Вход
София
Времето в София 2 o C

САМО В ПИК! Топ климатологът проф. Георги Рачев с горещи разкрития - кога ще спре уникалното засушаване, ще се напълнят ли язовирите, ще падне ли скоро водният режим в Перник и какво време да очакваме през март

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 17
Починали: 8
Заразени: 359

САМО В ПИК! Топ климатологът проф. Георги Рачев с горещи разкрития - кога ще спре уникалното засушаване, ще се напълнят ли язовирите, ще падне ли скоро водният режим в Перник и какво време да очакваме през март

на 22.02.2020
71742
0
САМО В ПИК! Топ климатологът проф. Георги Рачев с горещи разкрития - кога ще спре уникалното засушаване, ще се напълнят ли язовирите, ще падне ли скоро водният режим в Перник и какво време да очакваме през март

Прекрасна и топла беше зимата. Топлината обаче доведе до невиждана суша. Перник безпрецедентно остана без вода. Виновниците за кризата продължават да се оправдават с липсата на валежи. Част от специалистите обаче са категорични, че язовирът е бил източен. Други пък са на мнение, че става дума за престъпна небрежност от страна на отговорните институции. 

Не е добро състоянието на язовирите в цялата страна.

Ще продължи ли топлото време, как ще ни посрещне Баба Марта и ще има ли валежи - за прогноза потърсихме топ климатолога проф. Георги Рачев. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Преживяхме една пролетна зима. На какво се дължи това, проф. Рачев?

- На специфичната атмосферна циркулация. На изключително бурния Атлантически океан, който бълва циклон след циклон. По принцип всяка година има такива циклони. Но сега имаме поредица. В Западна Европа, например, често вали. А при нас от Средиземноморието и Северна Африка идва към нас горещ и сух въздух.  Но, няма драма. Ние станахме много чувствителни и започнахме да обръщаме внимание на всяка промяна. 

- Преди години имахме четири сезона, сега сякаш те вече започнаха да се сливат?

- И сега ги има. Само зимите са малко по-топли. И то не е само у нас, а на цялото земно кълбо. В България и във високите части на планините става по-топло. Няма ги дълбоките снегове. Помня как аз скачах като младеж от втория етаж. И падах като в памук. Тогава тежах 25 кг.  Има и друго нещо - хората много бързо забравят. През 2016 г. февруари беше уникално топъл. Той беше най-горещият, откакто се правят метеорологични наблюдения у нас. През 2012 г. преживяхме най-топлото лято. Тогава беше и най-студеният февруари. Имаше 5 - 6 ледени дни. Цяла България се скова от студ. И това се случи само за има - няма 10-годишен период. Оплакваме се от нашата топла зима. Но, вижте в Сибир - огромни територии я изпращат с аномалии от 10 -15 градуса. Това е много сериозно затопляне, което нас, специалистите, ни безпокои. Защото нямаме такъв аналог. И не знаем как ще реагира природата. 

- Хората в Перник се молят ден и нощ за дъжд и сняг, за да се напълни язовир "Студена". В такава мизерия не се живее...

- Доста язовири са поизточени. Те не са празни заради сушата. Сами не могат да се изпразнят. Единственият язовир в нормата е Искър. Трябва да се помисли за този въпроси. Безумие е да се осъществява генодиц над 100 хил. души, както е в Перник. В близките 30 дни очакваната циркулация е благоприятна.  Очакваме 1,5 млн. куб м вода да се влеят в язовир "Студена". Ако времето е благоприятно, притокът може да стигне и до 2,5 млн. куб. м. В края на март се очакват в язовира да има вече 6 млн. куб м. вода. А през май половината водоем да се напълни. В момента във водосбора има добър сняг. И при добро време още през април режимът може да падне. Но трябва и въобще да не се черпи от язовира, а да се използва водата през Мало Бучино. Ще ги изкъпем перничани.

- Софиянци непрекъснато се страхуват да не останат без вода заради перничани?! Психозата е голяма, май?

- Искам да кажа категорично на софиянци, че няма да бъдат застрашени. Помните ли как през 1994 г. София беше подложена на геноцид. Тогава нямахме вода по 56 часа. При положение, че язовир "Искър" е неизточваем. Той е проектиран от най-добрия хидроинженер Иван Иванов. Язовирът никога не може сам да пресъхне. Освен, ако не бъде източен.

- Малък Сечко се отчете със сняг. Какво време да очакваме да ни донесе Баба Марта?

- Малък Сечко засрами Голям Сечко. А Баба марта ще си покаже и усмивката, и рогцата. Динамично ще бъде с бързо сменящо се време. Ще има и сняг, и слънце. Но снеговалежите ще са нетрайни, бързо ще се топят. Надявам се обаче тази прогноза да не се осъществи. Кога и как ще вали  все пак най-точно може да се каже седмица преди конкретната дата. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 32971
архив

Съпругата:
- Скъпи, днес стават 10 години от сватбата ни. С какво ще ги отбележим?
- С едноминутно мълчание!

няма нови новини
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
сега
1653
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Правителството с важни решения за актуализацията на бюджета
x
ВНИМАНИЕ: Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата
x