САМО В ПИК TV! "Барометър" с горещи данни за изхода от вота на 11 юли - ГЕРБ отново първи, БСП настига партията на Трифонов (ОБНОВЕНА)

Акценти

САМО В ПИК TV! "Барометър" с горещи данни за изхода от вота на 11 юли - ГЕРБ отново първи, БСП настига партията на Трифонов (ОБНОВЕНА)

478435
на 08.06.2021
САМО В ПИК TV! Барометър с горещи данни за изхода от вота на 11 юли - ГЕРБ отново първи, БСП настига партията на Трифонов (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на социологическа агенция "Барометър Николай Николов изнесе горещи данни за изхода от парламентарните избори на 11 юли. ГЕРБ отново води убедително пред чалгаджийската партия на Слави Трифонов, БСП и ДПС се борят за третото място.

препоръчано

"Трудно ми е да кажа защо в миналия парламент искаха да има неограничен брой секции в чужбина, а сега желаещите са на половина по-малко от преди. В Република Турция обаче това няма да е така", категоричен е Николов.

"По-голямата част от предишните депутати влязоха, за да променят изборното законодателство. Как го промениха? Оказа се, че сега не са подсигурили достатъчно пари за машини", добави той.

По думите му тезата на ЦИК, че на машините може да се гласува за 1 минута е абсурдно.

"Целта е да се обявят тези избори за невалидни. От това ще спечели господин президентът", отсече шефът на "Барометър".

"Заявили са, че ще гласуват около 45%. "По-скоро ДА" са заявили около 10%, така че очакванията са около 55% избирателна активност. Но това е само в България. В чужбина няма как да се правят такива изводи", добави експертът, който констатира, че Турция вече е дала официалната си подкрепа за ДПС.

Според него все още никой не може да каже колко изборни секции ще има в Турция.

"ГЕРБ задържат своите проценти от предишните избори. Оттеглянето на електората им е само около 1%. ИТН са около 17%. Проблемът е, че социолозите не могат да разберат какви са, в кое пространство са. Никой не може да каже тези хора за какво се борят", увери Николай Николов.

По думите му резултатът на "Има такъв народ" е преди да излезе новината, че Слави няма да се кандидатира за народен представител. Това със сигурност ще намали процента на партията му.

"Засега партията на Слави остава втора политическа сила. Но това е преди да обяви оттеглянето си", добави шефът на "Барометър" и изрази учудване какво иска да каже шоуменът с израза, че може да осъществява контрол от "една друга институция".

"Още когато преизбраха другарката Нинова, казах две неща - ГЕРБ могат да спят спокойно от страна на БСП, както и че се отваря врата за една нова лява партия. Второто се случи. Излезе формацията на Жан Виденов, но никой не е очаквал, че именно той ще се върне в политиката", уточни експертът.

Според него Жан Виденов ще дръпне електорат от много партии, но най-вече от БСП, тъй като много социалисти не признават Корнелия Нинова за лидер на столетницата.

"БСП горе-долу ще успее да задържи тези около 17%, тъй като Жан Виденов ще им дръпне само 1-2 процента. Има шанс БСП да изпадне на четвърта позиция само ако в Турция има масово гласуване за ДПС", коментира социологът. Той обясни, че новата лява формация на Жан Виденов дърпа гласове от коалицията на Мая Манолова, от "Възраждане" и от "Има такъв народ" на Слави.

"Жан Виденов в момента е една много изчистена фигура, позабравена от много хора. Другото, което казват и е факт, че той не е корумпиран. Това може да се каже от всеки, нищо, че докара държавата до фалит", продължи Николай Николов.

Шефът на "Барометър" разкри, че засега четвърта политическа сила е ДПС с11,3%, но най-вероятно ще бъдат повече, защото никой не може да каже колко души ще гласуват в Турция. "Демократична България" е с около 9% и там няма откъде да се получи по-голям резултат. Все пак трябва да се каже, че в този резултат не са включени гласовете в чужбина, а те имат потенциал извън страната", заяви той.

Според него патриотичната коалиция ВМРО-НФСБ и "Воля" ще получи около 6% и ще влезе в следващия парламент. Експертът изрази мнение, че лидерите на тези формации имат търкания помежду си, но са отчели, че на долните нива хората си говорят и не трябва да се спира това обединение, затова са се оттеглили.

"В момента Мая Манолова е малко над 4%. Кадиев, който беше от нейните хора, отиде в БСП. Появи се и Жан Виденов, който е ляв. Те имат и разногласия вътре в коалицията и са на границата. На ръба са и ако се вдигне изборната активност, няма да влязат", категоричен е социологът.

По думите му останалите партии са под 2%.

"Предвиждаме максимум 7 партии в следващия парламент, ако Мая Манолова влезе", прогнозира той.

"Предишния път казах, че в предишния парламент няма да има правителство. Така се случи. Сега не мога д кажа, тъй като Румен Радев е казал, че иска да има правителство", допълни експертът.

"Трудно ще е съставянето на правителство. Ако ще правим избори до дупка, има един хубав исторически момент в Германия, където един който иска избори до дупка, в крайна сметка взима властта - това е Адолф Хитлер", направи препратка шефът на "Барометър".

Николов изрази мнение, че гласоподаватели за "Има такъв народ" са една аморфна маса: "Единственото нещо, което Тошко Йораднов каза на въпрос какво ще правят, беше, че ще спазват Конституцията."

Николай Николов разкри, че в края на кампанията социологическата му агенция ще направи още едно проучване, което да даде още по-точна представа за изборните резултати на 11 юли.

"Дотук Ахмед Доган спазваше едно доста голямо приличие. Карадайъ, с това отиване при Ердоган, това може да се нарича турската партия в България и никой не може да ме обеди в обратното. Карадайъ отиде и каза, че Турция е тяхната родина", заключи експертът.

Сподели:
Бомба x
Учени доказаха коя е правилната страна за сън в леглото Учени доказаха коя е правилната страна за сън в леглото
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това