Вход
София
Времето в София 8 o C

САМО В ПИК TV: Борислав Цеков разкри има ли конспирация в изгонването на Румен Радев от Естония и шансовете на Тръмп и Байдън на финалната предизборна права в САЩ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Борислав Цеков разкри има ли конспирация в изгонването на Румен Радев от Естония и шансовете на Тръмп и Байдън на финалната предизборна права в САЩ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 27.10.2020
144714
0
САМО В ПИК TV: Борислав Цеков разкри има ли конспирация в изгонването на Румен Радев от Естония и шансовете на Тръмп и Байдън на финалната предизборна права в САЩ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
27.10.2020
0
144714

Юристът и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков разкри има ли конспирация при изгонването на обитателя на президентството Румен Радев от Естония и форума "Три морета". И какви са шансовете на Доналд Тръмп и Джо Байдън на финалната предизборна права за президент на САЩ. Как се преподреждат картите на политиците у нас и по света през призмата на безпрецедентните събития около българския държавен глава и избора на президент на САЩ?

"Има и политически подтекст в така създалата се ситуация с Румен Радев в Естония. Не може да се говори за някаква наша вътрешна интрига. Службите са много старателни в събирането и представянето на отделната картина за лидерите, които се събират, по отношение на сигурността. И когато службите там са засекли тази ситуация, нормално е да реагират", уточни Цеков.

"Това не беше добре за образа на нашата държава и за президентската институция, която е в една нелека ситуация и която не е добре приета в света. Това беше самонадеян ход, защото протоколът в такива ситуации трябва да се спазва стриктно", отсече шефът на Института за модерна политика.

"Това, което стана с българския президент в Талин, беше доста неприятна сценка, която чуждите ръководители дълго време ще имат предвид, когато осъществяват контакти с Радев", категоричен е експертът.

По думите му премиерът Бойко Борисов е действал коректно, както трябва да се действа в случаи на контакт със заразени с коронавирус.

"Трудно е да се каже дали Румен Радев има политическо бъдеще. Той не успя да направи около себе си стройна организация от хора и партии. Трудно е да се предвещава бляскаво бъдеще на Румен Радев. Тези слухове за някакви впечатляващи партии, които ще се създават, нямат никакво бъдеще. Дори президентът Първанов едва прокара своята партия в парламента, д-р Желев, който беше пръв по рейтинг, когато напусна президентството, създаде партия и тя събра 0,17% на парламентарните избори. Така че не трябва да се гледа рейтингът на президента, защото много хора бъркат институционалния рейтинг с личния", отсече Цеков.

"Познавам политическата система в България и има три фактора, които могат да доведат до предсрочно отстраняване на едно управление - първият е масови протести в цялата страна, каквито бяха февруарските. Този фактор не е налице, независимо от първоначалната му енергия, той си остана софийски протест. В страната няма такъв тип протестна вълна. Вторият фактор, който трябва да присъства, е международен натиск. Нито един български държавник не е паднал от власт през международен натиск. Този фактор също не е налице. Третият фактор е да има ясна политическа енергия, субект или субекти, които могат да претендират за властта. Спомнете си протестите през Виденовата зима. Тогава имаше ясна алтернатива, но тук ние нямаме такава. БСП дълго време тъне в своите вътрешни противоречия и остана в страни от тези протести", анализира шефът на Института за модерна политика. По думите му част от третия фактор е и разпад на управляващото мнозинство, но в този случай не се наблюдава такъв разпад.

"Каквито и упражнения да се правят с този протест, от самото начало той беше неуспешен", категоричен е юристът.

Според него има все още хора, които възлагат някакви надежди на протестите, но в общополитически план те са прекалено незначителни. "Ниската гражданска култура също е един от бичовете в България", допълни той.

"Към днешния ден спокойно може да се каже, че на финалната права президентът Тръмп успя да мобилизира американците, които го подкрепят. Има данни, че в ключовите щати, които ще решат изборите, той има преднина", заяви Борислав Цеков на въпрос за предстоящите избори в САЩ.

"Достатъчно е човек да види тези гигантски събрания, които прави по три пъти на ден Тръмп. Между 15 и 30 хиляди души. Това не може да бъде режисирано", каза анализаторът на изборите в Щатите.

По думите му сред американците има ентусиазъм и той идва от това, че те виждат, че има припокриване на това, което Тръмп обеща преди 4 години.

"При Байдън се вижда, че нещата не вървят добре и няма да победят", добави шефът на Института за модерна политика.

Двата фактора, които могат да повлияят на изборите до края на кампанията, са коронавирусът и изборните манипулации.

"Ако всичко върви както досега, Доналд Тръмп ще спечели и то с много по-сериозна преднина от предходния път", прогнозира Борислав Цеков.

"Изборът в Америка е идеологически. При втори мандат на Тръмп на соросоидите ще им бъде окончателно дръпнат шалтера. Тези организации или ще се променят идеологически, или ще изчезнат тотално", анализира той. 

"Ако идеологическият обрат, който настъпи във Вашингтон през 2016 г., демонтажът на старото статукво ще бъде необратимо премахнат", каза още експертът и уточни, че партиите, които тук се свързват с мрежите на Сорос и на ЦРУ, сега са се притаили и са от грешната страна на историята.

"Март месец ще има избори и тогава много неща ще станат ясни. Всички избори навсякъде по света се определят от мълчаливото мнозинство. Това е демокрацията. Това са хората, които ходят на работа, учат, трудят се, падат, стават и нямат време да се занимават с глупости", отсече Цеков.

Той разкри, че на 4 ноември рано сутринта ще станат ясни и резултатите от изборите в САЩ.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22727
архив

Две блодндинки си говорили:
-Абе муцка много хубава походка.
-Да нали,минах през кръчмата

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x