Вход
София
Времето в София 1 o C

САМО В ПИК! Юрий Асланов: Листата на БСП беше като турски сериал – имаше лъжа, изневяра и предателство. Разговорът за Европа го отстъпиха на Борисов

САМО В ПИК! Юрий Асланов: Листата на БСП беше като турски сериал – имаше лъжа, изневяра и предателство. Разговорът за Европа го отстъпиха на Борисов

на 10.06.2019
78114
18
САМО В ПИК! Юрий Асланов: Листата на БСП беше като турски сериал – имаше лъжа, изневяра и предателство. Разговорът за Европа го отстъпиха на Борисов
Автор: Симо Русев
10.06.2019
18
78114

Социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов направи пред ПИК анализ на причините за разгромната загуба на партията му на европейските избори, какво означава оставката на Корнелия Нинова, защо не сега е моментът за решаване на лидерския проблем и какво ще се случи на конгреса на 16 юни.

- Г-н Асланов, имаме факта на разгромната загуба на БСП на европейските избори и декларираната оставка на лидера на партията Корнелия Нинова. Имате ли анализ за причините, довели до това?

- Това е много дълъг разговор. Причините са комплексни. Повечето са грешки в предизборната кампания. В един момент като че ли БСП имаше предимство. Поне такива бяха данните. Имаше и много скандали – апартамент гейт, тераса гейт, къщи за гости. Тези скандали разрушиха доверието в управляващите и на практика изядоха почти цялата периферия на ГЕРБ. Тази партия всъщност се сви до ядрото си. В кампанията обаче се случиха две неща, успоредно протичащи. От една страна, високата мобилизация, която имаше БСП, намаля. Т.е. настъпи някакво разколебаване в сектора на БСП. От друга страна пък се повиши мобилизацията на ГЕРБ.

- Не беше ли обиден дори за самите социалисти начинът, по който се предложена листата на Нинова – без президента на ПЕС Сергей Станишев, и се наложи ревизията на Националния съвет?

- Не. Това се е случвало винаги. Това не е прецедент. Винаги Националният съвет е пренареждал предложенията на Изпълнителното бюро. Друг е въпросът, че сега се очакваше това пренареждане и се знаеше, че ще настъпи.

- Защо се упорстваше тогава?

- Това е отделна тема. Дори аз не знам защо се мина през този скандал. Пренареждане на листата винаги е имало. Националният съвет винаги частично или изцяло е отхвърлял предложенията на Изпълнителното бюро. Поне досега това е практика. Затова предварително беше ясно, че пак ще се случи. Гласуването винаги е тайно, по традиция. Така че това беше неизбежно.

Червеният гуру Юрий Асланов призна позора на БСП: Тази загуба е по-болезнена от всички досегашни

Червеният гуру Юрий Асланов призна позора на БСП: Тази загуба е по-болезнена от всички досегашни

БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен...

на 27.05.2019

Листата обаче в крайна сметка беше интересна, защото привлече вниманието. По повод на листата БСП беше най-обсъжданата и коментирана партия. Всички други листи в сравнение като че ли бяха скучни. В листата на БСП имаше всичко. Ако се изразя образно, беше като в турски сериал. Имаше семейна драма, имаше изневяра, имаше предателства. Абе, имаше страст, имаше душа. Това я направи интересна и за широката публика.

- Защо тогава се получи поредният провал за БСП, не се ли предозира нещо?

- Според мен основната причина за провала е, че изцяло стратегията на кампанията беше грешна. Тръгна се в сбъркана посока. Тя беше ориентирана в едно поле, като трябваше да коментира ситуацията у нас. Абсолютно се абстрахира от европейската тематика, а ние не за първи път се явяваме на европейски избори.

Знаем, че на тези избори излизат да гласуват обикновено хора с много по-високо образоване, по-млади, по-активни. Особено на тази кампания, това не беше само в България а и на целия континент, хора, които са притеснени за европейския контекст с оглед на онези мрачни очаквания, които имаше преди изборите. Слава богу, те не се оправдаха в изборните резултати. Т.е. хора, които виждат бъдещето си и го разглеждат през призмата на европейския контекст. Други хора не излизат да гласуват.

Така че кампанията на БСП беше ориентирана в много грешна посока. Освен това тя беше построена с идеята да се превърне европейската кампания в национална, за да се предизвикат предсрочни парламентарни избори. Това е толкова грешно поставена цел – все едно наесен да си поставим за цел да превърнем местните избори в президентски. Забрави се, че всеки избор си носи своята специфика. Остана впечатление у хората, като че сякаш БСП за първи път прави избори изобщо.

Вече в кампанията се продължи една линия – да превърнеш корупцията в идея. Това не може да бъде идея. Имаше прекрасна предизборна платформа, най-добрата – документът „Визия за Европа“, която беше забравена. Не се използваха идеи в европейския дебат по тази платформа. В крайна сметка кампанията на БСП протече като един разговор за скандалите в България. Дори не протече като разговор за европейското бъдеще.

Този терен беше отстъпен на Борисов, който поде разказа за бъдещето по неговия си примитивен и профанизиран начин: „Тука Европа ни трябва, защото аз да докарам едни пари, с които строим заводи, магистрали.“ И всеки ден ги показваше. Този разговор прозвуча много по-достоверно. И мобилизира, по една причина, ядрото на ГЕРБ. По друга причина - заради агресията, която личеше и избуяваше в кампанията на БСП, избирателите на ГЕРБ се втвърдиха допълнително, защото се почувстваха заплашени. Кампанията създаде образ на БСП, без да е вярно това, на една антиевропейска партия.

Доверието в Европейския съюз сред избирателите на БСП е точно толкова, колкото е доверието на всички български граждани. Високо. Това допълнително разколеба някои хора, които бяха склонни да гласуват за БСП преди кампанията и да накажат ГЕРБ. Респективно, те се въздържаха от участие. Това намали силата на резултата на БСП и направи загубата факт, след като имаше всички шансове изборите да бъдат спечелени, защото ГЕРБ беше в най-слабата си форма. Това се видя от резултата. По-нисък резултат на избори ГЕРБ никога не е постигал досега. Но въпреки че БСП подобри резултата си, не можа да обърне кампанията в своя полза. Пак казвам, това дойде от неправилна стратегия и от неправилна тактика. Всички фактори се събраха на куп.

- Нинова все пак призна тази загуба и декларира оставката си. Какво означава, че пленумът и конгресът трябва да я констатират, защо този акт не е категорично ясен?

- Не е категорично ясна тази оставка. Да, оставката беше подадена.

- Морален акт ли беше това, или зад тази оставка се крие някаква мимикрия, някакъв втори план?

- Не мога да коментирам има ли втори и трети план. Но при подаването на оставката, ако го нямаше следващото изречение: „Ще се кандидатирам отново“, можехме да говорим, че се постъпва по европейските правила. Между другото, коментарите, че това се случва за първи път в историята на партията, че това е първият лидерски морален акт, не са верни.

Нека припомня, че на 13 октомври 1991 година още в изборната вечер, когато стана ясно, че БСП губи изборите от СДС, лидерът Александър Лилов още в НДК, на първата пресконференция, подаде оставка. Един от първите журналистически въпроси към него беше: „Ще се кандидатирате ли пак на предстоящия извънреден конгрес?“ Той каза: „Не, така не се прави!“ По-късно, през 1996 година, имаше оставка на Жан Виденов, след което имаше поредица от завоалирани ходове и на Георги Първанов, и на Станишев – да се иска вот на доверие след изборни загуби. Аз подозирам, че и сега ще се стигне до това. Но това означава, че ние нямаме оставка в такъв случай.

- По новия устав на Нинова би следвало да има пряк избор. Как обаче ще се случи това, след като го няма физическото време до местните избори?

- Уставът е много объркано написан. Съдържа колизии. Много пъти е поправян. Затова възникват и противоречия. Няма време, затова е внесено и предложение за промяна в устава, която, без да променя принципите на прекия избор и мандатността, да се направи поправка, която да ни извади от сегашното положение.

Тъй като авторите на устава, изглежда, не са подозирали, че може да ес стигне до такъв казус. Така може на конгреса да се даде право да решава този въпрос – дали той пряко да избере лидера, или да избере временно изпълняващ длъжността председател, който да довърши мандата на 49 конгрес свършва някъде през април следващата година. Т.е. от 1 януари ние реално ще сме в отчетно-изборна кампания за 50-я конгрес. Сега, преди местни избори, да се занимаваме с това нещо, за мен е крайно погрешно.

- Тъй като сега като че ли нито хората около Нинова, нито тези, които са и опозиция, искат оставката и, какво очаквате да се случи на предстоящия на 16 юни конгрес, ще остане ли тя лидер?

- Този въпрос може би трябва да го зададете на някоя врачка. Как да ви отговоря? На този конгрес може да се случи всичко или нищо. Не знам какво ще се случи.                

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(18)
1
столипиновския червен корифей обръща палачинката след като предрече разгром за ГЕРБ !
2
Интересно ми е дали от БСП откриха каде са потънали паричките от касата на БСП/включително и членският внос/??????
3
Когато КОМУНИСТИТЕ станат християни тогава ще победят на избори
4
Линията на Корнелия Нинова е ясна – срещу задкулисието и паралелната държава. Но кои са ценностите на Сергей Станишев?! Да не забравяме, че в „актива” на Станишев освен десетте изборни загуби от ГЕРБ е тежкото разделение в БСП през 2014 г., когато социалисти бяха „самоизключвани” от партията (с помощта на „уставния гуру” Димитър Дъбов) заради лични антипатии на председателя. Предстоят местни избори и битката на БСП е да промени България като разгради мафиотско-феодалните структури на ГЕРБ в много региони. Вместо да работи за единство на партията, в серия от медийни изяви бившият председател на БСП Сергей Станишев заяви, че настоящото ръководството внася вождизъм и разделение в партията, че „битката” била за ценности, а не за поста на Корнелия Нинова. Нима Сергей откри това днес, а не преди година, когато Нинова еднолично предложи конгресът на БСП да го издигне за председател на ПЕС? Да не забравяме, че в „актива” на Станишев освен десетте изборни загуби от ГЕРБ е тежкото разделение в БСП през 2014 г., когато социалисти бяха „самоизключвани” от партията (с помощта на „уставния гуру” Димитър Дъбов) заради лични антипатии на председателя. И дали в ценностите и колективното начало на БСП влиза задкулисието на 2013 г., когато Станишев номинира пред медиите Пламен Орешарски за министър-председател, а не на партиен форум!? Или това, че Орешарски и неговият финансов министър Петър Чобанов впоследствие бяха кандидат-президент и депутат от ДПС – това също ли е социалистическа ценност? Ами номинацията на Петър Стоянович за министър на културата – десен журналист, публично обявил Вапцаров за терорист? Може би в ценностите на българските социалисти е въвеждането на плоския данък или пък гаврата с поколения офицери от службите за сигурност на Република България, унизени с позорния Закон за досиетата, който Станишев и Румен Петков наложиха силово на парламента? Или част от традициите на БСП е русофобията!? Защото Станишев така и не изпълни конгресното решение от 2014 г. активно да работи за отмяна на антируските санкции - това той не направи нито в ПЕС, нито в ЕП и нито на срещите на левите министър-председатели в Европа. Дали в социалистическите традициите се вписва подкрепата за Франс Тимерманс, след като станаха публични връзките му с международния спекулант Сорос, русофобските му изказвания и проимигрантска и проджендърска риторика? Най-вероятно част от социалистическите идеали е Истанбулската конвенция, тъй като Станишев заплаши БСП с изключване от ПЕС, ако тя не приеме тази Конвенция. Или пък в левите ценности е планираната колаборация между десни (ЕНП), леви, социалдемократи (ПЕС), зелени и евролиберали?! Не, всички тези неща не са част от ценностите на БСП. Това е подмяна на ценности! Защото истинските битки са срещу бедността и неравенствата, за социалната държава и правата на хората на труда, за мир и честни правила. Това са 128-годишните борби на БСП и на традиционната европейска левица! Линията на Корнелия Нинова е ясна – срещу задкулисието и паралелната държава, срещу корупцията, която превърна България в най-бедната европейска държава, за връщане към традиционните социалистически идеи и защита на националните интереси, суверенитет и българска идентичност. За управление в името на народа и в полза на народа, а не на олигархията. Станишев размахва пръст, че Нинова била назовала това „ляв консерватизъм”, което било дървено желязо. А как да наречем връзката на лявото с пазарния фундаментализъм, която превърна европейските социалисти в слугинаж на транснационалната олигархия!? Днес БСП има националната отговорност да отстоява своя социалистически, традиционен и патриотичен курс, който няма алтернатива. Защото в епохата на пряката демокрация европейските избиратели започнаха истинската битка - със статуквото и с неговите добре платени бюрократични елити, чийто представител днес е Сергей Станишев. За успех е нужно единство. Стига разделение и вражди на гърба на партията.
5
Добре де свалят субсидията от 11 на 1лв, и повечето спонсори на Импексовата партия, са в ареста. Но как тогава, спинозния А. Путеф, ще плаща на хилядите тролове налазели сайта тук. Как Импексовата БСПдирастия, ще издържа гей телевизията си, и гнусния си вестник. Как ще посещава гей парада без пари, или ще събират от богатите ЦОЦААГЛИСТИ милионери, които са много там. Но както знаем, комуниста кръв повръща, но пари и къщи за гости не връща!! ......................................................................................................................................... За това ще продължавам да питам Импексовата Курабия, Румен Пъпката, Славуца Омбоцмана Мая Латерната и СС Момата “ЗАЩОТО СА ЦОЦААГЛИСТИ“, как така крадливата кучка Йо има три къщи за гости с БАСЕЙНИ, а аз нито една. Как така Импексовата курабия открадна два Импекса а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една!!
6
ТИЯ , ОТ Б С П / Б К П , СИ ОСТАВАТ ЧЕРВЕНИ , БЕТОННИ , КРАТУНИ ! НИНОВА ПАДА ВЕЧЕ НА ДВА ИЗБОРА , НААКВА СЕ ЯКО , НО ПАК СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ВОДАЧ , КАТО ОБЕЩАВА ДА СЕ НААКВА ПО-НОРМАЛНО ! НАРОДЪТ НЕ ПРОЩАВА НА ТАКИВА !
7
e sega da si razmahjvate posranite gashti,ta vsichki da razberat kakvi ste gi varshili,sramota,ne si razkazvaite vsichko po sveta,sramota,sramota!!!!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Бонус 1200 евро!Влез и го вземи сега https://bit.ly/2HKWzdH
10
коментар4-Празна Мара тъпан била!
11
Другарю Асланов, винаги и непрекъснато казвам, че БСП е руска терористична пария и няма нищо общо с европейските леви партии. Вашият електорат са простоватите хора от затънтените краища на държавата или както вие комунистите ги наричате от периферията. При вас комунистите никога не е имало нито интелигентни хора нито интелектуалци, а всички сте прости селяндури с раздадени дипломи с една отличителна черта винаги верни на руският азиатски комунизъм. Българският народ иска да живее в цивилизованият европейски свят, а не да бъде управляван от безкрайно изостаналите, престъпни азиатски ръководители в Кремъл, които ни направиха най-бедната държава в Европа. Българският народ не ви иска. Милионерите в България са от вашите комунистически среди, които ограбиха държавата и хората.
12
До някъде подкрепям № 4, но първо - да се престане с абсолютното клюкарене, а да се захванат в ръководството със стойностни и реални неща /не борба с вятърните мелници/, и друго - за ръководител на такава институция НЕ СТАВА ЖЕНА !
13
отговор на коментар
От такива "професорки" България е на тоя хал.
14
Червения професор (колко е професор никой не знае) ясно си призна - на тези избори са гласували само образованите, интелигентните , активните българи , а не простаците ! Много точно , именно затова и победиха ГЕРБ ,защото умните хора знаят що е комунист и какво можеш да очакваш от него - как какво - да краде , да лъже , да прахосва народните парици и накрая да фалира държавата ! Това умните хора го знаят, другаре !
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
"Вьiходила на берег Катюша...и пита ли пита?По-големи цоцаджии от ГЕРБ няма.От тях търси отговори на въпросите,къщи за гости и так дале.Много си цини4на и некултурна.Една истинска дама ,не позва такъв каруцарски език.Но защо ли се 4удим,сайта е такъв.
17
Как може да се вярва на човек като този червен социолог, който през цялото време лъжеше избирателите с фалшивите си прогнози. Сега обяснява, че кампанията била грешна. Грешна, грешна ама БСП ще спечели. Е как става това - разбира се като криеш истината. Извода е, че ни имат заного прости и наивни. Доказахме им, че не сме такива и победихме червената орда.
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 25654
архив

Пътуват Асан и Айшето във влак сами в купето.
По едно време вратата се отваря и на входа застава двуметров негър, гледайки изпитателно.
Асан се шмугва покрай него и отива във вагон-ресторанта, цяла нощ яде и пие. Връща се на сутринта в купето и Айшето го посреща с думите:
– Айде бе Асан, къде бил, тоз негър отпред слагал, отзад слагал, в уста слагал…
– А-а-а, аз още кат влезнал си казах, тоз ше ебе някой

няма нови новини
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
сега
3032
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Спецпрокуратурата и МВР с горещи подробности за разбитите наркогрупи в София и Елин Пелин - спипали ги с 260 000 фалшиви евро (ОБНОВЕНА)
x
СВЯТ ДЕН: Трима необикновени светци честваме днес - ето какво ги прави толкова специални
x