САМО В ПИК TV! Борислав Цеков: Над Радев и правителството тегне съмнение, че искат да променят позицията на България в полза на Северна Македония и на чужди интереси (ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Борислав Цеков: Над Радев и правителството тегне съмнение, че искат да променят позицията на България в полза на Северна Македония и на чужди интереси (ВИДЕО)

175751
на 12.01.2022
САМО В ПИК TV! Борислав Цеков: Над Радев и правителството тегне съмнение, че искат да променят позицията на България в полза на Северна Македония и на чужди интереси (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Шефът на института за модерна политика Борислав Цеков разкрива причините на хаоса в управлението на правителството на Кирил Петков и силите, които стоят зад него и го произведоха на политическия терен, както и дали събитията в Казахстан и струпването на войски и техника близо до украинската граница крие опасност от военни действия.

препоръчано

Защо Румен Радев заседава 5 часа на КСНС по приетата преди 5 години от Народното събрание позиция на България за членството на Северна Македония в ЕС? Дипломатическа болест ли е скандалът с коронавируса във властта?

Защо 25 години след размирния 10 януари 1997 г., когато бе запален парламентът в знак на протест срещу съставянето на второ правителство от БСП, България сякаш се върна преди 1989 г.  

"Свикването на КСНС беше израз на едни сериозни търкания и противоречия вътре в управляващата коалиция. България има ясна позиция по темата, тоест КСНС, който има само съвещателни правомощия, се събра за някаква консолидация, защото нашата позиция е вече гласувана в Народното събрание", обясни Цеков.

"Президентът Радев се е почувствал да свика този КСНС, защото върху него и правителството на Кирил Петков тегне едно тежко съмнение, че иска да се ерозира тази позиция в полза на Северна Македония и на чужди интереси", коментира той.

По думите му целта на този КСНС е бил да се сложат юзди на премиера Кирил Петков. Според него е възможно по време на тези 6 часа да е имало опити да се ерозира тази позиция.

"Най-малкото в момента може да се третира тази позиция като победа на Румен Радев", отсече шефът на Института за модерна политика.

"Карантинирането на Кирил Петков е дипломатическа настинка. Това беше най-доброто, което можеше да направят той и кликата му. По тази тема трябва да си наложат тежка политическа карантина и да си гледат тук геотермалните извори. Да се праща Весела Чернева с една ясна позиция с поведение на чужд агент по тази тема, която се изгаври с паметта на всички наши баби и дядовци?! Наш Кирил Петков прати тази жена да говори нещо там от името на българското правителство. Това е прецедент, който трябва много ясно да бъде осъден" категоричен е докторът по конституционно право.

Според него Весела Чернева няма място в администрацията на премиера и веднага трябва да й се иска оставката.

"Английският на Кирил Петков е малко африкън английски. Словоред и граматика за него няма в българския език. Поне някакъв език говори ли прилично той", попита Цеков по повод гафа на премиера, който говори от парламентарната трибуна за "куролация" вместо за "корелация".

"Кремъл и Москва създадоха измислената македонска нация и македонски език и допринесоха допълнително за обезбългаряването. След преговорите, които се водят между САЩ и Русия, по-големият въпрос е дали, къде и доколко е поставена България. Според мен България ще продължи да бъде една сива зона на противоборство между двете големи сили", прогнозира той. 

"Румен Гечев беше една от емблемите на управлението на Жан Виденов. Сега е основният глас по икономическите въпроси на една от управляващите партии. Създадените в мътния период олигархични структури продължават да имат своето въздействие и да участват в управлението на страната", изрази мнение шефът на Института за модерна политика.

"Опитите да се концептуализира промяна, да се твърди, че преходът бил свършил, нямат общо с действителността. Преходът приключи с влизането ни в ЕС", каза още Борислав Цеков.

Според него няма нищо политическо в управляващото мнозинство. "Тези хора ще си отидат доста по-бързо от менторите им. Добре, че е БСП, за да придаде нещо политическо на тази управляваща коалиция", продължи докторът по конституционно право.

"Отношението на Кирил Петков към Конституцията не е защото така му е по-изгодно, а защото не разбира. За него Конституцията е като устава на фирмата, ако се наложи ще го сменят. Това е манталитетът... Стартъп манталитет", негодува гостът в студиото на ПИК TV.

"Тези хора не знаят друго освен Иван Гешев. Не излъчват никакви други послания", недоумява експертът.

"Не виждам перспектива Корнелия Нинова да бъде сменена в БСП. БСП е апаратна партия и дълго време не се беше докосвала до властта. Сега тя влезе във властта и раздава постове, влияние, самочувствие, заплати", коментира той. По думите му Нинова в момента държи апарата и към момента няма сериозна конкуренция.

"Тези хора не могат да събудят дори респект у мен. Трябва да се радват, че само ги иронизираме и подиграваме. Ако започнем със системната критика, за няколко месеца ще бъдат свършени. Основният им опонент е кризата, ако нещо ще ги свали, това са цените", добави Борислав Цеков.

Според него управляващите в момента дори не загатват какви промени ще направят, за да овладеят цените. "Правят се само някакви анализи, но нямат визия. Какъв е пиарът на Кирил Петков? Ходел пеша... Два автомобила задръстват улиците, ходи с един бюлюк охранители. Единствената разлика между него и Ким Чен-ун е, че той ходи пеша, а колите карат по него, докато севрнокрейският лидер се вози в кола, докато охранителите тичат по колата. Казвам го с ирония", заяви шефът на Института за модерна политика.

"Управляващите си нямат никаква представа за какво става дума в парламента. Виждаме такова принизяване на парламентаризма. Преди поне критикувахме премиера Борисов, че той управлява парламента. Сега го управлява една чиновничка - говорителката на Кирил Петков Лена Бориславова", недоумява конституционалистът.

Сподели:
Бомба x
Жените ненавиждат тези 3 неща в секса Жените ненавиждат тези 3 неща в секса
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! ГЕРБ с кърваво писмо: Управляващите нямат решения за хляба и тока! Ще се стреснат, когато пред парламента се изсипят 3000 души (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! ГЕРБ с кърваво писмо: Управляващите нямат решения за хляба и тока! Ще се стреснат, когато пред парламента се изсипят 3000 души (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това