Вход
София
Времето в София 27 o C

САМО В ПИК! Шефката на антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова пред медията ни за наказанието на Русия - как тръгна скандалът с допинга и кои спортисти ще минат метър... (СНИМКА)

САМО В ПИК! Шефката на антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова пред медията ни за наказанието на Русия - как тръгна скандалът с допинга и кои спортисти ще минат метър... (СНИМКА)

на 15.12.2019
31329
15
САМО В ПИК! Шефката на антидопинговия център в България д-р Виолета Заркова пред медията ни за наказанието на Русия - как тръгна скандалът с допинга и кои спортисти ще минат метър... (СНИМКА)
Автор: ПИК
15.12.2019
15
31329

ПИК се свърза с д-р Заркова, за да коментира скандала, който разтърси световния спорт - Русия е със забрана за  участие във всички големи спортни събития за следващите 4 години. Тя разкри, че наказанието на Световната антидопингова агенция (WADA) в крайна сметка няма да засегне абсолютно всички руски спортисти. Тези от тях, които докажат, че не са били укривани от руската антидопингова агенция, ще могат да участват във важни международни състезание.

Световният спорт се тресе! Русия си прави алтернативна олимпиада

Световният спорт се тресе! Русия си прави алтернативна олимпиада

Реакциите в Русия след обявяването на четиригодишната...

на 09.12.2019

- Д-р Заркова, Изпълнителният комитет към Световната антидопингова агенция наложи на Русия безпрецедентно наказание. Справедливо е според вас?

- Не съм запозната с окончателния доклад, защото все още не е публикуван. Но това, което отделът по разследване и разузнаване на Световната антидопингова агенция и независими криминолози са установили е, че има подправени данни в московската лаборатория за допинг контрол. Допинг скандалът с Русия, вероятно помните, започна в края на 2014 и началото на 2015 г...

- Бихте ли припомнили на читателите на ПИК откъде тръгна всичко?

- Да, всичко започна след интервю на немски журналист от ARD, в което семейство Степанови (б.р. - на снимката долу: Юлия Степанова е бегачка на 800 м., а съпругът й Виталий Степанов - бивш служител на руската антидопингова агенция РУСАДА), разкриха схема за допингиране на руски спортисти с намесата на държавата и защита на допингираните спортисти. След разкритията им започна мащабно разследване, което доведе до дисквалификация на лекоатлетите на Русия от Игрите в Рио през 2016 г.

Имаше доклад от канадския адвокат Ричард Макларън, който излезе в две части, и на базата на този доклад и по препоръка на изпълнителото бюро, Руската антидопингова агенция РУСАДА бе обявена в несъотвествие със Световния андидопингов кодекс. Това несъотвествие бе възстановено през септември 2018 с условието до края на годината да бъдат предоставени данните от московската лаборатория. Те закъсняха и ги предоставиха чак в началото на януари. След което комисията, която влезе в Московската антидопингова лабораторията констатира, че има манипулиране на данни - добавяни са, трити са данни..

- А знае ли се спортитите с подмени данни от какви спортове са?

- Те са много на брой, тепърва ще се анализират проби и спортистите ще бъдат разследвани.

-  Във въпросния доклад на Ричърд Макларън бе посочено, че над 1000 руски спортисти са получили предимство от допинг в периода между 2011 г. и 2015 г., но редно ли е заради тях наказанието на WADA да обхваща целия спорт в Русия?

- Препоръката на Комисията по съответствията към Световната антидопингова агенция е тези спортисти, които могат да докажат, че не са участвали в тези схеми за измама, да получат възможност да се състезават под наутрален флаг. Това означава, че те ще могат да се явават на спортните форуми под флага на Международния олимпийски комитет (МОК). Като спечелените от тях медали няма да се броят за Русия.

- Президентът на Русия Владимир Путин определи наказанието като "политически мотивирано". Вие как смятате?

- Това не мога да коментират. Има манипулиране на данни - това е факт. Русия призна, че има държавна намеса в допингирането.

- А това наказание би ли повлияло по някакъв начин на българския спорт, на изявите на нашите спортисти в големите спортно фируми?

- Не, по никакъв начин. 

*******************************************************

Кой са Юлия и Виталий Степанови, заради които избухна скандалът с руския допинг?

Филмът на германската телевизия ARD, за който д-р Заркова споменава, е базиран на аудио- и видеозаписи. Изобличаването на руските измами започва от първата среща между Юлия и Виталий през лятото на 2009 г. По онова време той е допинг ченге в Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Степанов отишъл за проверка на националното първенство в Чебоксари. Запознал се с Юлия между сериите бягания и си разменили имейлите. Седмица по-късно се срещнали в Москва. Юлия разказала за треньорите, лагерите, инжекциите и хапчетата... Обяснила, че треньорите оправдавали всичко с: "Всички вземат допинг и това е единственият начин да сме конкурентноспособни". А РУСАДА помагала.

На другата сутрин Виталий поискал среща с началника си, разказал какво е научил и попитал: "Това истина ли е?". Шефът му помълчал 30 секунди и отвърнал: "Чуй съвета ми и не се замесвай с това момиче". "Тогава разбрах, че всичко, което Юлия ми разказа, е истина", спомня си Виталий.

Филмът на

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 18745
архив

В час по физика госпожата пита:

- Ако оставя това парче злато на слънце какво ще стане?

Иванчо:

- Зависи къде?

- Ами да кажем на пейката пред училището...

- Аааа, тогава ще изчезне!

няма нови новини
Днес: 194
hot
най-четени новини в момента
сега
3682
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО ПИК TV! Внесоха трета подписка на тероризирани от затапените кръстовища в София при омбудсмана (ОБНОВЕНА)
x
Проф. Мермерски: Пийте вода с оцет и мед за чисти кръвоносни съдове!
x