САМО В ПИК! Убийството на Къро - началото на мафиотската война

Акценти

САМО В ПИК! Убийството на Къро - началото на мафиотската война

163026
на 26.05.2023
САМО В ПИК! Убийството на Къро - началото на мафиотската война
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Красимир Каменов – Къро, жена му, икономката им и един охранител са убити в ЮАР. Новината гръмна в четвъртък и шокира обществото в деня, в който Висшият съдебен съвет подложи главния прокурор Иван Гешев на кръстосан разпит във връзка с искането за отстраняването му, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети две прокуратури, за да дава обяснения.

препоръчано

Името на Красимир Каменов наскоро отново нашумя покрай разкритията на прокуратурата за готвен заговор за отстраняване на висши полицаи, магистрати, както и на главния прокурор. Къро бе сочен за главно действащо лице в цитираната схема, заедно с редица други издирвани от българското правосъдие лица, като Цветан Василев, Дилиян Георгиев, Тони Иванов-Парфюма, както и политици, обществени фигури и дори журналисти. 

Убийството на Къро и близките му в никакъв случай не е случайно. И макар че се е случило на хиляди километри разстояние от България, неговият генезис несъмнено е свързан със случващото с у нас. Кървавото събитие парадоксално идва и десет дни след официалното посещението на президента Румен Радев в далечна Южна Африка.

Коментарът на убийството на Каменов, което обвинител №1 даде преди заседанието на Правната комисия на Народното събрание, изглежда възможно най-точното до момента: „това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, доведе до бум на престъпността. Връщаме се в мутренските години“.

А дали е така? Събитията доказват думите на Гешев. Целенасочените атаки срещу прокуратурата и лично срещу главния прокурор, които текат от вече повече от две години очевидно отслабиха държавата. МВР е в ступор, а за това какво (не)вършат българските служби нищо не се чува. За всички вече е пределно ясно, че престъпността ескалира до нива, познати от средата на 90-те години. Закриването на специализираните органи на съдебната власт доведе до разпръскване на най-тежките дела, включително и за организирана престъпност и тероризъм, из цялата страна. Какво се случва със знакови дела срещу организирани престъпни групи за рекет, наркотрафик и т.н., вече никои и не знае.

Натискът за овладяване от политически фактори на съдебната власт и калната битка срещу главния прокурор достигнаха крайности. Атентатът срещу Иван Гешев от 1 май т.г. допълнително усили усещането, че България е вече е не просто „разграден двор“, а вече, че е станала и заплаха за сигурността на Европейския съюз, което съвсем скоро ще бъде забелязано и отвън. Четворното убийство в най-южната точка на Африка, макар и достатъчно далеч, казва точно това. България се превръща в източник на нестабилност, а мафията прониква все повече в институциите. Това алармира вече години наред Гешев и вероятно точно заради това стана неудобен. 

Акцията по елиминирането на главния прокурор не се изчерпи с инициирането на куп процедури по отстраняването му от двамата министри на правосъдието. Наред сега е идентична процедура от страна на кадровици, макар същите само допреди две седмици да бранеха обвинител №1 и независимостта на прокуратурата. Докато не се намеси политическото задкулисие, което успоредно действа и по скорострелното приемане на поправките в НПК и ЗСВ, които да улеснят отстраняването на Гешев от заемания пост. 

На фона на блокажа на политическата ни система, кризите, вихрещата се престъпност, натиска за превземане на съдебната власт от съмнителни субекти, не бива да се чудим на новината, че един от най-популярните кримигерои от времената на т.нар. „преход“ е бил бруталноликвидиран. Напълно логично, още повече, ч убийството на Красимир Каменов изглежда ще есамо началото на мафиотската война. Може би усещайки това, Гешев толкова често завършва изказванията си с призива „Бог да пази България“…

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК