САМО В ПИК: Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров: 99% от джипитата са готови да имунизират

Акценти

САМО В ПИК: Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров: 99% от джипитата са готови да имунизират

28261
на 04.03.2021
САМО В ПИК: Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров: 99% от джипитата са готови да имунизират
Автор:   Илиян Радков

Масовата имунизация в България е в ход. Проблем обаче се оказа липсата на ваксини, а не на желаещи.

препоръчано

Личните лекари са армия от 4200 души, които могат да доведат бърз темп на ваксинацията в страната ни, ако разполагаме с необходимите дози от препаратите.

Ресторантите отново отвориха. Властите у нас разхлабиха и част от останалите противоепидемични мерки.

Какво да трябва да се предприеме заради забавянето на доставките и притеснително ли е заработването на ресторантите и заведенията при продължаваща да върлува пандемия и невъзможността от скоростно осъществяване на масовата имунизация?

Потърсихме отговори на тези и други въпроси от шефа на БЛС д-р Иван Маджаров. Ето какво каза той ексклузивно пред ПИК:

-Д-р Маджаров, разполагате ли с информация как върви ваксинацията сред колегите ви, след като повечето от желаещите сред тях се имунизираха в първата фаза?

- В първата фаза се ваксинираха тези, които пожелаха. Сега вече като част от масовата всеки, който реши може да го направи. Мисля, че в някои лечебни заведения процентът беше много голям, а в други по-малък. Всичко зависи от това доколко има преболедували от вируса.

- У нас вече стартира масовата имунизация. Първоначално хората уж не искаха да се ваксинират, а сега има много желаещи, но няма достатъчно ваксини. Какви са наблюденията ви са ситуацията при личните лекари, които чакат дози, за да ги поставят на пациентите си?

- При тях като желаещи да се ваксинират или като желаещи да изпълняват програмата за ваксинация? Защото имаше сред тях една малка част, която бях по-шумни и кресливи, и изразяваха съмнения дали е възможно и по какъв начин ще се осъществи логистиката на ваксините и стартът на тази масова ваксинация. Сега вече мисля, че тези проблеми са изчистени. Стана ясно, че и ваксинационните центрове към болниците работят много добре и се разбра, че 99% от общопрактикуващите лекари са готови активно да поставят ваксини на желаещите.

- Остава единствено проблемът с липсата на ваксини, тъй като кандидатите за дозите се увеличават…

- Да. Сега сме в друга ситуация. Зе мен беше пределно ясно, че ще стане точно така, защото се обръщаше прекалено много внимание на тези, които не желаят. Бройката на желаещите,ако не се лъжа е около 45%, макар и сред тях да има такива с колебание. На фона на българското население са близо 2,5 млн. души. Но трябва да се осигурят ваксини за тях.

Наблюдавайки трудностите на производителите, с които имаме договорки, мисля, че е дошло време българското правителство по примера на други държави членки на ЕС най-малкото да започне разговори и да поиска преглед на документацията на руската ваксина.

Да може да стартираме разговори с тях и нашата Агенция по лекарствата да се запознае с необходимите документи. За мен е важно не този, който произвежда определената ваксина, а е от значение да осигурим ваксина на населението, независимо от производителя и други търговски, икономически и политически аргументи.

След като е безопасна, поставя се в други държави и отговаря на документацията, не би трябвало да чакаме повече, а да се търси възможност да се достави максимално бързо, независимо откъде. Само по този начин ще успеем да избегнем следващи кризи, карантини и затваряния на бизнеси.

- Препоръчвате да постъпим като някои други страни, включително и от ЕС, които си договарят допълнителни ваксини – руската и китайската?  

-Не мога да използвам думата договарят, но най-малкото може да стартира процесът, за който споменах. Агенцията по лекарствата може да разгледа документите, това не са бързи процеси. Не говоря само за руската, но и за китайската ваксина. Виждаме една много бърза реакция от страна на много други държави, не само европейски.

Правителствата се опитват да подсигурят своите граждани с ваксини. Единственият аргумент трябва да бъде ефективна и безопасна ли е ваксината, ако трябва да бъдем откровени към обществото и народа ни.

- Д-р Гергана Николова обяви, че джипитата са армия от 4200 души и е възможно те да поставят общо по 84 000 дози на ден. Звучи добре, но …

- Толкова е. Дори министърът беше споменал много по-малка цифра още преди месец – минимумът, който може да се поставя в България е 45 000 на ден. Смятам, че може повече. Сега вече имаме и 350 центъра. Цифрата спокойно може да бъде над 60-70 000 на ден.

- Всичко изглежда се върти около доставката на ваксините, защото е възможно значително бързо да се имунизира голяма част от населението на страната.

-  Точно така е. Доказа се, че един от големите плюсове на зелените коридори е, че на практика показа пред обществото, че твърденията в България антиваксърското настроени е твърде силно и ще ваксинират само 5-10% не отговорят на истината. Всички виждаме какво се случи. И в момента хората звънят и питат. За мен доставките са от основно значение.

Затова и призовавам наистина управлението на страната да постъпи малко по-смело . Няма кой чак толкова много да ни се скара от ЕС. В крайна сметка ние сме лоялни членове на Европейския съюз, но когато централната политика се проваля, това е важно и за нашата икономика, и за цялото ни общество. Тук става въпрос за човешки животи. Още повече че имаме и примери – като Унгария и други държави. Разговорите не пречат и не са забранени. 

Наскоро прочетох едно много интересно изказване на депутата Георги Марков, което адмирирам: „Европейският съюз не е Съветският съюз“. В крайна сметка ние сме свободни граждани на свободна и демократична държава.

Ние лекарите показваме и показахме, че си вършим работата. По-важно е политиците да проявят смелост и да вземат нетрадиционно решение.

- Имат ли проблем колегите ви с предпочитанията на хората към определена ваксина? Как успяват да им обяснят коя е подходяща за тях?

- Работещата ваксина е тази, която  е поставена в тялото на човека. Стига да е безопасна и ефективна, а използваните в момента са такива. От друга страна всеки, който иска да избира, може  да изчака малко с риск за собственото си здраве да дойде момент, в който любимата му ваксина е в България.

- Подписан ли е вече рамковият договор, според който на лекарите, се полагат по 10 лв. на апликация?

- По-важното преди подписването на рамковия договор е да се постигне съгласие по даден въпрос. То е постигнато още преди Нова година. Става дума за въпросното плащане по 10 лева. Едно нещо формално се случва, след като се подпише, но практически ние го обявяване сред колегите и обществото, когато е постигната договорка. Такива са партньорските отношения. Няма проблем по този казус.

- Мерките леко се разхлабиха, ресторантите отвориха врати , заведенията, има промяна и при учебните занятия. Правилни ли са тези решения?

- В крайна сметка трябва да отчитаме психологическата нагласа у обществото. Повечето от хората чувстват една известна умора от продължителните мерки. В България бяха най-леките от всички европейски страни. Времето ще се затопли, ваксинираните стават все повече. Смятам, че вече имаме доста повече аргументи срещу вируса. Мисля, че начинът, по който гражданите ще посещават заведенията, ще бъде по-малко рисков от преди една година.

- Всички предупреждават и прогнозират, че около изборите може у нас да има нов пик на заразата. Какво е вашето мнение и какви очаквания имате?

- Откровено казано се надявам, че всичко това няма да се случи, въпреки прогнозите. Ако се служи, ще бъде жалко, защото ще покаже, че не сме били достатъчно дисциплинирани. Отвореният ресторант не може да е оправдание за вълната на заразените, а поведението на посетителите може да доведе до повече случаи на инфекцията. Нека се забавляваме и да посещаваме ресторантите и там с помощта на персонала и осигурени средства за дезинфекция да правим всичко възможно да се пазим.

И не на последно място, когато е възможно, да се ваксинираме.

- Ще допринесат ли все пак ресторантите и учениците за прогнозираното увеличение на случаите?

- Както казах ресторантите като места не са рискови, а самите посетители. Призовавам всички да спазват мерките, което ще намали значително риска от заразяване. Не може безкрайно да продължава да е затворено обществото, защото ще появи епидемия от икономически характер, ако мога така да се изразя.

- Възможно ли е да се стигне до избор икономиката или здравето на хората в България?

- Мисля, че няма да стигнем до тази ситуация. Вече има ваксини и не сме в положението от март миналата година. Не смятам, че трябва да стигнем до момент на пълно затваряне. Ваксините са налице, науката си свърши работата. Ако ние не се възползваме от това оръжие и стигнем до затваряне, означава, че живеем в някакво Средновековие и невежество. Защото да имаш инструмент да управляваш дадена пандемия и да не се възползваш не е съвременно поведение.

- Изследване сочи, че бременни жени с коронавирус по-често раждат преждевременно. Какви са вашите данни, ако разполагате с такива?

- Не мога да коментирам такива твърдения. То има други, например, че самолети пръскат със струята си отзад вируса. Изобщо нямам намерение да коментирам твърдения в социални мрежи.

- Става въпрос за проучване във Великобритания и САЩ.

- И във Великобритания има хора, които са недостатъчно интелигентни и информирани. Във всички държави и така. Не искам да обиждам никой, но крайна сметка в 21 век някой да ми обяснява за самолетите … Коронавирусната инфекция е едно, а ваксинацията е друго и мислех, че ме питате за второто.  Коронавирусната инфекция е тежка инфекция, която може да доведе до всичко, не само преждевременно раждане, но и до други последици. Това ни дава още повече основание да смятаме, че има наистина има такъв опасен вирус, с който трябва да се преборим със съвременни методи. Ясно е, че не само при бременни жени, но и при други хора води до тежки последици.

- За момента препоръките са бременните да не се ваксинират…

- Няма лекарство, което толкова лесно да се препоръчва за бременните, включително и ваксините, защото проучванията върху бременните са един много труден процес. Да намериш доброволки жени, които износват децата си, за да изпробват лекарството върху тях е много трудно и невъзможно. Затова при повечето медикаменти в частта бременни пише да се обърнат своя гинеколог  и т.н. И за сегашните ваксини е по същия начин. Няма производител, който с лека ръка да препоръча на бременни да се ваксинират.

- Децата също са рискови, защото те всъщност не изкарват тежко инфекцията, но пренасят заразата. За тях обаче ваксини няма, какво е мнението ви по този въпрос?

- Те не са рискови, защото  прекарват най-леко коронавирусната инфекция, но я пренасят. На по-късен етап и при тях ще се въведе ваксинация. По-скоро при децата има други тежки заболявания, за които не трябва да се нарушава ваксинационния календар. Там е доказано, че те страдат много тежко. Става въпрос за тези заболявания, за които имаме задължителна имунизация. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това