САМО В ПИК TV! Георги Харизанов с остър коментар за кабинета на Киро: Тези хора са некомпетентни! Гасят пожари с бензин (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Георги Харизанов с остър коментар за кабинета на Киро: Тези хора са некомпетентни! Гасят пожари с бензин (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

231603
на 01.02.2022
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов с остър коментар за кабинета на Киро: Тези хора са некомпетентни! Гасят пожари с бензин (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов разкрива причините за конфликтите по оста "Румен Радев - Корнелия Нинова - Кирил Петков". Защо му е на обитателя на президентството нов политически проект? Докога ще устиска властта Просто Киро и компания? Каква е причината Асен Василев да се изживява като гуру на работодателите? Кой ще повлече крак за следващ кабинет, в рамките на този парламент ли ще бъде съставен или след следващи предсрочни избори?

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"Промяната" ми се отразява с по-високи разходи, с приятели и познати, които не просто се оплакват - основно от цените на всичко, отразява ми се с хората, които правят бизнес... Според мен това е ефект, който ще се мултиплицира през следващите месеци", коментира Харизанов.

Той отбеляза, че липсата на решение на тези въпроси все повече и повече ще занимава хората. "Забележете изречение: "Не всеки може да си позволи да му остане отворен бизнесът в този момент", допълни той.

"Не ги мислете от Харвард, те са си добре", заяви още Харизанов.

Според него харвардците са спечелили изборите "с добри рекламни изречения и защото са против ГЕРБ". "Хората на два поредни избора гласуваха срещу ГЕРБ. Много от тях не са гласували за ПП, гласуваха най-накрая да не управлява ГЕРБ. "Така ги избраха - търсеха нещо различно, нещо, което не е ГЕРБ".

Харизанов изтъкна, че неможенето на управляващите е демонстрирано всеки ден и даде пример с изявлението вчера на говорителката на кабинета Лена Бориславова: "Госпожо (или госпожице) Бориславова, нали разбирате, че има един елемент на абсурд, който доста често започна да се преминава. Да обвиняваш опозицията за това, че не ти върви управлението... Извинявам се!".

Георги Харизанов подчерта, че работа на опозицията е да  критикува слабите места, а на управлението - да си защитава слабите места. 

Той заяви, че народните  представители се ограничават в "работата си" единствено с парламентарен контрол. 

"Далеч съм от мисълта, че българското правителство нарочно е предизвикало инфлация и скока на цените на електроенергията. Само че има много мерки, които могат да се предприемат. Не може по време на инфлация да гасиш пожар с бензин", заяви той и отбеляза, че хората се дразнят от факта, че нищо не се случва. "Хората ги обвиняват, че не взимат никакви мерки И ако в началото е можело да има извинение или толеранс, истината е, че очевидно навлизаме в хипотеза, че не могат, а не че не искат".

Относно "работещите бедни" той заяви, че такива има в целия ЕС, дори във Франция - "най-работещата европейска държава": "Едва ли някой ще тръгне да обвинява 9% от френските работодатели, че те са некадърни".

"Министър Василев би трябвало да знае в дългия си път на икономист и финансист (той за работодател не става) едно елементарно нещо - заплати не се дават. Те се договарят - между две равноправни, със свободна воля страни", заяви Харизанов.

Запитан каква е целта на "монтирането" на Кирил Петков и Асен Василев във властта, той отговори: "Слушах съветника по сигурността на Тръмп, който каза, че една от причините за провала на външната политика на САЩ е, че войната в Залива е била спечелена твърдо бързо, Ирак е бил завладян много лесно... Оказа се обаче, че не е лесно. В момента се намираме в същия сценарий - 12 години гледаме ГЕРБ как управлява. И хората си казаха - ами то е много лесно - всичко, което поискаме, се одобрява, Европа ни дава пари. Оказа се, че не е. Оказа се, че отстрани е много лесно. И както на футболния терен - някой пълничък човечец, който гледа, като види изпуснат момент, казва: "Ей, ако бях аз, щях да вкарам". 

Харизанов изказа скептицизъм, че скоро ще бъдат овладени кризите - в икономиката и енергетиката. 

"Смешно е да претендират за експертност. 2017 г. господин Петков като експерт от ДБ даваше серия интервюта в "Капитал" и заяви, че влизаме в дългова спирала. Тогава много неща ме озадачиха, но вече започвам да си ги обяснявам.

Относно нападките на правосъдния министър Надежда Йорданова към главния прокурор Иван Гешев той заяви: "Минаха 7 години като в тези 7 години под съдебна реформа се чуха ужасно много неща. Първо беше "примерът" на Румъния, която успя въпреки големия си пазар си блокираха икономиката. Всички, които преди 5-6 години говореха за "румънски модел", моментално забравиха и вече не го споменават. След това се заговори за "независим силов прокурор", който така и не стана ясно кой ще го назначи, кого и как ще разследва. Сега пък се оказа, че тъй като няма желаещи новата идея за съдебна реформа е някой да бъде теглен чоп и на изтегления да му бъде възложено да разследва главния прокурор. Но така определен "разследващ" главния прокурор... Каква съдебна реформа е това? Какво ги интересува хората?".

Георги Харизанов отбеляза, че големият проблем на Йорданова е твърдението й, че "целият държавен апарат е впрегнат да свали главния прокурор".

Той изтъкна, че хората искат равнопоставеност на прокурори, адвокати и съдии: "Трябва да има равнопоставеност в процеса. Липсата на такава поставя обвиняемия в неизгодна позиция. И второто нещо - пълно и независимо правосъдие, което зависи изцяло от решението на съда. Хората искат бързо и ефективно и справедливо правосъдие. И то зависи изцяло от съда".

Полицейщината на Бойко Рашков, който се вихри и като служебен, и като настоящ вътрешен министър, Харизанов коментира с думите: "Виждаме какво се случи с битовата престъпност, с убийствата... Аз активност не виждам. Що се отнася до това как ще си плати сметките за ток на господин Рашков, той сякаш отоплява и осветява цял стадион. Мен ме интересува следният въпрос - при 4000 лева министерска заплата как господин Рашков ще си плати на 19-е имота сметките си за ток и газ, при положение, че само на единия му имот сметките са 5900 лева. И как като държавен служител цял живот успява да си посрещне тези разходи и с какви пари си и е купил имотите". 

Харизанов е убеден, че няма да има разследване на машинациите по време на изборите. 

Георги Харизанов отбеляза, отговаряйки на въпрос за стоте дни на кабинета, че не забелязва да има разлом между правителството и президентството. "Стоте дни на министър Денков изтекоха миналата година юли месец. На министъра на енергетиката - октомври месец м.г. Стоте дни на Асен Василев - ноември м.г. На Кирил Петков и Даниел Лорер - юли месец м.г. На госпожа Лорер - лятото на миналата година. Много отдавна трябваше да видим конкретика -по редица важни въпроси - къде са магистралите, мостовете, корупцията, изтеклите средства. И в този смисъл госпожа Йотова е права - те нямат 100 шанса, имат 100 дни. Но тези 100 дни минаха лятото. Какви 100 дни сега?".

Харизанов изтъкна, че това води след себе си липсата на толеранс. 

"Мисля си, че сме много близко до етапа, в който силно надрасканото тефлоново покритие ще започне да мирише лошо и да загаря до степен, че може да предизвика пожар", изрази се образно той.

Попитан как ще коментира новата партия на Румен Радев, той заяви: "Истината е, че не бих се отнесъл сериозно към хора, които залагат за лице на свои проекти хора като Мая Манолова. Видя се тя колко може, успя да влезе в два парламента в коалиция с "найсе" партии и граждански организации. Аз не мога сериозно да разглеждам съществуването на политически проект, оглавен от госпожа Мая Манолова". 

"На фона на всичко, което се случва, на фона на всичките безобразия, които господин Рашков причинява на политическата система..., при тази политическа реалност, при това нищоправене и нежелание на страните да комуникират нормално и да чуят смислените предложения, които така й липсват на госпожица Бориславова, да се прави политически инженеринг е много рисково. Политическата среда се отрови изключително много - от отровни триота, от радикални протести, от радикална и обидна лексика, от гнусни теми, които се използват, носенето на ковчези, носилки, горене, балите със слами в краката на полицаите, мъртвата риба, която се изхвърляше... Кой нормален човек ще си каже - абе, аз защо не се захвана с политика и всички с негови близки му отговорят: "Абе, ти луд ли си? Живей си живота и си харчи парите".

"Нека има промяна, нека има млади хора, които влизат в политиката и се учат. Но това може да стане единствено в нормална среда", допълни той.

Запитан как ще коментира външната политика на новия кабинет, той заяви: "Според мен в момента се чудят как да направят отстъплението. Затова бяха тези предварителни срещи и затова нищо не разбрахме от това, което каза Кирил Петков в Скопие. Абсолютно нищо не разбрах, няколко пъти го четох и слушах. Срещата в Скопие беше страшна! Според мен темата в момента е как точно да отстъпим и да вдигнем ветото - да се съгласим да започнат преговори с Македония и Албания, без да ни изтръгнат тука по улиците. Това е причината президентът Пендаровски да каже: "Нямаме никакви българи, нещо са се объркали тези хора". Това е причината за срещата му с ОМО "Илинден"... Така че не е въпросът дали ще има отстъпление. Единственото, което вълнува тези хора е как да бъде отиграно това така, че те да не бъдат пребити с камъни по улиците".

Харизанов изтъкна, че проруската позиция относно конфликта с Украйна се изговаря от президента през правителството: "Министърът на отбраната все по-отчетливо защитава тази позиция. Ако търсите разнобой между правителство и президент - тук трябва да я намерите. А формулировката е много проста - ние сме членове на ЕС и НАТО. Каквото кажат те, това ще се случи. Точка. Кой каквото казва, си е негова лична позиция. Това, което реши ЕС и НАТО, това ще е. Точка. Няма по-голям национален интерес ние да сме в ЕС и НАТО, да влезем в банковия съюз и да ставаме все по-голяма част от най-големия отбранителен съюз. Какъв по-голям национален интерес може да имаме от това?!".

Гледайте на живо по ПИК TV!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК