САМО В ПИК! Топ климатологът проф. Георги Рачев с важни новини за времето и наводненията - ще спрат ли дъждовете и кога ще дойде истинският студ у нас

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК! Топ климатологът проф. Георги Рачев с важни новини за времето и наводненията - ще спрат ли дъждовете и кога ще дойде истинският студ у нас

114700
на 11.01.2021
САМО В ПИК! Топ климатологът проф. Георги Рачев с важни новини за времето и наводненията - ще спрат ли дъждовете и кога ще дойде истинският студ у нас
Автор:   Асен Рашков

Топ климатологът проф. Георги Рачев даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира необичайното за сезона време в западната част на страната и наводненията от последните часове. Пред медията ни проф. Рачев даде и прогноза за времето през следващите дни и разкри, че ни очавкат две големи застудявания до края на месец януари.

препоръчано

Интервю на Асен РАШКОВ

- Проф. Рачев, големи наводнения се наблюдават през последните часове в Западна България. Необичайно ли е това време за сезона?

- Необичайно е времето, защото в средата на зимата вали дъжд. И то не само в района на Тракия и Югоизточна България, където това не е нещо необичайно, но вали и на 1500 метра, та дори и на 2000 метра надморска височина в южните ни планини. Колеги и приятели вчера са били на височина 1800-2000 метра в Рила, където ги е валяло много сериозен дъжд, което не е типично и много характерно за нашия климат. Ние сме в средата на зимата.

В района на язовир "Калин" са паднали 180 литра дъжд на кв. м. за 24 часа. Това е практически три пъти над месечната норма. Същите валежи са в характерната част на България - Югозападна България и по-специално Краището, където видяхме, че Ерма е излязла в района на Трън. В Благоевград валежите са от 100 литра на кв. м., което показва, че при всички положения нивото на р. Струма ще се повиши и ще стигне някои прагови стойности.

Валежите ще продължат. Те продължават вече трети ден, утре ще е четвърти ден. Това са интензивни валежи и тъй като всичко е подгизнало във вода, всяка една капка се превръща в повърхностен отток. Затова и язовир "Студена" се изпуска в момента с обем от 2-3 кубически метра в секунда, тъй като само за едно денонощие в него са се влели почти 1 млн. кубически метра вода.

Ако беше нормално времето, всичката тази вода щеше да бъде във вид на една хубава снежна покривка и оттокът на реките нямаше да бъде толкова голям.

- Да очакваме ли да се усложни още обстановката в следващите дни?

- Не очаквам други сериозни поражения. Някъде някои реки, най-вече в Източните Родопи, също може да излязат от коритата си, но общо взето за тези обилни валежи ние се разминаваме със съществени наводнения. Големият проблем е там, където къщите са в ниското построени, както е в Нови Искър, където подпочвените води са стигнали своята максимална височина и просто от земята започва да извира вода.

Валежите ще продължат и днес, но вече със затихващ темп особено в Западна България и с едно застудяване на времето, което ще доведе до намаляване на повърхностния отток. Така че поне в половин България, това е Западна България, аз не очаквам по-големи пакости и поразии от това, което дъждът направи до този момент.

Изпускат се и малките язовири - "Суходол", "Мрамор", "Иваняне" и други. Това са дребни проблеми. По-доброто е, че България се напълни с вода. Проблемните язовири се пълнят с вода също - "Луда Камчия" продължава рязко да повишава нивото си и практически, ако не го изпуснат този язовир по някакъв начин, няма да има никаква опасност от режим на водата през лятото по нашето Черноморие.

- Какво ще бъде времето през тази седмица. Споменахте за застудяване, ще доведе ли то до поледици?

- Задължително. Ние видяхме какво се случва на "Петрохан", "Витиня", "Шипка". Това са проходи на 1000 метра надморска височина. Какво може да се очаква през зимата при такова циклонално нахлуване на Средиземноморски циклони? Естествено, че може да се очаква абсолютно всичко.

А застудяването е сигурно. Дори мога да кажа, че ни очакват две вълни на студено време. Първата вълна започва на 15 януари с максимум на студа на Атанасовден и на следващия ден до 19 януари, когато в София можем да отчетем и няколко последователни ледени дни. Същото се отнася и за Северозападна България. Леден ден е когато, максималната температура не превишава 0 градуса, т.е. през цялото денонощие имаме отрицателни температури. А при едно изясняване, което се очаква в неделя и в понеделник, на 17 и 18 януари, напълно възможно е температурите да паднат до минус 10, та дори и до минус 15 градуса.

- Хубаво е, че най-накрая ще усетим зимата, защото видяхме какво беше времето и по празниците, и през последните дни. А в Гърция дори живакът е стигнал 31 градуса през уикенда.

- Южна Гърция и Крит се радват не на пролетно време, те се радват на лятно време, защото там температурите надминаха 25 градуса и в повечето места са между 25 и 30 градуса.

У нас ще застудее. Между 20 и 24 януари ще има едно затопляне. След което от 24 до около 27 януари е втора вълна на доста студено време, в която, както при първата вълна, половината от равнинната част на България, ще бъде скована от студ, което е нормалната зима.

Януари месец до този момент беше 4-6 градуса над нормата. Сега изведнъж ще ни се стори много студено на фона на това топло време, което беше. Вървим към едно нормално януарско застудяване - с малко по-ниски температури.

Лошото е, че първото застудяване може би ще продължи около 5 последователни денонощия и ще замръзнем.

- Очертахте тези две застудявания, които ни очакват. В по-дългосрочен план да очакваме ли нови застудявания и как ще продължи зимата?

- Много трудно е да се отговори на този въпрос, за да не кажем дори, че е невъзможно. Зимата ще бъде топла, защото януари месец, въпреки тези застудявания, тази натрупана положителна температурна аномалия много трудно ще бъде елиминирана. Декември месец завърши с 3 градуса над нормата. Януари се очаква да бъде в норма и с 1 градус над нормата. Февруари месец и европейци, и американци го дават топъл. Така че зимата ще бъде сравнително топла въпреки тези два периода на доста по-студено време, които ни очакват занапред. Още повече, че този студ може да не е толкова страшен, колкото изглежда, и сутрешните температури да не бъдат в порядъка на минус 10 - минус 15 градуса, а малко по-високи. Предстои да видим. Ще стане ясно в четвъртък колко студено ще бъде на Атанасовден.

- При всички положения студът, който ни очаква, не може да се сравни с този в Испания...

- Срамота е, ако при нас минус 10 градуса ни се стори студено, какво да кажем за Испания, където там продължава да е студено. Такъв огромен сняг съм виждал в Турция, в Гърция, но там е от днес за утре, а в Мадрид продължава трети дни и няма идея в следващите 24 часа да ги отпусне, което при тях вече е парализа.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 303
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това