Вход
София
Времето в София 14 o C

САМО В ПИК - Топ физикът проф. Дачев разби на пух и прах мераците на Радев за адронен колайдер: В България е невъзможно! Нужни са много пари и стотици километри

САМО В ПИК - Топ физикът проф. Дачев разби на пух и прах мераците на Радев за адронен колайдер: В България е невъзможно! Нужни са много пари и стотици километри

на 26.06.2019
73278
35
САМО В ПИК - Топ физикът проф. Дачев разби на пух и прах мераците на Радев за адронен колайдер: В България е невъзможно! Нужни са много пари и стотици километри

Изцепката на президента Радев, който поиска в България да бъде изграден умален модел на централата на ЦЕРН, предизвика лавина от коментари не само в социалните мрежи, но и сред българските учени физици. Радев поискал не само копие на колайдера, а и и лаборатория за адронна терапия, а в проекта да участват всички балкански държави. Това се случи по време на двудневното му посещение в Швейцария.

Български учители ще се обучават в ЦЕРН</p><p>

Български учители ще се обучават в ЦЕРН

39 български учители по природни науки ще бъдат обучени в...

на 24.06.2016

ПИК потърси за коментар по темата известния учен и физик проф. Цветан Дачев, който е и ръководител на секция в БАН.

- Професор Дачев, възможна ли е идеята на президента Радев за изграждането на адронен колайдер в България? 

- Доколкото четох, той иска макет на адронния колайдер, а не колайдер. По принцип и едното, и другото са трудно изпълними за България.

Ако става дума за истински колайдер, там парите са ужасно много и България е невъзможно да го направи сама.

А ако става дума за макет - макетът е хубаво нещо, само че отново не е ясно отново какво може да го прави човек. 

Голям успех! Българска компания доставя сървъри на ЦЕРН

Голям успех! Българска компания доставя сървъри на ЦЕРН

Българската компания „Перси“ ООД (Persy)...

на 08.04.2019

- За какво има смисъл да се похарчат сума пари за един макет, ще служи ли той на някого или само на тесен кръг специалисти?

- Пак казвам - четох, че става дума за макет на колайдера, който не знам как ще бъде експониран. По принцип не съм специалист в тази област, занимавам се с космически изследвания основно. Така че не мога да преценя доколко макетът би могъл да служи за обучителни изследвания на студенти и ученици в по-горните класове...

- От думите на президента не става ясно дали е макет - той казва умален адронен колайдер и затова беше нападнат, понеже се изказва лаишки и излага учените, така ли е?

- Наистина е много трудно изпълнима една идея за колайдер. Има план за построяване на нов. Доколкото си спомням, ставаше дума за диаметър 100 километра. Това са непостижими неща. И 300 километра тръба, която трябва да бъде вакуумирана - нещо, което никак не е просто.

Освен всичко останало, потокът отвътре трябва да се управлява със супермагнити. Работата не е никак проста. И затова и ЦЕРН го строи.

Румен Радев отива в ЦЕРН

Румен Радев отива в ЦЕРН

Президентът Румен Радев ще посети днес...

на 25.06.2019

ЦЕРН е организация на всички европейски държави и там малко или много се стичат пари, включително и български. Защото ние сме членове, както и в Дубна - и на двете места плащаме някакъв членски внос, вследствие на което можем да изпращаме там наши учени, които да специализира.

- Значи - непостижимо е това искане на Радев за адронния колайдер?

- Казах ви, че съм прочел за макет, не за истински. И мисля, че Радев си дава реална сметка достатъчно много какво представлява колайдера. Още повече, че е бил там и е видял за какви неща става дума. 

Сподели:
свързани новини
Румен Грипена стана Румен Колайдера Румен Грипена стана Румен Колайдера
Таз година завод за полупроводници, догодина - завод за...
на 26.06.2019
Напиши коментар »
(35)
1
Професоросмешник приклекнал след определението на финансовосмешен борисов министър, че Е-БАН са дедосмешници..... Аман от гъсзослагане към Боцкогей
2
Фатмакът си дрънка,без да разбира, важно е да се знае,че е жив!!!
3
pikadjii natiga4i boli neboli tova e istinaTA TOVA SE OTNASIA I ZA VAS
4
Postroyavaneto na kolaider v Balgaria e tolkova vazmozno kolkoto I zavod na Volkswagen. S tazi razlika, che Rumen Radev ne e kazval nichto.
5
Защо да не може ще го управлява Супер компютъра на Боко ,изобщо кой ще се класра за третия ГЛУПАК в Държавата!!!!!?
6
Колко ли ви рлащат, за да плюете РР, но знайте, че ще ви излезе през носа.
7
Може и чистачка да е, върши работа.
8
Абе Пиклйовците, ставате след всяка статия повече и повече за смях. Пендалко колко лицеви опори направи днес. Смях ей....
9
ТОЗИ КОЛОКОТО-ПОВЕЧЕ СИ МЪЛЧИ, ТОЛКОВА-ПОВЕЧЕ ИМА ШАНС ДА МИНЕ ЗА ЩО ГОДЕ УМЕН.
10
Какво да очакваш, от изказването на един кух клепоух Фатмак, който освен от джулан мухабет, не разбира от нищо друго! Не само Румен Пъпката а и неговата селска курабия, излагат държавата ни за кой ли път!! Как беше, финансирана кампанията на Румен Пъпката, нали Бенчовци, Герговци, Арабаджииви, Баневци и стотици други червени мафиоти и бандити, дариха чрез имената на малоимотни цигани и червени бабички пари, е и КГБ даде няколко милиона за да изберем тоя прецидент!?!! Че червената милионерска Импексова БСПдирадска партия, водена преди от СС Момата, сега от Импексовата курабия, винаги е разчитала на парите от червената олигархия и мафия е факт. Проблема им обаче е друг, че много от спонсорите им са следствени и в затвора, и не могат да кихат за източената от Импексовата курабия, партийна каса!! Лесно е на ГЕРБ, те нямат като цоцаалистите, толкова много червени маймуни да цокат на хранилка на Посрано, нито да издържат лъжлив вестник, който никой не чете, и Гейска телевизия, която никой не гледа, И всичко тия червени хранилки, са пълни с отбрани червени цоцаалисти да цокат, от субсидията вземана от данъците данъкоплатците!! ...................................................................................................................................... Затова ще продължавам да питам, Импексовата Курабия, Румен Пъпката, Омбоцмана Мая Костенбродска и СС Момата, “ЗАЩОТО са ЦОЦААЛИСТИ с ЧАЛМИ“, как така Сарайската Чалма купи ТЕЦ Варна, а аз не можах. Как така крадливата кучка Йо, има три къщи за гости с БАСЕЙНИ, а аз нито една. Как така Импексовата курабия, открадна десетки милиона от Импекса, а аз не. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Само защото не съм цоцаалистка с шалвари ли, или съм глупава, че не можах да се вредя, или защото не съм близала сладоледа на нечий премиер, или руски КГБ генерал!!
11
Човека е невеж с комунистическо мислене ,тоест бетонена глава!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Другари, време е да мислим вече за космодрум!! Какво се занимаваме с някакви суперкомпютри, колайдери и т.н. Между другото, колайдерът става ли за ядене?
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Да бе той хвърчилото се нищо не казва и където си отвори устата се о--сира!
17
Всеки болшевишки гъ.зоблизец и шапкар -- с домашен адронен колайдер .
18
Фатмак Радев само тренажьори му са в кухата куфалница!Цял живот е тренирал и за 1лев работа не е свършил!Качвал се е в кабината и е правил : " БРРРРРРР ",дори и тренажьора отчитал като летателни часове, плащали му да си играе видеоигри!Йончева е разбрала и го е разследвала като дребен далавераджия,смешник за да отчита летателни часове, за което е уволнена от Деса Президента! Последен валс на Дондуков 2!Да ходи да се върти на пилон, а ДЕСА ТЪПОТО да му се радва!Сит фатмашки търбух,за наука глух!
19
Цитат "12 лмн. евро за СУПЕРКОМПЮТЪР. Какви суперкомпютри, какви 5 лева. ГАБРИЕЛ, явно не знаеш, да ти кажа - у нас 25% от хората живеят под прага на бедност. У нас умират деца, защото няма пари за ЛЕЧЕНИЕ, у нас събираме капачки за кувьози, у нас висши чиновници имат частни асансьори и тераси за милиони, у нас хора умират, защото не дочакват трансплантация и т.н. Не се лендзи от телевизора с многохилядната си заплата в евро, ами ела тук и иди в Северозапада или....или си вземай суперкомпютъра и отивай на Марс А нас ни остави да оцеляваме, затънали в МИЗЕРИЯ и КОРУПЦИЯ". ДА д- р ДРУГАРКОООООООО Гълъбова трябва ни КОЛАЙДЕР
20
СТАНА КОЛАЙДЕР......... СМЯХ.........
21
Я СИ СЕ ПРЕВЪРТАЙ НА ЛОСТА БЕ ДЕБИЛ !
22
"Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала краката." Едно мини колайдерче, като нимб на главата му, че му липсва шапката!
23
МОЖЕ ЛИ ЕДНО КОЛАЙДЕРЧЕ ЗА МОЙТА ДЕСА?
24
Ей, видя се , че Радев е много прост, ако е да е учил военни дела. Почти като Т. Живков, на когото все повече прилича!
25
Последното изречение на физика е показателно за обективноста на ПИК и цвиленето по този въпрос
26
На Радев му е ясно. Не е ясно на бошкафалиите от пик. Особено пък на авторката на вчерашната статия, която е специализирала на Репербан в Хамбург и много ги разбира тия неща.
27
Да пита в Джъмбо. Може да докарат.
28
Професоре, не се занимавайте с простия фатмак. Скоро ще му свия перките.
29
Ако всичките офицери в Българската армия са умни колкото сричащия фатмак Радев, това значи, че нашата армия е бутафорна...
30
Сигурно хвърчило си мисли,,че това е някаква "Кока кола".Жалко,,че вече няма списание "Космос",за да прочете,че това нещо не може дори една най-богата страна да си построи едно "малко Колайдерче".Умът е краен,глупостта е безкрайна.
31
Сигурно хвърчило си мисли,,че това е някаква "Кока кола".Жалко,,че вече няма списание "Космос",за да прочете,че това нещо не може дори една най-богата страна да си построи едно "малко Колайдерче".Умът е краен,глупостта е безкрайна.
32
Ден не може да мине без плюене от ПиК към ПРЕЗИДЕНТА ! Много сте критични и остри към него. А можете ли да сте критични и към бойковата ръка , която ви храни и гали ? Бихте ли коментирали например КЪДЕ и КАК и ЗАЩО е членувал ВОЖДА от своята младост та чак до 90-тте години ? Хайде де , знаем , че обичате фактите и истината ! Дайте коментар !
33
отговор на коментар
... и кое му е ясно че, не разбрахме ? Пълни глупости дрънка като празна тенекия по - павета !
34
Тъпакът фатмак си говори простотии, защото нищо не разбира, но тези които го поставиха на това място трябва да бъдат заклеймени завинаги и Бог да накаже! Да се забрани на необразовани да гласуват!
35
ей ПИК, като ви чета писанията, усещането е, че там сте дебил до дебил, примат до примат, толкова простотия на едно място!!!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 13068
архив

Мъжете обичат да комуникират с изключително умни жени, обаче се влюбват, купонясват и спят главно с останалите...

няма нови новини
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
сега
2194
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Кошмар на "Цариградско шосе" - три мелета затапиха булеварда, колоната е километрична (СНИМКИ)
x
СВЯТОСТ И ВЯРА: Света преподобна Макрина е сестра на едни от най-великите светци
x