отзаде ако ни изненада по веднъж и вече гаранция че ще се оправим .
2
ОТМЕНЯМ лятото.
3
Обичам да слушам Лили Иванова. И вярвам, че г-н Плевнелиев отново ще ни бъде Президент. Но, по темата. Георг така сладко цунка ръката на Бойко Методиев Борисов в деня на прошката, че заслужено стана зам-министър. И пак по темата - ТОПСИНОПТИЧКА е само НИКОЛ !!! ТОПСИНОПТИЧКАТА НИКОЛ още нищо не ни е казала, не вярвайте на другите синоптици! Чак когато Никол размята изнервено ръчичките си пред картата, тогава ще стане ясно какво ще е времето в България. Чакаме... А дотогава - Ангелкова НЕЗАБАВНО на турската граница! Да плаши с ангелското си личице пришълците. Така, най-сетне ще направи нещо смислено за Родината ни! ГАРАНЦИЯ, че пришълците ще заобикалят ОТДАЛЕЧ БГ-ТУРСКАТА граница и ще пращат зловещи снимки и СМС-и на роднини и близки да избягват България...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Две приятелки пиели кафе и разговаряли: - О, колко си отслабнала! Нова диета ли? - Да! Моркови, картофи, цвекло... - Ама вариш или печеш? - Копах, мила, копах!!!

няма нови новини
Днес: 266
hot
най-четени новини в момента
сега
3272
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Социологът Васил Тончев с горещи резултати за разликата между ГЕРБ и БСП, Патриотите висят на косъм - гледайте НА ЖИВО (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ! Носете блестящи дрехи и не прекалявайте с алкохола
x