САМО В ПИК TV! Вицепремиерът Марияна Николова разкрива съдбата на туризма в пандемията у нас и ангажиментите си по време на изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

САМО В ПИК TV! Вицепремиерът Марияна Николова разкрива съдбата на туризма в пандемията у нас и ангажиментите си по време на изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

63816
на 05.03.2021
САМО В ПИК TV! Вицепремиерът Марияна Николова разкрива съдбата на туризма в пандемията у нас и ангажиментите си по време на изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разкрива съдбата на бранша по време на пандемията у нас и ангажиментите си за подготовката на парламентарните избори, с които изненадващо бе натоварена от премиера Бойко Борисов.

препоръчано

Николова отговаря на нападките на Илияна Йотова за изготвения от правителството План за възстановяване и устойчивост на България, предназначен за представяне в Брюксел.

Защо Марияна Николова не участва в ничии листи за кандидат-депутати на предстоящите избори на 4 април?

"Подготовката за летния сезон тече още от септември миналата година. Но нека не забравяме, че все още сме в зимен сезон. И ние сме единствените, които в момента имат зимен сезон, говоря за ски туризма. Има заетост между 40 и 50%, особено при укиденд пакетите имаме резервации, които се потвърждават. В условията на пандемия ние осъществихме ски купата Банско, която не само че даде реклама на България като безопасна дестинация, където могат да се осъществуват белите спортове, но и показа красотата на нашите планини и курорти", каза Марияна Николова пред ПИК. На 21 октомври с нейна заповед министерството на туризма разработило единни правила за работа в зимните курорти, както за местата за настаняване, така и за хранене. Николова искала лично да се увери, че мерките се спазват. "И това дава увереност на нашите чужди туристи. За първи път имаме чешки туристи. Над 1000 човека дойдоха от Чехия за зимен туризъм. Достигнаха до Банско с автобуси и коли. Има здравна увереност, че държавата е поела необходимите мерки в лицето на здравните власти, министерството на туризма и в частност на правителството. Мерките са навременни и дадоха увереност не само на чуждите теристи, но и на нашите сънародници, които успяха да преокрият България. Във Велинград например имаме 56% заетост", каза Николова.

В международен план не е готова окончателната статистика за щетите, които пандемията е нанесла върху туризма. Спадът е между 1 и 1,3 трилиона долара. Туризмът е най-пострадалият браш от пандемията. Миналата година за летния сезон се научихме да създадем такива условия

"Миналата година през летния сезон се научихме да създадем такива условия, за да привлечем нашите сънародници. Близо 2 млн. българи посетиха нашите курорти през миналата година. 1 млн. от тях бяха на морето. Другите бяха във вътрешността на страната, което е рекорд.  За подготовката на сезон 20/21 отново ще разчитаме на нашите сънародници. Имаме над 22 традиционни пазара, по които работим целогодишно. По отношение на рекламата - в ползваме нетрадиционни методи като инфлуенсъри и журналистически турове. Миналата година направихме 29 видеа, които да покажат слабо известни места, но красиви. И са гледани от над 1,3 млн. души в ЕС ", каза Марияна Николова. Тя уточни, че ще опитаме да привлечем задгранични туристи, каквито сме загубили, като например поляците. Над 89 хил. поляци са посетили нашето Черноморие през миналата година.

Николова припомни, че миналата година е открила туристическо представителство във Варшава. "Гордеем се, защото то ще отговаря не само за Полша, но и за Латвия, Литва и Естония. Ще се опитаме да привлечем поляците, които доскоро бяха една основна група туристи по нашеното Черноморие. Очаквам те да се завърнат. Скоро ще представим и нашето национално меню. То е разработено от университета по хранителни технологии и с участието на най-добрите шеф готвачи", каза Николова. На 28 март ще бъде открит Националният туристически информационен център в НДК.

"Ние сме целогодишна четирисезонна дестинация. Очаквам туристите да се върнат и в СПА курорти и по Черноморието. Имаме доста руски туристи, имаме и собственици на имоти  - над 500 хил. души. Традиционният руски пазар не трябва да се губи. Предстои да обсъдим да объдат облекчени руските туристи. Турция и Гърция привличат туристи постоянно. Но руснаците харесват България. Предстои среща с новата руска посланичка. Ограниченията на пътуванията също са проблем. И трябва всичко да правим", поясни Николова. Тя припомни чартърите, които се договорени с Руската федерация за Санкт Петербург, както и редовния полет София - Москва, който имахме. 

"Като страна от ЕС спазваме мерките и аз апелирам за отвореност на границите с ПСР тестове. В началото на седмица се проведе среща между министрите на туризма. Излазохме Австрия, България, Гърция, Малта Словакия и Испания  с декларация за бързото възстановане на мобилността. Трябва да има единно решение - дали ще е имонузационен паспорт или ПСР тест, не бива да се ограничават правата, но да се помага свободното придвижване на гражданите", каза Марияна Николова. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО) ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО)
ново
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това