САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)

123339
на 21.08.2019
САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

"Мога да заявя със самочувствие като експерт в тази област, че това действие е тероризъм, в конкретния случай кибер тероризъм. Всява се страх, чрез който да се удари властта. Поставят се условия на правителството", това заяви Алексей Петров по време на форум на "Лев Инс" за борбата с киберпрестъпността ексклузивно пред камерата на ПИК TV на въпрос за хакерската атака срещу НАП.

препоръчано

"Няма никакви признаци, по които да търсим само белези на криминално престъпление. Това е класически тероризъм", категоричен бе той. "Друг е въпросът след разследването какво ще кажат юристите и правоохранителните и правораздавателните органи", коментира още Петров. 

По думите на експерта по контратероризъм и национална сигурност са се нароили много фирми, които да тестват системите срещу хакери, а всъщност те ги хакват. От Съюза за стопанска инициатива, на който е председател, ще представят на властите списък с предложения за мерки, които да оказват регулация. Към ССИ действа Асоциация за киберсигурност, която днес организира форум по темата за борба с тероризма, на който ПИК TV ви направи свидетели.

"Вече са изготвени предложения и едно от първите е да се проверят фирмите, които правят мониторинг и правят тестове. Ще представим предложение да се направи списък на тези фирми и те да подлежат на регулация", разкри още Петров. 

Пред медията ни след форума Алексей Петров, който е и преподавател в областта на кибер тероризма, заяви, че защитата в сферата на кибер тероризма ще става все по-актуална. 

 На въпрос кои застрахователи и банки са били хакнати, Петров заяви, че според него директно такива институции не са били жертва на хакерска атака. "Смятам, че информацията, която е взета, не е получена чрез директно хакване. А по-скоро от други институции,които са в системна връзка в пространството", коментира още той и заяви, че банките и застрахователите имат по-висока степен на защита. 

"Не се наемам да правя оценка на Марияна Николова, но подкрепям номинацията и избора. Човекът, който трябва да е на това място, трябва да заема висока позиция в правителството. Защото и тук на конференцията беше отчетено, че липсва синергия между институциите. Координатор на такъв екип трябва да е юрист и не е нужно да е експерт по кибер сигуронст. Важно е да е юрист, а доколкото зная г-жа вицепремиерът е юрист и това е важно професионално качество. 

На трето място икономиката пряко се касае от тези проблеми, а тя е отговорна също именно за този сектор. Не е нужно да има експертиза по кибер сигурност, а даже това може да попречи и да изкриви представите й. Тя е юрист и като такъв ще е по-полезна за обличане на идеите 

Давам й пълна подкрепа и като председател на Съюза за стопанска инициатива", категоричен бе Петров.

Вижте цялото интервю на Алексей Петров пред Ива Николова във видеата на живо на ПИК TV:


Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на Пфайзер и Бионтех (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това