САМО В ПИК! Явор Куюмджиев с остър коментар за ЧЕЗ и "Еврохолд" - кой трябва да купи компанията и стои ли сянката на Цветанов зад сделката

Интервю

САМО В ПИК! Явор Куюмджиев с остър коментар за ЧЕЗ и "Еврохолд" - кой трябва да купи компанията и стои ли сянката на Цветанов зад сделката

90326
на 28.06.2019
САМО В ПИК! Явор Куюмджиев с остър коментар за ЧЕЗ и Еврохолд - кой трябва да купи компанията и стои ли сянката на Цветанов зад сделката

Сделката за ЧЕЗ отново предизвика скандал в държавата. Ескперти скочиха срещу "Еврохолд" с мотива, че той няма нищо общо с енергетиката, за да купува енергийната компания. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Енергийният експерт Еленко Божков обяви, че зад "Еврохолд" прозира сянката на Цветан Цветанов. Йордан Цонев от ДПС пък поиска сделката да бъде разследвана от ДАНС. 

За коментар по темата потърсихме енергийния експерт Явор Куюмджиев.

- Г-н Куюмджиев, защо сделката за ЧЕЗ отново разтресе държавата със скандал? 

- Защото липсва държавна политика такива предприятия като ЧЕЗ да се продават на стратегически инвеститори. Дори "Е.ОН" беше продадена на чешката "Енерго ПРО", която вече притежаваше няколко ЕРП-та в Грузия. Не беше фирма, която нямаше никаква практика в енергетиката.

Държавата в момента се държи свръхлиберално. Излиза, че ние с вас можем да съберем пари и да си купим ЧЕЗ, което е абсурдно.

- Какъв трябва да бъде този стратегически инвеститор, който да купи ЧЕЗ?

- Трябва да бъде гарантирано финансово стабилен, да има опит в енергийния бранш и да притежава културата на енергетик. 

- "Еврохолд" обаче няма опит в енергийния бранш, тепърва щели да навлизат в сектора, заяви босът им...

- Очевидно "Еврохолд" са кадърни хора. Сигурно могат да си купят съответните енергийни специалисти. Но, нямат опит.

Културата на енергийните компании и културата на другите институции е съвършено различна. И в това е проблемът.

Финансовите институции са консервативни, не се поддават на иновативност. А енергийните компании отговарят за това дали в една определена част от страната ще има ток.

Енергетиците са странно племе. И не могат да се управляват от хора, които си нямат понятие от тяхната работа. 

- "Втората Гинка" - така Корнелия Нинова нарече "Еврохолд". "Казвам се Асен. Не се приемам като втората Гинка", отвърна пък шефът на компанията. Как ви се струва цялата тази сага?

- Това не е проста финансова сделка. Притеснява ме възвращаемостта на тези 335 млн. евро, които трябва да бъдат платени за  ЧЕЗ. Това са страшно много пари.

Преди 13 г. предприятието беше купено за 360 млн. евро. Означава, че ЧЕЗ са "изкарали" само 25 млн. евро. Ако това е така, как ще се върнат тези 335 млн. евро, като се генерират такива нищожни печалби?

Трябва да се печели над 30 млн. евро годишно, за да може да се върне кредитът. 

- Как ще се върнат парите тогава?

- Трудно е за прогнозиране. Това може да стане или чрез увеличаване на цената на тока, или чрез намаляване на разходите като се съкратят работници, или чрез препродажба на по-висока цена. 

- Защо ЧЕЗ все пак не успява да си намери безспорен купувач, който да не предизвиква скандали и съмнения за нередности?

- ЧЕЗ искат нереално висока цена. Тези предприятия не струват повече от 250 млн. евро. По-висока от тази цена е рискова. 

- Разследване на ПИК, както и изявления на енергийни експерти като Еленко Божков, сочат сериозни съмнения, зад "Еврохолд" прозира сянката на Цветан Цветанов, как ще коментирате това?

- Нямам информация. Толкова много неща сме виждали, че всичко е възможно. Но, на мене лично, тази информация ми звучи странно. 

- Има ли български компании, отговарящи на посочените от вас изисквания за стратегически инвеститор, който може да купи ЧЕЗ?

- Да, има частни български компании. Както казах, бъдещият собственик на ЧЕЗ трябва да има пари, опит и култура в енергийния бранш. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК