Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза какво ще бъде времето през август и защо българите предпочитат Гърция за почивка

САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза какво ще бъде времето през август и защо българите предпочитат Гърция за почивка

на 25.07.2020
116772
0
САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза какво ще бъде времето през август и защо българите предпочитат Гърция за почивка

Горещо е лятото тази година. Политическото успя да нажежи температурите повече от климатичното. 

Хората обаче имат нужда от почивка след тревогите от пандемията и от политическите скандали. И затова какво ще бъде времето продължава да ги вълнува много, за да решат кога и къде могат да планират ваканцията си.

Потърсихме за актуална прогноза топ климатолога проф. Георги Рачев.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какъв август да очакваме, проф. Рачев?

- Ще бъде такъв, какъвто го декларирахме вече. Ще имаме август с малко по-високи, с 1 градус, от нормалните температури. И ще бъде доста по-сух. Такова е единното мнение на световните метеорологични центрове. Не се очакват дълги, продължителни и тежки горещини. Ще преживеем дни с температури от 35 - 36 градуса. Но, ако през август няма такива горещи дни, то кога?

- Като ви слушам, август ще бъде прекрасен за ваканция?

- Да, прекрасен за почивка. Но, в хубавото винаги има и лошо. Тепърва ще усещаме опасността от пожарите. Всяка година умолявам по-възрастните стопани да не палят огън на полето. Започват да се чистят стърнищата. И ги палят, въпреки че не е позволено. При сухото време една клечка кибрит може да доведе до унищожителни пожари. Късната есен е за палене на стърнища, ноември. И понеже се очакват под нормалните количества валежи, хората да поливат. Август по принцип е сух месец, а сега ще бъде по-сух.

- Ще можем ли да се радваме на топло време и през септември?

- Да, очакваме един топъл септември. Валежите ще бъдат по-малко. Можем да кажем, че лятото ще продължи поне до 20 септември. На морето ще бъде убийствено добре. 

- Но българите предпочитат да ходят на море в Гърция?

- Да сравняваш българското с гръцкото море е все едно да сравняваш водка с табуретка. Няма база за сравнение. Природата е уникална в Гърция. Плажната ивица е 13 хил. километра. Морето е по-солено. А нашето е по-сладко и в момента е чай. 

Имаше един скандал. В Северна Гърция нашенци си бяха купили места и се опитаха да си построят къщи. Но в нашата южна съседка законът е железен и забранява върху земеделска земя да се строят къщи. И им ги бутнаха. 

- Какво се случва с туристическия сезон на нашето море? Има ли шанс почиващите да се увеличат?

- Чака ни пълна катастрофа по отношение на международния туризъм. В мега комплексите има по 200 - 300 - 500 души. А сега е върхът на сезона. Назад сме с повече от 2,5 млн. туристи. Десетки милиони бири няма кой да ги изпие, салати, кебапчета, пържоли няма кой да ги изяде. 

- В Гърция обслужването е на по-високо ниво, а и цените са по-ниски...

- Комплексни са причините за този процес. Като започнеш от министъра и завършиш с тези, които се занимават с туризъм. С трици маймуни не може да се ловят. Гръцкият съдържател на таверни няма никъде да бяга, той си е там. Виждам го години наред. Заедно остаряхме. Децата му отраснаха там. Няма барбарони и какво ли още не. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33277
архив

Гърция. Турист пита местен жител:
- Как живеете тук?
- Не много добре. Знаете ли, тук нищо не расте.
- Как, дори ако се засее ръж?
- Е, ако се засее, е друга работа...

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x