Вход
София
Времето в София 1 o C

САМО В ПИК! Шефката на антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова пред медията ни за наказанието на Русия - как тръгна скандалът с допинга и кои спортисти ще минат метър... (СНИМКА)

САМО В ПИК! Шефката на антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова пред медията ни за наказанието на Русия - как тръгна скандалът с допинга и кои спортисти ще минат метър... (СНИМКА)

на 15.12.2019
30222
15
САМО В ПИК! Шефката на антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова пред медията ни за наказанието на Русия - как тръгна скандалът с допинга и кои спортисти ще минат метър... (СНИМКА)
Автор: ПИК
15.12.2019
15
30222

ПИК се свърза с д-р Заркова, за да коментира скандала, който разтърси световния спорт - Русия е със забрана за  участие във всички големи спортни събития за следващите 4 години. Тя разкри, че наказанието на Световната антидопингова агенция (WADA) в крайна сметка няма да засегне абсолютно всички руски спортисти. Тези от тях, които докажат, че не са били укривани от руската антидопингова агенция, ще могат да участват във важни международни състезание.

Световният спорт се тресе! Русия си прави алтернативна олимпиада

Световният спорт се тресе! Русия си прави алтернативна олимпиада

Реакциите в Русия след обявяването на четиригодишната...

на 09.12.2019

- Д-р Заркова, Изпълнителният комитет към Световната антидопингова агенция наложи на Русия безпрецедентно наказание. Справедливо е според вас?

- Не съм запозната с окончателния доклад, защото все още не е публикуван. Но това, което отделът по разследване и разузнаване на Световната антидопингова агенция и независими криминолози са установили е, че има подправени данни в московската лаборатория за допинг контрол. Допинг скандалът с Русия, вероятно помните, започна в края на 2014 и началото на 2015 г...

- Бихте ли припомнили на читателите на ПИК откъде тръгна всичко?

- Да, всичко започна след интервю на немски журналист от ARD, в което семейство Степанови (б.р. - на снимката долу: Юлия Степанова е бегачка на 800 м., а съпругът й Виталий Степанов - бивш служител на руската антидопингова агенция РУСАДА), разкриха схема за допингиране на руски спортисти с намесата на държавата и защита на допингираните спортисти. След разкритията им започна мащабно разследване, което доведе до дисквалификация на лекоатлетите на Русия от Игрите в Рио през 2016 г.

Имаше доклад от канадския адвокат Ричард Макларън, който излезе в две части, и на базата на този доклад и по препоръка на изпълнителото бюро, Руската антидопингова агенция РУСАДА бе обявена в несъотвествие със Световния андидопингов кодекс. Това несъотвествие бе възстановено през септември 2018 с условието до края на годината да бъдат предоставени данните от московската лаборатория. Те закъсняха и ги предоставиха чак в началото на януари. След което комисията, която влезе в Московската антидопингова лабораторията констатира, че има манипулиране на данни - добавяни са, трити са данни..

- А знае ли се спортитите с подмени данни от какви спортове са?

- Те са много на брой, тепърва ще се анализират проби и спортистите ще бъдат разследвани.

-  Във въпросния доклад на Ричърд Макларън бе посочено, че над 1000 руски спортисти са получили предимство от допинг в периода между 2011 г. и 2015 г., но редно ли е заради тях наказанието на WADA да обхваща целия спорт в Русия?

- Препоръката на Комисията по съответствията към Световната антидопингова агенция е тези спортисти, които могат да докажат, че не са участвали в тези схеми за измама, да получат възможност да се състезават под наутрален флаг. Това означава, че те ще могат да се явават на спортните форуми под флага на Международния олимпийски комитет (МОК). Като спечелените от тях медали няма да се броят за Русия.

- Президентът на Русия Владимир Путин определи наказанието като "политически мотивирано". Вие как смятате?

- Това не мога да коментират. Има манипулиране на данни - това е факт. Русия призна, че има държавна намеса в допингирането.

- А това наказание би ли повлияло по някакъв начин на българския спорт, на изявите на нашите спортисти в големите спортно фируми?

- Не, по никакъв начин. 

*******************************************************

Кой са Юлия и Виталий Степанови, заради които избухна скандалът с руския допинг?

Филмът на германската телевизия ARD, за който д-р Заркова споменава, е базиран на аудио- и видеозаписи. Изобличаването на руските измами започва от първата среща между Юлия и Виталий през лятото на 2009 г. По онова време той е допинг ченге в Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Степанов отишъл за проверка на националното първенство в Чебоксари. Запознал се с Юлия между сериите бягания и си разменили имейлите. Седмица по-късно се срещнали в Москва. Юлия разказала за треньорите, лагерите, инжекциите и хапчетата... Обяснила, че треньорите оправдавали всичко с: "Всички вземат допинг и това е единственият начин да сме конкурентноспособни". А РУСАДА помагала.

На другата сутрин Виталий поискал среща с началника си, разказал какво е научил и попитал: "Това истина ли е?". Шефът му помълчал 30 секунди и отвърнал: "Чуй съвета ми и не се замесвай с това момиче". "Тогава разбрах, че всичко, което Юлия ми разказа, е истина", спомня си Виталий.

Филмът на

Сподели:
Напиши коментар »
(15)
1
„Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години. Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи: а) подкупването на държавни служители; б) саботиране на нейната външна политик; в) намеса във вътрешните й работи.“ – https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/putting-national-interest-first-soberly-and-firmly.html
2
Ринкевичс, външен министър на Латвия: „Тук никога не е имало съветски балтийски републики. Прибалтийските страни бяха окупирани от Съветския съюз съгласно споразумението между Хитлер и Сталин (пакта Рибентроп-Молотов от 23.08.1939 г.), а след това възстановиха независимостта си и сега са модерни, независими и правови държави.“, 31.08.2019 г. - https://news.bg/int-politics/latviya-otseche-pribaltiyskite-strani-nikoga-ne-sa-vlizali-v-sssr-byaha-okupirani.html ++ А пък България е уникален случай. Преди Съветският съюз да ни обяви война, той поддържа пълни дипломатически отношения с нас. Без да е била окупирана от никой, България е „освободена“ от СССР под формата на ... окупация. И защо СССР обявява война на Царство България на 05.09.1944 г., а не на този, от който ни „освобождава“? И като са дошли да ни „освобождават“, защо ограбват Държавния ни архив и трезора на БНБ, като с 8 вагона изпращат плячкосаното към Москва? Това не е освобождение. Това си е вероломен пладнешки грабеж. „Освободителите“ и „братушките“ не постъпват така.
3
Всичко в Русия е фалшиво. И златните им медали също.
4
Гърци не са в добри отношения с Турция , та в този ред на мисли какво ме интересува това което си написал ?
5
Искаш ли една ракета Искандер върху чутората ти да я тестваме дали е менте ?
6
Ние като сме праведни, защо имаме четирима спортисти с доказан допинг и наказани за 3-4 години. Хем спортистите ни кът, хем вие си взимате заплатите. За какво ви плащат?
7
Вън руските надрусани спортисти !!! Друсат се, тъпчат се с анаболи и са на светлинни години от постиженията на чистите, високоморални, свободолйбиви и димократични американски спортисти ! Американците чисти като момина сълза на Майкъл Фелпс !
8
До тапигьоза под №3: А какво да кажем с ""измамите на едро" които вършат краварите /твоите любимци/, които излязоха с тезата си: "Че някакъв служител от Международната антидопингова централа се бил уж случайно "спънал" и паднал върху рафтовете с епруветки, като по този начин били се счупили всички проби взети от амер.спортисти след 1990 година" Чудя се на търпението на Володята, че още ви трае на тази грешна земя и не вие подпукал с балестичните . . .
9
НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С РУСИЯ ОТНОСНО ТОЗИ СКАНДАЛ.ЧАК СПОРТНИЯ МИНИСТЪР ИЗЛЕЗЕ ПРЕДИ СЕДМИЦА ПО ТВ ПО ТОЗИ ВЪПРОС,НЕЩО НАПЪЛНО НЕОБЯСНИМО-БГ МИНИСТЪР ПО РУСКИ ПРОБЛЕМИ...СТИГА ВЕЧЕ!
10
Ми то и политичета метър и двайсе се правят на конкурентноспособни на големите шишковци в занаята, крещят и гримасничат денонощно, барабар Петко с мъжете. Отде тая енергия?
11
Русия никога не е признавала, че има държавна намеса в допингирането. Лелчето взима заплата за да приглася на политиците, а не за да помага на българския спорт. 4-мата с допинг са само от последния списък, за другите дори не казват.
12
Я по-полека с тези ракети, че те за да уцелят нещо трябва да са на поне 2-3 водки.
13
Ми то западните спортисти 90% са асматици и взимат допинг с разрешение.Като гледате краварските маймуни само как изглеждат е ясно , че зобят като невидели.Но те са наши и за тях може.
14
Тая работа е като изневярата, важното е да не те хванат!! А който има напреднала медицина, не могат да го хванат!
15
ТОЙ ПУТИН ЗА ТОВА ЦЕЛИЯ СВЯТ МУ Е КРИВ ...!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 3010
архив

Разтревожена жена влиза в полицията: 
- Току-що в тролея ми откраднаха всичките пари. 
- Как се случи? 
- Не разбрах. До мене стоеше симпатичен мъж и помислих, че има добри намерения. 
- Къде ви бяха парите? 
- В пазвата.

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1439
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Грандиозен пир в Дубай: Христофорос Аманатидис-Таки привика армията си от България - ето защо...
x
ЧЕТИВО ЗА ПАЛАВНИЦИ: Отговорите на всички твои неприлични въпроси
x