Вход
София
Времето в София 19 o C

САМО В ПИК: Цветанов събира ДС агенти и върли костовисти в новата си партия (ДОКУМЕНТИ)

САМО В ПИК: Цветанов събира ДС агенти и върли костовисти в новата си партия (ДОКУМЕНТИ)

на 29.06.2020
97286
0
САМО В ПИК: Цветанов събира ДС агенти и върли костовисти в новата си партия (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
29.06.2020
0
97286

От агенти на Държавна сигурност до върли костовисти, останали без препитание, е привлякъл изгоненият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, разузна ПИК.

Утре в зала 6 на НДК Евро-атлантическият център за сигурност на той ще представи годишния си анализ „България и светът 2019 г.“. Когато човек прочете този анализ и се заинтересува кои са авторите, неизбежно го връхлитат невчесани мисли. Започва да си задава и полезни въпроси каква е целта на това занятие, след като в него има взаимоизключващи се персони, а уж са съавтори.

Дали пък целта на този продукт не е чисто пропагандистка – да внуши в публичното пространство тези, които да създадат невярна, манипулирана представа по темите, които анализът разглежда.

Сред авторите на този анализ има заклети костовисти, които е странно как са се озовали в компанията на Цветанов. Самият Цветанов доскоро беше постоянен обект на груби подигравки и обиди в тези десебарски среди.

Нека видим кои са хората.

Христо Казанджиев е човек, който скоро след като Костов стана премиер, беше сложен за член на Борда на директорите на държавната „Булгаргаз“. Тези, които познават природата на кадровите решения на такива високи позиции по онова време, не може да приемат, че това е случаен избор.

А сега внимание – година преди Костов да падне, Казанджиев влиза в Надзорния съвет на ТЕЦ „Марица изток III“, който е смесено дружество между НЕК и „Ентърджи Пауър Холдинг Марица“ (100% собственост на „Ентърджи“ дружество, регистрирано в Холандия.

През октомври 2001 г. Христо Казанджиев е изваден от Борда на „Булгаргаз“, тъй като на власт е правителството на НДСВ и ДПС, което разчиства бордоваците на Костов. Но само месец по-късно Казанджиев се озовава в Борда на “Мини Бобов дол” – ЕАД, т.е нечия „невидима ръка“ (не по Адам Смит), но много влиятелна ръка, го оставя на държавна хранилка. Чак през пролетта на 2003 г. Казанджиев е заличен от Надзорния съвет на “Енергийна компания Марица-изток III”, т.е. години наред той получава тлъсти парични порции от държавни и смесени дружества и при Костов, и при Сакскобурготски.

Мислете за „невидимата ръка“. През ноември 2004 г. мандата му като член на Съвета на директорите на “Мини Бобов дол” – ЕАД е продължен. Идва БСП и нейната тройна коалиция – Казанджиев продължава да е в същия борд. Годината е 2007. Управлява БСП и компания. Христо Казанджиев е зам.-председател на Съвета на директорите на „Булгаргаз Холдинг“ ЕАД.

Чудничко! Човек на всички времена, партии и влияния. Някой ще каже – ама той е професионалист. Прощавайте, знаете ли с колко изгонени професионалисти беше пълна България в онези години. Христо Казанджиев обаче оцелява, истински енергиен саламандър.

А сега да видим кой е другият „знаменит“ автор в годишния анализ на Евро-атлантическия център на Цветан Цветанов. Внимание, влиза в пълния си сумрачен блясък агент „Хабов“, или иначе казано – Иван Хиновски.

Вербуван за секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност през септември 1982 г. от ОР Румен Велинов. Бил е доста продуктивен, след като агентурното му дело № 14899 е съставлявало цели два тома от над 250 страници. Унищожено е през 1990 г.

Около присъствието на този човек възникват няколко въпроса. Първо, този човек е бил поканен от самия Цветанов, няма как да е другояче. Това как се съчетава с хвалбите на самия Цветанов преди време, че като вътрешен министър бил помогнал за изчистване на наследството на ДС?

Уж чистиш ДС, а в същото време ги рециклираш, вкл. като им осигуряваш платформа да говорят неистини. Или миналото на служител в СКРЕЧ на 7-мо управление на ДС, известното ЦИОУ (Централно информационно-организационно управление) си казва думата?

Второ, агент „Хабов“, пардон, секретен сътрудник „Хабов“, как съжителства в Евро-атлантическия център с журналиста Христо Христов? Агент „Хабов“ с унищоженото досие рамо до рамо с Христо Христов, който години наред разследва ДС и унищожаването на досиетата от Семерджиев и Серкеджиева. Доста безпринципна симбиоза, не мислите ли? Сякаш за този случай са казани думите на братя Маркс: „Това са моите принципи. Ако не Ви харесват – имам и други“.

В тв предаване онзи ден Цветанов изрече крайно невярното твърдение, че хора от правителството били работили за руския интерес. След като е решил да се занимава като мозъчен център със сигурност, поне да беше прочел доклада на ДАНС за 2019 г. Там ясно е написано, че през 2019 г. с участието на ДАНС, Специализирана прокуратура и МВР  се неутрализирани структури на руския шпионаж в България, наложена е забрана за влизане в страната на руски граждани (вкл. Леонид Решетников, бивш резидент на Службата за външно разузнаване на Руската федерация в България през 90-те).

Истината по този казус е, че досега нито едно друго правителство не е правило нещо подобно. Дори правителството на Костов, което изгони трима руски дипломати, имаше доста по-ниска активност в тази посока. Да кажеш, че хора от правителството на Борисов, включително и той, били работили за руските интереси, е нещо повече от грешка. Това е демонстративна проява на необективност и грубо непознаване на фактите по темата. Или пък пропускането им с оглед преиначаване на реалната картина.

И няма как да е другояче, след като Цветанов се позовава по тази ключова тема на заклети костовисти като Христо Казанджиев и агенти на Държавна сигурност като агент "Хабов". Цветанов, който като министър направи много за разкриването на документите на ДС, днес рецитира глупостите на агент „Хабов“!

Деградация.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 11385
архив

Две бабки пият кафенце на припек. Едната казва на другата:
- Мила, знам, че се познаваме от 100 години, ама съм стара вече и забравям. Ще ми кажеш ли как ти беше името?
Другата бабка продължила бавно да си бърка кафето, свела поглед, и след 5 минути отговаря:
- Спешно ли ти е?

няма нови новини
Днес: 269
hot
най-четени новини в момента
сега
3578
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV: "Воля" с извънреден брифинг: Партията, издигнала Радев за президент, създаде мутрите и мафиотите (ОБНОВЕНА)
x
Как да укрепите отношенията си
x