САМО В ПИК! Хайгашод Агасян пред медията ни за "Евровизия": Конкурсът е нагласен, нищо българско нямаше в българската песен

Интервю

САМО В ПИК! Хайгашод Агасян пред медията ни за "Евровизия": Конкурсът е нагласен, нищо българско нямаше в българската песен

200330
на 13.05.2018
САМО В ПИК! Хайгашод Агасян пред медията ни за Евровизия: Конкурсът е нагласен, нищо българско нямаше в българската песен
Автор:   ПИК

"Евровизия" е конкурс за песен, или поне така се прокламира в цял свят.  

препоръчано

Това, че Израел спечели, а Русия въобще не бе допусната, че спечелилата песен не грабва нито с текст, нито с мелодия, а "родните" изпълнители, представили България, отново се представиха катастрофално, за пореден път навежда на мисълта, че всичко е нагласено.

От избора на песен още у нас, както и там - в Европа.

Агенция ПИК потърси за коментар един от най-известните ни композитори Хайгашод Агасян. Ето какво сподели той преди медията ни с огромна горчивина и разочарование.

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Агасян, гледахте ли Евровизия и какво мислите за песента, която спечели тази година?

- Не го гледам и не ме интересува Евровизия, защото смятам, че начинът, по който се избират последните години българските песни, е обиден за родните поети и композитори. И въобще няма избор на песен, а такъв трябва да има и да представи най-добрата песен като лице на България, защото ние представяме страната си и българските творци.

Това нещо обаче не достига до нас и никой не го интересува. Песента нямам представа от кого е избрана, вероятно от некомпетентни хора, нищо българско няма в българската песен. За мен е обидно по този начин да бъде представена България. В края на краищата БНТ е обществена и ние всички плащаме за това, като е длъжна да уважи българските творци.

Искам да знам коя е комисията, която избра тази песен, от колко песни се избра, защо няма официално съобщение как е станал изборът. Кои са композиторите, които са в това жури, защото става въпрос за песен, която се пише от композитори.

- Като казвате това, а вие сте един от най-добрите композитори у нас, вас търсили ли са ви за мнение или да работите за избирането на песен?

- Преди години имаше комисия, като съм бил член в нея няколко пъти, дори пазя спомен и благодарствени писма от БНТ, затова че съм участвал като жури на Евровизия от българска страна. Едната година дори бяхме над 20 души, които избирахме българската песен.

Тогава помня, че болшинството гласувахме за едни прекрасни млади хора от Добрич, четири момичета и едно момче, всички се подписахме, за да отидат и да представят по един наистина прекрасен и достоен начин България. Не знам по какъв начин обаче вотът беше подменен и отиде Софи Маринова. 

- Това е много сериозно. Искате да кажете, че вотът може да се подмени?

- Системата е такава, че има две основни журита - професионално и чрез есемеси. Представете си, че ние двамата се явяваме. Моята песен журито я оценява с 12 точки, което е максимумът, обаче на есемесите първа е вашата песен, като така нашите песни стават с равен брой точки. В този случай гласът на безименните есемеси е по-ценен от гласа на професионалното жури. 

- Защо тогава се прави това допитване до професионално жури, нали все пак се предполага, че професионалистите трябва да знаят по-добре коя песен може да стане хит и да ни представи на Евровизия?

- Това е години наред и на детската Евровизия, и на голямата Евровизия. Оказва се, че гласът на народа, на есемесите, които са безименни и не знаеш по какъв начин е гласувал, е по-ценен от името на журите. За мен този подход е обиден. Поезията и музиката са творчество и когато са съчетаят, става нещо красиво.

Конкурсът е за песен, а след това идват изпълнителите, кой ще я изпълни - това е второстепенен въпрос. Важно е кой ще бъде изпълнител от гледна точка дали е атрактивен и има глас, разбира се, но конкурсът е за песен. 

- Дали обаче не става и дума за политика?

- За мен, ако една песен е качествена, тя ще си намери път и ще докосне хората. Ако се избере една българска песен, която е хубава и се запее от хората, няма значение дали е на 30-то място. Защо песните трябва да са на английски? Имаме прекрасен български език, стойностни поети, защо не поръчаха на тях един хубав текст?! Какво ме трогва някакви хора излезли и пели на английски, нито ще стигне до някого, нито печелим нещо. Нищо българско няма в това. 

- Г-н Агасян, усещам голямо огорчение в гласа ви...

- Абсолютно сте права. Години наред се толерира този начин, както и при детската Евровизия, там също се постъпва по този начин с песента, която Поли Генова представи. Какви са тези хора, какво българско има в тях, как представят страната ни...

Имахме събрание в Съюза на композиторите, тогава станах и говорихме, написахме дори декларация до комисията по култура в парламента, че не може повече така. Тази декларация беше по моя инициатива, защото за мен това е изключително обидно. В живота на един човек най-ценно е творчеството. Защото една песен може сега да не спечели, но след 10-15 години тя остава. Важното е България да има лице и като се каже България, да се знае, че е с качествена песен напред. 

Сподели:
Бомба x
Астролог: Борете се за правдата, защитавайте честа и достойнството на другите хора Астролог: Борете се за правдата, защитавайте честа и достойнството на другите хора
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! БСП скочиха на ДеБъ за депутатските заплати (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! БСП скочиха на ДеБъ за депутатските заплати (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 177
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това