САМО В ПИК TV! Борислав Цеков със СЕНЗАЦИОНЕН СЦЕНАРИЙ: ППДБ може да се разцепи след изборите! ГЕРБ трябва да внимава - ще увеличи преднината си, ако... (ВИДЕО)

Акценти

САМО В ПИК TV! Борислав Цеков със СЕНЗАЦИОНЕН СЦЕНАРИЙ: ППДБ може да се разцепи след изборите! ГЕРБ трябва да внимава - ще увеличи преднината си, ако... (ВИДЕО)

322652
на 10.05.2024
САМО В ПИК TV! Борислав Цеков със СЕНЗАЦИОНЕН СЦЕНАРИЙ: ППДБ може да се разцепи след изборите! ГЕРБ трябва да внимава - ще увеличи преднината си, ако... (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В последните години политиката беше отдалечена максимално от големите теми и приоритети на България и Европа. Беше сведена до междуличностни конфликти, непоносимости и емоционални изблици. Парламентарните дискусии се водиха на равнище, обидно за държавността. Така коментира последните дни на 49-ото Народно събрание и старта на предизборната кампания доц. Борислав Цеков в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV. 

препоръчано

Той сподели, че не очаква политиците и партийците, които сега са тръгнали да търсят доверието на гражданите, да се преродят и да започнат да се държат като политици. По думите му дори сега се вижда, че ППДБ се занимават с някакви свои персонални войни спрямо Борисов и Пеевски. 

"От другата страна виждаме и една серия от партии, която е решила, че България трябва да има някакъв друг път към Евразия. Всичко, което трябва да се занимава с решаването на днешните проблеми на държавата, отсъства от дебата. Аз не виждам как ще се навакса това в предизборната кампания. Надявам се, че сериозните и системните партии, които са част от европейския проект на България, който започнахме след 1989 г., ще се завърнат към корените си и партиите ще започнат да се държат институционално", допълни доц. Цеков.

Той изрази надежда, че тези системни партии поне малко ще повишат интелектуалното равнище на дебатите в парламента. По думите му ако разчитаме още на нароилите се формации и партийки кандидати за софрата, африканизацията на българската политика ще продължи. 

"Видяхме, че за 4 години Христо Иванов, Кирил Петков и компания не само че не сложиха камък върху камък, за да изградят нещо, но оплескаха всичко и накрая оплескаха и Конституцията. Показаха в политиката, че освен претенции и жажда за власт и постове, каквато демонстрираха обилно с "Ники трябвало да пътува", е нужна и компетентност. Те се оказаха тотално лишени от управленска и често от професионална компетентност", подчерта Борислав Цеков.

По думите му този кратък политически цикъл е приключил в този му вид. Според него вече няма сила на промяната и е отпаднало и глуповатото деление на "добри и тъмни" сили и пуделите и пачките са показали точно това.

"Пуделите и пачките със сигурност са тъмните сили, така че да претендират тези, че са добрите, е оксиморон и е нелепо. ГЕРБ в момента има една възходяща тенденция. Според мен те биха могли не само да я запазят, но и да я развият допълнително, ако от тяхната кампания, като начин на водене и дебати, лъха на държавност, стабилност и компетентност, а не на дребнотемие. Ако тяхната кампания се концентрира предимно в атаки към ППДБ - пресоляването на манджата би могло да им изиграе лоша шега. Това може да даде възможност на политическото малцинство, което представлява Промяната да се ядоса образно казано и онези, които са разколебани, да излязат да гласуват напук", допълни експертът по Конституция.

Според него е възможно да се появят доста сериозни турболенции в това, което се нарича ППДБ. По думите му е напълно възможна хипотеза при която ДБ, която е по-стара и по-мъдра като формация, да потърси самостоятелен път след изборите.

"Възможно е да се случи една европейска коалиция, основана на реално, писмено, прозрачно коалиционно споразумение със споделяне на отговорността за управлението. Една споделена власт, съобразена спрямо вота на избирателя, а не тази измишльотина, наречена "сглобка", в която едно малцинство с 1/4 от депутатите узурпира цялата власт", заключи доц. Борислав Цеков.

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК