САМО В ПИК! Юлий Москов: Протестът е най-голямото задкулисие - Радев е явният лидер, но скритият не излиза с лицето си. А Борисов позволява законите в страната да не се спазват и бездейства

Интервю

САМО В ПИК! Юлий Москов: Протестът е най-голямото задкулисие - Радев е явният лидер, но скритият не излиза с лицето си. А Борисов позволява законите в страната да не се спазват и бездейства

239549
на 05.08.2020
САМО В ПИК! Юлий Москов: Протестът е най-голямото задкулисие - Радев е явният лидер, но скритият не излиза с лицето си. А Борисов позволява законите в страната да не се спазват и бездейства

Протестите и блокадите на София продължават. Горещото лято се превърна в парещо политическо лято - градусите в политиката скочиха много повече от клитматичните температури.

препоръчано

Потърсихме Юлий Москов, политически анализатор и журналист, за коментар на случващото се в страната.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- България пак живее в ритъма на протестите. И така вече цели 30 г. Имате ли усещането, че се намираме в едно дежа вю, г-н Москов?

- В никакъв случай. Преди 30 г. не бяха протести, а експлозии за нов живот и за истинско бъдеще. Желанието тогава беше всеки човек да има самоличност - да бъде Аз, а не Ние. Това беше велика надежда. 

През 1996 г.  по време на правителството на Жан Виденов цяла България беше на купонна система за хляб, с изключение на София. Аз защо не им вярвам на тези? Защото не искам пак да живея в купонна система. Пенсията по тяхно време беше 3 долара. Колко безочлив човек трябва да си, за да говориш че искаш да оправиш България, когато си давал пенсия от три долара? Трябва да престанем да бъдем държава, в която туземци да управляват малоумници.

През 2007 г. премиер беше Сергей Станишев. Тогава Брюксел спря абсолютно всякакво финансиране за България и пак бяхме на прага на купонната система. Станишев беше принуден да уволни Нинова за корупция. Сега тя иска да се бори срещу корупцията. Ние да не сме малоумни?

През 2013 г.  БСП и ДПС се скриха зад Орешарски. Пратиха един безпомощен човечец - Петър Чобанов за министър на финансите. И тогава започна сриване. Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС така и не стана ясно.

- Мая Манолова каза, че е тя?

- Мая Манолова каквото и да каже, няма значение. Тя беше най-големият защитник на Орешарски и на Пеевски. Не казвам, че Пеевски е лош или добър. Но как така тя сега е срещу него? Стигнахме до уникалния момент Иван Костов да заяви, че не би приел предложение за служебен кабинет, защото не вярва на Радев. Какъв Христо Иванов, какви 5 лева?

Тези хора говорят, че искат да се борят със задкулисието. А сега е най-голямото задкулисие и то е на площада. Защото никой не застава с лицето си да заяви, че той го ръководи. Да каже какви са му плановете и вижданията за бъдещото управление, какво предлага. Всичко е скрито.

- Протестиращите признават, че нямат лидери?!

- Тези, които направиха песнията 3 долара, сега говорят за икономически просперитет. Тези, които говорят против задкулисието, са самото задкулисие. Клоуните Бабикян, Хаджигенов и Минеков пък не могат да управляват и на тях много им личи. 

- Кой е задкулисният лидер, за когото говорите?

- Явният лидер е Радев. И това най-много ме тревожи. ДПС мълчат като комунист на разпит. Да ви прави впечатление как се умълчал Иво Прокопиев? 

Да излязат  3 - 5 - 8 хил. човека да протестират и да съобщят, че народът се бунтува, това е нелепо. Ние сме 8 млн. Защо не искат за изчакат редовните избори? Защото знаят, че българският народ не ги иска. 

20 човека направили палатки. Ама те не са българският народ. И това, че хората не са дошли да ги нападнат с камъни, говори колко сме толерантни.

Аз съм недоволен от бездействието на властта и лично на Бойко Борисов, защото те позволяват законите в страната да не се спазват. Блокирането на кръстовището, тероризирането на 2 млн. софиянци е абсолютно незаконно. 

- Защо Борисов мълчи?

- Не знам. Той трябва да каже. Но това е безотговорно поведение от страна на цялата власт. 

- Не идва ли времето на извънсистемните партии? Протестиращите изгониха партийците. Не идва ли някакъв нов политически момент?

- Не, не мисля., че идва друго време. Протестът е хаос. Той няма идеология, няма основи. Младите искали нещо си. Окей. Младите са нещо много хубаво. Но дълбоко се съмнявам как един човек на 20 - 25 г. има квалификацията и опита да оправи държавата. Тези млади хора не разбират как ги използват хората, които са дълбоко в задкулисието. А на платените пък им личи по ентусиазма, по който викат. Стотина лева на ден си е една прекрасна заплата. 

- Протестът  започна като демонстрация на умните млади хора. Но сега много партии се опитват да ги яхнат...

- Умният човек не тръгва за някъде, без да знае накъде. На този протест може да се открие левият троцкизъм. Какво искат - свят без държавност и в перманентна революция. Това е Троцки. 

Управляващите не знам как си представят, че ще излязат от всичко. Това е свят на абсурда. 

- Как очаквате да се развие всичко?

- Оставка не трябва и няма да има. Така или иначе някой трябва да си дава сметка. Ако сега правителството подаде оставка, още на 1 октомври държвата няма да има пари да си плати заплатите. Очевидно някакви хора, заслепени от алчност, искат да вземат веднага властта, за да си разпределят едни пари, които обаче са от залъка на народа. Но тези хора са доказали, че последното, което ги интересува, е българският народ. 

А за протестиращите - да си викат, колкото си искат. Но да се блокират пътища и кръстовища, защото това е нетърпимо. На някого няма да му издържат нервите и ще стане беля. 

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това