САМО В ПИК ТV! Проф. Рачев с важни подробности за магнитния шок, в който се намираме - ето какво ще е времето през следващата седмица (ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК ТV! Проф. Рачев с важни подробности за магнитния шок, в който се намираме - ето какво ще е времето през следващата седмица (ВИДЕО)

64447
преди 5 часа
САМО В ПИК ТV! Проф. Рачев с важни подробности за магнитния шок, в който се намираме - ето какво ще е времето през следващата седмица (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ние сме си вече в есента и есента е тук, макар че вече е модерна новата топла есен. Нека обаче започнем с нещо, което не е от времето на баба и дядо, а откакто свят съществува и това са магнитните бури. Ние всички сме рожби на Слънцето, защото това е най-близката звезда до нас само средно на 150 милиона км. Слънцето се намира в своя 25-и единадесетгодишен цикъл. Така коментира магнитните бури, които ни връхлитаха през изминалата седмица, климатологът проф. Георги Рачев в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите му се намираме във върха на сезона на слънчевите петна и само преди 30 часа в района на екватора на Слънцето е избухнало едно огромно слънчево петно. Според климатолога върху лицето на това петно Земята е можела да се нанесе около 80-90 пъти.

"Това петно отдели в космическото пространство няколко милиона тона слънчева маса. Зрителите на телевизия ПИК може да са видели последиците от тази слънчева маса и това е "Аурора бореалис" или така нареченото Северно сияние. Това, което се вижда в червено и зелено, е атомарният кислород или кислородът във високите слоеве на атмосферата на ниво от около 400 км. По-ниско - на около 200 км, ако се виждат сини и виолетови разцветки, това е азотът, който свети във високата атмосфера, в резултат на което ние виждаме тези цветове", обясни явлението проф. Рачев.

По думите му това избухване на петното е активирало магнитното поле на земята и не сме в магнитен шок, чийто максимум е бил в петък и който постепенно ще отшуми до вечерните часове на съботния ден. Според климатолога няма как да се скрием от магнитните бури и те винаги са били част от съществуването ни. 

"Валежите постепенно ще напускат Източна България и ще се отправят към Североизточна Европа. Валежите няма да са съществени и ще бъдат локални, преди всичко в Северна България. Тези валежи няма да доведат до никакво отдалечаване на засушаването, което има до този момент. Засушаването ще продължи може би и в следващите десетина дни", прогнозира проф. Рачев.

Според прогнозата в събота и неделя по Черноморието максималните температури ще са около 19 градуса. По думите на климатолога понеделник и вторник ще има затопляне. 

"Четвъртък и петък са по-проблематични, защото се очаква едно нахлуване на по-хладен въздух от североизток. Европейският и американският модел оспорват колко силно ще е това захлаждане. Прогнозата за Северното черноморие е 15 градуса максимална температура, а минималната да е около 7-8 градуса. В столицата няма да е толкова хладно, което е куриозно на пръв поглед, но североизточното нахлуване ще дойде първо във Варна и ще се усети в по-малка степен в Западна България", заключи проф. Георги Рачев.

Цялата прогноза вижте във видеото:

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - за Телците денят е благоприятен за създаване на семейство, за Лъвовете - за въздържане от изневери САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - за Телците денят е благоприятен за създаване на семейство, за Лъвовете - за въздържане от изневери
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Доктор завъртя главата на Борисов! Лидерът на ГЕРБ му предложи да помогне за съставянето на нова сглобка (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ! Доктор завъртя главата на Борисов! Лидерът на ГЕРБ му предложи да помогне за съставянето на нова сглобка (ВИДЕО)
ново
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК