Вход
София
Времето в София 0 o C

САМО В ПИК! Явор Гечев: Кабинетът в сянка на Нинова дублира политиките в държавата. Партията ще я съди за глупостите от конгреса

САМО В ПИК! Явор Гечев: Кабинетът в сянка на Нинова дублира политиките в държавата. Партията ще я съди за глупостите от конгреса

на 21.10.2020
121562
0
САМО В ПИК! Явор Гечев: Кабинетът в сянка на Нинова дублира политиките в държавата. Партията ще я съди за глупостите от конгреса
Автор: Симо Русев
21.10.2020
0
121562

Членът на Националния съвет на БСП и бивш заместник-министър на земеделието и храните Явор Гечев, който минава за независим и различен глас в ръководството, проговори пред ПИК за кабинета на червените в сянка, за това не е ли скандално в ръководството на партията да са 15 души, които са разследвани по различни поводи, може ли да бъде спечелена подранилата предизборна кампания с председател на щаба Георги Свиленски, както и ще съдят ли социалистите и как Корнелия Нинова за безобразието с отстраняване на знакови лица от Националния съвет на Столетницата. 

Как БСП се превърна в партията на Корнелия Нинова

Как БСП се превърна в партията на Корнелия Нинова

Както е тръгнало, скоро ще се окаже, че Корнелия Нинова е...

на 17.10.2020

- Г-н Гечев, колко е удачно да се прави кабинет в сянка в края на управленския мандат?

- Аз не мисля, че имаме сформиран кабинет в сянка. Думите са малко поизтеглени от контекст. Това са експертните съвети в Националния съвет. Дотолкова беше казано, че е кабинет в сянка, доколкото той дублира структурата на Министерския съвет.

- Очевидно затова хората остават с това впечатление, но не е ли смущаващо, че в този кабинет, а и въобще в ръководството но БСП, влязоха според ваши съпартийци 15 души, срещу които има разследвания и дела?

- Не ми е известно такова нещо, не знам как да го коментирам. Зад кабинета в сянка няма жълто. Аз няма да кажа лоша дума за нито един мой другар, който е член на БСП или член на Националния съвет. Да, Корнелия Нинова спечели мандата си, посочи структурата, която е приемлива и дублира политиките на държавата. Според мен това е уместно, за да се знае точно даденият съвет какво трябва да прави. Аз, лично, бях приятно изненадан. Изрично зададох въпрос на Националния съвет по отношение на правомощията на съветите. Беше обяснено от председателя, че наистина това, което попитах, е в контекста на разширяване на правомощията на съветите и правенето на експертни политики.

- Беше закрит обаче отделът за секторни политики, няма ли тук разнобой и противоречие?

-  Отделът за секторни политики в Националния съвет на БСП беше закрит по новото щатно разпределение. Аз също попитах какво означава това. Ще се се разчита ли изцяло на съветите? И ми беше отговорено от Нинова, че на практика съветите ще поемат цялата функция по правенето на политиките. И мен лично това ме прави по-щастлив, защото ще се знае откъде излизат политиките, кой ги прави и това ще е самата партия.

- Очевидно говорите за някаква персонална отговорност.    

- Да, дотук имаше известни неясноти и това на практика в новата структура е изчистено и на мен ми прави добро впечатление.

- Този ход със съветите или кабинета в сянка на Нинова означава ли, че вече е започнала предизборната кампания на БСП и ако е така, както казват опонентите ви от ГЕРБ, не е ли тя твърде преждевременна?

- Колегите от ГЕРБ имат собственото си мнение по въпроса. Видяхме до какво докара горе-долу това на държавата. Става въпрос, че една партия като БСП, ако трябва да се готви от днес за утре за избори, значи работата и е спукана. Партия, която претендира, че може да управлява държавата, от системните, големите партии, тя се занимава с полотически процеси всеки ден. По-скоро това, което ми се ще аз да видя в БСП, е наистина правенето на реални експертни и секторни политики. Защото като че ли дебатът през последната година, не просто в БСП, а и в цялата държава е изместен само по медиите. А по медиите, без да ги обиждам, не може да се говори за секторни политики. Т.е. те са по-сложни, отколкото могат да се презентират в една, две или пет минути. Затова аз ще претендирам и ще искам в БСП да се случи това - до ниво проектозакон всичко да бъде правено вътре в партията и то на експертна база, като се знае откъде идва. Затова кампанията се прави през цялата година. По време на изборите се прави технология, тя не е политика.

Правителството в сянка на Нинова - осъждани, разследвани и провалени кадри на БСП

Правителството в сянка на Нинова - осъждани, разследвани и провалени кадри на БСП

Правителството в сянка на Корнелия Нинова разкрива...

на 19.10.2020

- Какъв резултат да очакваме от БСП все пак, щом председател на изборния щаб е Георги Свиленски, за когото не е известно да е печелил вот?

- Факт е, че Георги Свиленски е председател на щаба. Надявам се председателят на щаба на практика да води самата кампания и короординацията на нещата, които трябва да води партията. Нито един председател на щаб не може да спечели избори без самата партия. Време е вече БСП да се посъбере след всичките неща, които си сътвори и и се случиха, да има малко спокойствие и да си спечели изборите. Защото БСП може да има само една-единствена цел на изборите - тяхното спечелване. Друго не и отива. Тъй че за Жоро Свиленски - успех. На него и на самата БСП. Той, ако иска подкрепата на партията, ще я получи. Не повокирам, защото партията избра Корнелия Нинова и ще я съди, разбира се, по нейните резултати. Ако Жоро Свиленски като председател на щаба иска подкрепта за спечелване на изборите, най-вероятно ще я получи от всички членове на партията. Ако не, вече въпросът е друг.

- Тези деструктивни процеси, които ескалираха и на Конгреса, и при формирането на Националния съвет, дори при съставянато на Изпълнителното бюро, туширани ли са в момента?

- В интерес на истината при формирането на Изпълнителното бюро това го нямаше, тъй като това е горе-долу е неписано правило, че той се реди от председателя. Председателят има този мандат, след като е избран. Така е било винаги в БСП, тук няма интрига.

- Е, ама в Националния съвет не беше точно така.

- В Националния съвет не беше точно така, защото той се избираше на конгреса. Според мен тогава станаха доста глупости. Емблематични фигури ги няма, което е неприемливо.

- Да, Станишев, Дърева, Миков...       

- Не само. И на експертна основа, млади хора, които има какво да дадат. Но когато има напрежение в партията до какво води това - до изкривяване и нагнетяване на нещата. И затова бяха отстранени едни от най-качествените и популярни хора. За мен отстраняването на двама бивши председатели от Националния съвет е доста голяма глупост, която се надявам самата председателка и новите ръководни органи на партията да осъзнаят и да потърсят тези хора, за да могат да участват пълноценно в експертизата на БСП. Т.е. нещата са в ръцете на председателя. Нинова има всички инструменти в момента. И ако оглавява партията правилно, нещата ще се получат. Ако ли не, не. Но това е вече въпрос на време. И ще се съди по резултатите. В зависимост от изборите ще видим дали са били взети правилните решения. Аз не мога да дам отговори. Затова и съм избран в Националния съвет - да давам собственото си мнение. В крайна сметка е важно да се случват добрите за държавата неща. Но времето не е много, защото в момента на практика се програмират европейските средства, а те, ако са погрешно програмирани, а аз твърдя, че е така, и клкото и управленски ресурс да имаш, ако някой е сътворил глупости преди теб, ще е доста трудно.

Сподели:
свързани новини
Червената Масларова изпълзя от нафталина и скочи да брани Нинова: В БСП няма разцепление Червената Масларова изпълзя от нафталина и скочи да брани Нинова: В БСП няма разцепление
В БСП продължават да твърдят, че няма разцепление в...
на 20.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20186
архив

Група изгубени в джунглата пернишки туристи бяха открити по псуващи на майка папагали!

x
САМО В ПИК TV: На Канарите луднаха по българския Енрике Иглесиас. Начо Паскал, който ни прослави чак в Южна Корея, крои втори хит с испански рапър (ВИДЕО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Не бързайте, днес е ден за търсене за златната среда
x