Вход
София
Времето в София 5 o C

САМО В ПИК! Явор Куюмджиев: Радев говори за АЕЦ „Белене“, защото централата няма алтернатива и е неосъществима без държавна гаранция

САМО В ПИК! Явор Куюмджиев: Радев говори за АЕЦ „Белене“, защото централата няма алтернатива и е неосъществима без държавна гаранция

на 06.06.2019
28304
12
САМО В ПИК! Явор Куюмджиев: Радев говори за АЕЦ „Белене“, защото централата няма алтернатива и е неосъществима без държавна гаранция
Автор: Симо Русев
06.06.2019
12
28304

Експертът Явор Куюмдижиев, който беше заместник-министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев“, коментира пред ПИК възобновената от президента Румен Радев в Москва тема за строителството на АЕЦ „Белене“ и какви са политическите аргументи за този рефреш. Куюмджиев се противопостави задочно на тезите на проф. Георги Касчиев, че „Белене“ би била четири пъти по-скъпа от седми блок на „Козлодуй“ централа, че реализирането и би убило „Марица-изток“ 2, а и че ще е заплаха от типа „Чернобил“ заради сеизмичността на района.

Президентът Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин в Сочи

Президентът Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин в Сочи

Президентът на България Румен Радев и руският му колега...

на 22.05.2018

 

- Г-н Куюмджиев, посещението на президента Румен Радев в Москва рефрешира темата за строежа на АЕЦ „Белене“. Какви са основанията за това? Има ли нещо като политически договорки и инвеститорски интерес, за което широката аудитория е държана в неведение?

- Това е изключително сложен въпрос. Неговото разрешаване не може да стане задкулисно. Да дойдат някакви хора и да се договорят по формулата „ей сега ще ви построим тук една атомна централа“. Не се работи по този начин. Трябва да е ясно, че няма в света ядрена централа, която да е построена изцяло на частен принцип. Става дума за ангажирането на държавата. Дори във Великобритания, която е може би най-либералната икономика в Европа, новата атомна централа се строи с гаранции от страна на държавата.

- Енергийният експерт проф. Георги Касчиев атакува обаче остро Радев, като постави под съмнение смисъла и логиката да се строи АЕЦ „Белене“, не трябва ли да се доверим на неговите аргументи?

- Аз съм абсолютно категоричен и убеден, че трябва да се строи АЕЦ „Белене“ и то по много причини. Най-малкото заради Парижкия протокол за вредните емисии, с който се обуславя поскъпването цената на тока от въглищните централи. Това ще се случи в много кратък срок. Ще ви го кажа по друг начин. На практика има желание и указание едва ли не през цената на въглеродните емисии, която в момента е 27 евро за тон, да се потиснат максимално въглищните централи. Това не зависи от България, не зависи от никакво правителство. Такава е световната тенденция.

- Какво следва от това за нас?

- Над 40 процента от енергията в България се произвежда от въглищните централи, които до няколко години – щем, не щем, ще трябва да затваряме или да инвестираме огромни пари в тяхното екологизиране. Това ще доведе до безкрайно поскъпване на електроенергията от тях. Това са вариантите. И тази хипотеза не зависи от нас, повтарям. Тя е императив и от Световната банка, решенията на Европейската комисия, решенията на Парижката конференция за климата, цената на въглеродните емисии. Оттук следва много простичко нещо. Това са 4000 мегавата, които са в такива централи. Те ще отпаднат от енергийната система само до няколко години. 

- Е, напразна ли е тревогата за „Марица-изток“ 2?

- „Марица-изток“ 2 така или иначе ще трябва да бъде затворена. Тя е технология от 60-те години на миналия век. Дори най-новите блокове на тази централа са на 40 години. Няма машина на света, която да бъде експлоатирана 70 години. Дори да изключим въглеродните емисии като фактор, работа още 10-15 години е абсурдна.

- И какво правим тогава?

- Да, това се пита в задачката – какво правим тогава. Имаме два варианта. Да построим друга заместваща мощност, дори поне частично, или да внасяме ток.

- Откъде ще го внасяме този ток и на каква цена?

- От турските атомни централи. Други в района няма. Т.е. логиката е простичка. Ако искаме след известно време да имаме въобще собствено производство на електричество, трябва да строим нова генерираща мощност. Такава нова генерираща мощност може да бъде „Белене“ или нова мощност в „Козлодуй“. Това вече е въпрос на експертно решение и на оценки. Аз съм привърженик на това, че България трябва да построи и двете централи – и „Белене“, и „Козлодуй“, нови блокове.

- Не е ли вярна тезата на Касчиев, който казва, че „Белене“ ще струва 4 пъти повече от нова мощност – 7-и блок, в „Козлодуй“? 

- Не бих се съгласил. Ще го кажа с цифри. Към момента България вече е инвестирала 3,5 милиарда лева в „Белене“. Това е за самата площадка, това е оборудването за два блока, това е самият проект с всичките му разрешителни, лицензи. Остава немного да се построи самата сграда и да се вкарат другите видове технологии. Общата стойност не би трябвало да надхвърли около десетина милиарда евро, от които известна част е инвестирана. Ако тръгнем да правим чисто нов блок в „Козлодуй“, никой не знае колко точно ще струва, защото цената на ядреното оборудване, което ние вече притежаваме в „Белене“ за два блока, изключително се повишава. А по принцип в „Козлодуй“ се говори за един блок. Никой не може да каже колко би струвал един нов блок там. Несериозно е да се говори обаче, че „Белене“ ще струва четири пъти по-скъпо от „Козлодуй“. Моето лично усещане е, мисля си, че един нов блок в „Козлодуй“ би излязъл колкото двата в „Белене“.

- Сериозно ли е това, което говори Касчиев, като вади отново заплахата за сеизмична активност в района на Белене, респективно риск от нов „Чернобил“?

- Проф. Касчиев много некоректно спекулира с разкошния сериал „Чернобил“. Аз също го гледам, даже всяка серия по три пъти. Нещата са несъпоставими. Ако сте гледали внимателно последната серия, там много добре е обяснено, че реакторите РБМК още работят в пределите на Русия, край Санкт Петербург и Николската АЕЦ – 30 години след Чернобил. РБМК реакторите нямат нищо общо с ВВЕР 440. Става дума за технически абсолютно различни концепции. В РБМК се работи с т.нар. позитивна реакция. При намаляване мощността на реактора се увеличава реакцията. И тя трябва да бъде контролирана. При намаляване на мощността може да се стигне до точно това, което се случва в Чернобил. При ВВЕР реакторите увеличаването на мощността води до намаляване на реакцията. Просто физически, теоретично и научно е невъзможно да стане такава авария като в Чернобил. Никой друг освен Русия обаче не прави позитивни реактори. Правят ги, защото са по-евтини.                 

Сподели:
Напиши коментар »
(12)
1
Отдавна не е...ИЗРИГВАЛА...((((((( А пък Тони Ш@йката , Спас Гърнето и Томата хептен се изгубиха...))))
2
ГЬОЛА в Белене ще го Правим КРЕМАТОРИУМ за Комунисти, Милиционери и Техните Потомства ! Преди 30 Години Изпуснахме да ИЗБИЕМ Комунистите и Милиционерите ! Децата и Внуците на Комунистите и Милиционерите Обаче да Изпуснем ! Не че К-опелетата и К-урвите ИЗСРАНИ в Семейства на Членове на БКП, МВР, ДС и ДАНС Могат да се Нарекът Деца ! К-ОПЕЛЕТАТА и К-УРВИТЕ Изсрани в Семейства на ТЕРОРИСТИ от БКП и УБИЙЦИ от МВР и ДС-ДАНС са Също ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ ! Произхождаш ли от Семейство на Комунисти и Милиционери, Тоест ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ ти Също си ТЕРОРИСТ и УБИЙЕЦ, Подлежащ на ЛИКВИДИРАНЕ ! КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК ! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
3
Само, че нито тоя червен дебил, нито Клепоухата Пъпка, ни казва кой ще плати сметката. Ако държавата даде гаранции, то значи да изкупува, тая скъпа енергия години наред, то на народа ще му е евана мамата, както при ВЕТата, ДЕСЕТЕЛЕТИЯ НАРЕД СЪС СКЪП ТОК. ...................................................................................................................................... Добре де свалят субсидията от 11 на 1лв, и повечето спонсори на Импексовата партия, са в ареста. Но как тогава, спинозния А. Путеф, ще плаща на хилядите тролове налазели сайта тук. Как Импексовата БСПдирастия, ще издържа гей телевизията си, и гнусния си вестник. Как ще посещава гей парада без пари, или ще събират от богатите ЦОЦААГЛИСТИ милионери, които са много там. Но както знаем, комуниста кръв повръща, но пари и къщи за гости не връща!! ......................................................................................................................................... За това ще продължавам да питам Импексовата Курабия, Румен Пъпката, Славуца Омбоцмана Мая Латерната и СС Момата “ЗАЩОТО СА ЦОЦААГЛИСТИ“, как така крадливата кучка Йо има три къщи за гости с БАСЕЙНИ, а аз нито една. Как така Импексовата курабия открадна два Импекса а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една!!
4
Пропусна обаче , другаря сеизмичната зона в която е Белене.А това е много,много обезпокоително,за да се замете!И няма как да не е по скъп нов АЕЦ по причини ,че новите изисквания са изключително завишени и много повече отпреди за безопастноста.А те не са нито безплатни,нито евтини.Радев злоупотребява съвсем умишлено,от една страна да се представи,или подложи,от друга да притисне правителството в рискова авантюра.Не знам колко ще струва 7 блок,но при положение,че района не е толкова зависим от Вранча е за предпичитане,а Белене е на 10 км от Свищов.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Щом Мастурбирова е допряла до този бокл.к от БСП, много я е закъсала. Като няма риба и раците стават, като няма друг и боклук от БСП ще ползва.
9
Другарят УЮмджиев е решил да гръмне България!
10
тъй ли няма други които да говорят че викате явор коюмджиев. това ли е мисълта на енергетиката.
11
Е по-голям тъпънар за Президент не е имала България!!!! Станал е за подиграфки!!!!!! Пълно не владеене на правилата в протокола!!!!! На езика на протокола, можем да го опишем с две думи - Лъже Президент!!!!!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 15094
архив

- Или веднага трябва да спрете да пиете или ще ослепеете! - категорично заявил лекарят на пациента.
- Знаете ли, докторе, аз съм стар човек и ми се струва, че съм видял всичко...

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1582
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов със знакова реч в Солун (ОБНОВЕНА)
x
Изварата бори стреса и остеопорозата
x